Regio's

De redenen om naar Drenthe te komen zijn eindeloos. Prachtige natuurgebieden en gezellige dorpen en steden wisselen elkaar af. Bovendien beleef je er de leukste evenementen en dagjes uit. Drenthe bestaat uit zes regio's met elk hun eigen karakter en bezienswaardigheden. Ontdek de mooiste gebieden en plekjes. 

Kop van Drenthe

De Kop van Drenthe is weids en waterrijk. Moerassen strekken zich uit zover je kunt kijken. Op het landgoed Mensinge kun je Schotse Hooglanders spotten. Beekdallandschap de Onlanden spreekt tot de verbeelding door zijn ongerepte karakter. Ken je het indrukwekkende verhaal van het meisje van Yde al? Leer meer over veenlijken, grafheuvels en hunebedden in het Drents Museum in Assen. De hoofdstad van Drenthe vormt een bruisend contrast met de rust die je in de vele natuurgebieden vindt.

Drentsche Aa

Een ontmoeting met het Drentse heideschaap kan niet uitblijven als je in de buurt van het Balloërveld fietst of wandelt. Hier loopt namelijk een flinke kudde te grazen. Het is heerlijk fietsen langs het water, de heide en zandverstuivingen en over de vele bruggetjes in het stroomdal. Niet alleen de idyllische esdorpen Anloo, Balloo en Taarlo zijn een bezoek meer dan waard. Breng vooral ook een bezoek aan de gezellige brinken van Zuidlaren en Rolde.

Hondsrug-Hunzevallei

Beleef Drenthe vanaf grote hoogtes en beklim de uitkijktoren op de heuvel Poolshoogte in Boswachterij Odoorn. Of maak een wandeling op grote hoogte tussen de boomtoppen op het Boomkroonpad. In UNESCO Geopark De Hondsrug kun je op expeditie. En wist je dat er maar liefst 52 hunebedden in Drenthe zijn? De meest indrukwekkende exemplaren kom je hier tegen. Voor de fascinerende historie over hunebedden stap je graag van je fiets bij het Hunebedcentrum in Borger.

Midden-Drenthe

Midden-Drenthe biedt kilometers aan schilderachtige landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Museumdorp Orvelte mag je niet missen. Het is één van de gezelligste dorpjes van Nederland. Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt veel indruk en brengt de tragische dagen van de Tweede Wereldoorlog tot leven. Even verderop sta je ineens tussen de telescopen van de Radiosterrenwacht. Wandel of fiets ook vooral eens over de VAM-berg en geniet van het prachtige uitzicht vanaf het hoogste punt van Drenthe.

Zuidwest-Drenthe

Goed bedeeld met maar liefst twee Nationale Parken. Het Dwingelderveld: het grootste natte heidegebied van West-Europa. En het Drents-Friese Wold: een van de mooiste en belangrijkste natuurgebieden in Europa. Daar omheen levendige brinkdorpen als Dwingeloo, Ruinen en Diever. Op de grens van Overijssel en Drenthe slingert de rivier de Reest door een prachtig cultuurlandschap met verscheidene wandel- en fietspaden. Het mooie natuurgebied Holtingerveld is te bereiken vanuit de toegangspoort Holtingerveld. Hoogeveen en Meppel zijn steden met een rijke historie. Je vindt er musea, theaters, restaurants en veel cultureel erfgoed.

Zuidoost-Drenthe

Wie aan Emmen denkt, denkt aan WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, een paradijs voor avonturiers en dierenliefhebbers. Maar bezoek zeker ook vestingstad Coevorden of wandel door het hoogveengebied Bargerveen. Fietsen is hier heerlijk, alle gebieden uit het liedje ‘Op Fietse’ komen aan je voorbij. Jeugdhelden Kabouter Plop, Bumba of Maya de Bij ontmoet je in Plopsa Indoor Coevorden. In het openluchtmuseum Veenpark in Barger-Compascuum stap je in een smalspoortreintje of boot en neem je een kijkje bij een klompenmaker, bakker of turfsteker.

Ooststellingwerf

Ooststellingwerf is een stukje Friesland met een Drents karakter. In Appelscha kun je genieten van een heerlijk gezinsuitje in Attractiepark Duinen Zathe. Aan de rand van Appelscha ligt het Drents-Friese Wold. Hier vind je vele fiets- en wandelpaden die je door bossen en langs heide voeren, maar ook langs moeras en zandverstuivingen. Hoogveengebied Fochterloërveen is ongerept en uniek. Uitkijktoren ‘de Zeven’ biedt je adembenemend uitzicht over één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, waar je ook de kraanvogel kunt spotten.