Meppel

Meppel – Diep geluk

Meppel is een gelukkige stad aan het Meppelerdiep. De ruim dertigduizend inwoners delen hun geluk graag en zijn dus zeer gastvrij. De oude handelsstad in het uiterste zuidwesten van Drenthe is niet heel groot, maar heeft veel bezienswaardigheden. Kom je geluk proeven!

Rond 1141 stonden er al boerderijen aan het Meppelerdiep. Het was een gezellige gemeenschap die steeds meer mensen aantrok: Meppel is altijd al gastvrij geweest. De stad had een doorvoerfunctie, door de ligging tussen de Zuiderzee en de Drentse kanalen. Nog steeds is Meppel de toegangspoort naar het westen voor Oost- en Noord-Nederland en Duitsland. Via het spoor, de weg en het water.

Mooi in de stad

In 1644 kreeg Meppel stadsrechten. De grote Mariakerk stond er toen al. Ook de grachten waren er, met Amsterdamse namen als Heerengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Meppel wordt daarom ook wel eens het Mokum van het Noorden genoemd. Deze kerk en grachten zijn interessant om eens te bezoeken, net als de watertoren, molen De Weert, molen De Vlijt, het station en de historische binnenstad met al zijn pakhuizen en feeërieke pleinen.

Ook het stadsdeel Oud-Zuid is mooi om doorheen te wandelen: het is een oude buurt met veel monumentale huizen. Tip: maak een stadswandeling, zodat je zeker weet dat je al het moois ziet. Nog leuker is om de wandeling te maken met een gids. Ze weten de mooiste anekdotes en wetenswaardigheden over Meppel te vertellen. Pak daarna een terrasje en vraag om een Gula-biertje. Dit is Meppels speciaalbier dat je geproefd móét hebben.

Muggen

Tijdens evenementen en op dagen dat veel toeristen Meppel bezoeken, zorgen de Groene Muggen voor een warm en gastvrij welkom. Een zeer diverse groep vrijwilligers, herkenbaar aan hun groene outfit. Ze zijn er speciaal voor bezoekers, weten alles over de stad en helpen je waar ze maar kunnen. Gratis en gastvrij, omdat ze simpelweg trots zijn op hun stad en hun geluk met je willen delen.

De naam 'mug' komt trouwens niet zomaar ergens vandaan. De inwoners van Meppel worden ook wel Meppeler muggen of muggenspuiters genoemd, naar aanleiding van een volksverhaal. Dit verhaal gaat over een nacht waarin veel inwoners dachten dat de kerktoren in brand stond, omdat er een rookwolk om de toren hing. Loos alarm gelukkig, het bleek een zwerm vuurvliegen of muggen te zijn, maar de bijnaam was geboren. 

Activiteiten

In Meppel is niet alleen veel te zien, er is ook veel te doen. Tijdens de Donderdag Meppeldagen bijvoorbeeld, Het leukste stadsfestival van Nederland! Op vier donderdagen in de zomervakantie met, naast een vast programma, een speciaal thema. Zoals de vermaarde Mokum in Meppel-dag. Andere aanraders zijn Puppet International, hét festival voor poppen- en objectentheater in de Benelux, en het Grachtenfestival. Hier zie je prachtige historische schepen die op de grachten varen. Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken: Stedelijk Museum Meppel, Drukkerijmuseum, Schouwburg Ogterop en het Luxor Theater zijn populaire attracties.

 

Leuk voor kinderen

Ook kinderen beleven een fijne tijd in Meppel. Het hele jaar kunnen ze ‘los’ bij Bad Hesselingen. Hier is een zwembad, klimpark, midgetgolf en speeltuin. Of bezoek het Ooievaarsstation De Lokkerij en bekijk de statige zwart-witte vogel met zijn lange, vuurrode snavel van dichtbij. Of verras ze met een dagje Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold. Een buiten- en binnenspeeltuin met een boerderijthema. 

Sportief Meppel

Sport maakt gelukkig. Er zijn dus van allerlei sportieve activiteiten in Meppel. Het is een van de startplaatsen van de Drentse Fiets4daagse en ook is er de Meppel City Run. Wandel door het Wilhelminapark, een sfeervol park in Meppel. Rondom de opmerkelijke Theekoepel is er altijd een mooi plekje met uitzicht over de parkvijver en fontein te vinden voor een lekkere picknick. Bij mooi weer kun je zwemmen en zonnen in Nijeveen bij recreatieplas Tussenboerslanden. Of stap op de fiets en rijd de 'Route van Geluk'. Onderweg kom je langs meer dan 50 karakteristieke, gastvrije, groene en bijzondere plekken.

Slapen in Meppel

Er valt veel te ontdekken in Meppel. We noemen daarom graag een paar leuke accommodaties, zodat je wat langer kunt blijven. Waad je je graag een beetje in luxe, dan is Chateauhotel de Havixhorst in het nabijgelegen De Wijk jouw plek (en je combineert je overnachting heel gemakkelijk met een bezoek aan het beeldenpark van de Havixhorst). Bij bed and breakfast Puurderij in Nijeveen dompel je je onder in luxe en rust. Zoek je liever wat meer reuring, kies dan voor het City Hotel vlakbij het centrum van Meppel. Of kijk hier voor alle mogelijkheden. 

Leuk om te (w)eten

Laat ook je smaakpapillen verwennen! Meppel kent een gevarieerd aanbod van leuke, goede restaurants en (lunch)cafés. Proef de gastvrijheid, voel je thuis en geniet van Meppel Diep Geluk! We geven je alvast een paar tips:

  • Sukade (o.a.s Sunday Roast en Winetasting Tuesday)
  • Herberg ’t Plein ('thuiskomen' voor alle Meppelers, iedereen kent de eigenaar, Japie de Boer)
  • De Brasserie (voor een kopje koffie, een borrelhap, lunch of diner hartje centrum)
  • Prestige (de beste tapas van Meppel)
  • De Bourgondiër (voor lekkerbekken)

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!