Meppel

Meppel – Diep geluk

Meppel is een gelukkige stad aan het Meppelerdiep. De ruim dertigduizend inwoners delen hun geluk graag en zijn dus zeer gastvrij. De oude handelsstad in het uiterste zuidwesten van Drenthe is niet heel groot, maar heeft veel bezienswaardigheden. Kom je geluk proeven!

Rond 1141 stonden er al boerderijen aan het Meppelerdiep. Het was een gezellige gemeenschap die steeds meer mensen aantrok: Meppel is altijd al gastvrij geweest. De stad had een doorvoerfunctie, door de ligging tussen de Zuiderzee en de Drentse kanalen. Nog steeds is Meppel de toegangspoort naar het westen voor Oost- en Noord-Nederland en Duitsland. Via het spoor, de weg en het water.

Mooi in de stad

In 1644 kreeg Meppel stadsrechten. De grote Mariakerk stond er toen al. Ook de grachten waren er, met Amsterdamse namen als Heerengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Meppel wordt daarom ook wel eens het Mokum van het Noorden genoemd. Deze kerk en grachten zijn interessant om eens te bezoeken, net als de watertoren, molen De Weert, molen De Vlijt, het station en de historische binnenstad met al zijn pakhuizen en feeërieke pleinen.

Ook het stadsdeel Oud-Zuid is mooi om doorheen te wandelen: het is een oude buurt met veel monumentale huizen. Tip: boek een stadswandeling met gids, zodat je zeker weet dat je al het moois ziet. Pak daarna een terrasje en vraag om een Gula-biertje. Dit is Meppels speciaalbier dat je geproefd móét hebben.

Muggen

Wil je zelf de stad ontdekken, maar heb je daar toch (een beetje) hulp bij nodig? Geen probleem. Hiervoor heeft Meppel de Groene Muggen. Dit zijn in het groen geklede mensen die je overal in de stad tegenkomt. Ze zijn er speciaal voor bezoekers, weten alles over de stad en helpen je waar ze maar kunnen. Gratis en gastvrij, omdat ze simpelweg trots zijn op hun stad en hun geluk met je willen delen.

De naam 'mug' komt trouwens niet zomaar ergens vandaan. De inwoners van Meppel worden ook wel Meppeler muggen of muggenspuiters genoemd, naar aanleiding van een volksverhaal. Dit verhaal gaat over een nacht waarin veel inwoners dachten dat de kerktoren in brand stond, omdat er een rookwolk om de toren hing. Loos alarm gelukkig, het bleek een zwerm vuurvliegen of muggen te zijn, maar de bijnaam was geboren. 

Activiteiten

In Meppel is niet alleen veel te zien, er is ook veel te doen. Tijdens de Donderdag Meppeldagen bijvoorbeeld, op zes achtereenvolgende donderdagen in de zomervakantie. Er zijn dan onder andere een rommelmarkt, straattheater, grachtenconcerten en festivals. Andere aanraders zijn Meppel Culinair, het NK Kubb (een spel waarbij je met stokken op een houten blokje gooit), de Meppeller Nacht van de Popmuziek, de Bockbier Intocht, Puppet International (een poppenfestival) en het Grachtenfestival. Hier zie je prachtige historische schepen die op de grachten varen. Ook het Drukkerijmuseum, Schouwburg Ogterop en het Luxor Theater zijn populaire attracties. In deze bioscoop staan de lekkerste stoelen van Nederland, echt waar!

 

Picknick in the Park

In en rond Meppel is veel groen. Mensen worden gelukkig van groen en daarom is de natuur zeer belangrijk voor de stad. Meppel heeft mooie parken, waaronder het Wilheminapark. Op de laatste zondag van de zomervakantie vindt hier Picknick in the Park plaats. Tijdens deze supergezellige zondag zit het Wilhelminapark vol met goedgemutste mensen met hun picknickmanden en flessen rosé. Er is van allerlei cultureel vertier. Tijdens dit evenement beleef je de bekende Meppelse ontspannenheid op z’n best.

Leuk voor kinderen

Ook kinderen beleven een fijne tijd in Meppel. Tijdens Mini Meppel kunnen ze vier dagen vlotten bouwen. En het hoogtepunt is dan natuurlijk de parade door de grachten. Het hele jaar ‘los’ kunnen ze bij Bad Hesselingen. Hier is een zwembad, klimpark, midgetgolf en speeltuin. Vlakbij Meppel vind je Dierenpark Taman Indonesia. Dit is een klein dierenpark in Kallenkote (Ov). Het park is gespecialiseerd in dieren uit Indonesië. Bij regen is Ballorig een uitkomst.

Sportief Meppel

Sport maakt gelukkig. Er zijn dus van allerlei sportieve activiteiten in Meppel. Het is een van de startplaatsen van de Drentse Fiets4daagse en ook is er de Meppel City Run. Een prachtige wandeltocht is de Reestwalk. Dit is een wandeling door het mooie Reestdal met smakelijke en vrolijke onderbrekingen voor groot en klein. De opbrengst is voor een lokaal goed doel. Want we zeiden het al: Meppelaars delen hun geluk graag.

Slapen in Meppel

Er valt veel te ontdekken in Meppel. We noemen daarom graag een paar leuke accommodaties, zodat je wat langer kunt blijven. Waad je je graag een beetje in luxe, dan is Chateauhotel de Havixhorst in het nabijgelegen De Wijk jouw plek (en je combineert je overnachting heel gemakkelijk met een bezoek aan het beeldenpark van de Havixhorst). Bij bed and breakfast Puurderij in Nijeveen dompel je je onder in luxe en rust. Zoek je liever wat meer reuring, kies dan voor het City Hotel vlakbij het centrum van Meppel.

Leuk om te (w)eten:

  • Sukade (o.a.s Sunday Roast en Winetasting Tuesday)
  • Herberg ’t Plein ('thuiskomen' voor alle Meppelers, iedereen kent de eigenaar, Japie de Boer)
  • De Brasserie (voor een kopje koffie, een borrelhap, lunch of diner hartje centrum)
  • Prestige (de beste tapas van Meppel)
  • Van Bikkels (lunchcafé waar je helemaal in de watten wordt gelegd door mensen met een verstandelijke beperking)
  • De Bourgondiër (voor lekkerbekken)

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!