Koloniën van Weldadigheid

Nederland staat er slecht voor na verschillende oorlogen. In de steden zijn veel armen die aan hun lot worden overgelaten. Deze armoede is Johannes van den Bosch een doorn in het oog. In 1818 richt hij daarom de Maatschappij van Weldadigheid op. Arme gezinnen, bedelaars en zwervers kunnen gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze krijgen een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. In ruil hiervoor maken ze onvruchtbaar land klaar voor agrarisch gebruik. Een hard bestaan. Door middel van arbeid en scholing wordt de Kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. 

Proef- en Dwangkoloniën

In totaal richt de Maatschappij van Weldadigheid zeven Koloniën op. Twee daarvan zijn voor armen die vrijwillig voor het Koloniebestaan kiezen. In de overige vijf worden bedelaars en landlopers gedwongen opgenomen. De Dwangkoloniën zijn grote en dichtbevolkte gestichten, waar men dag en nacht onder bewaking staat. De bewoners zijn eigenlijk gevangenen.

Veel zichtbare sporen

Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Maar er zijn ook Koloniën in Friesland, Overijssel, en het Belgische Antwerpen opgericht. De bewoners van de Koloniën vormden in totaal maar liefst 80 km² woest landschap eigenhandig om tot landbouwgrond met kaarsrechte lanen en keurige gebouwen. Deze structuur is nog steeds duidelijk zichtbaar in het Drentse landschap.

Meer informatie over Proefkolonie Frederiksoord

Meer informatie over Dwangkolonie Veenhuizen

Erfgoed Diners

Omdat de Maatschappij van Weldadigheid dit jaar 200 jaar bestaat, organiseert Hotel Restaurant Bitter en Zoet van mei tot en met september iedere maand een Erfgoed Diner met wisselende culinaire thema’s, gerelateerd aan de bijzondere historie van de Koloniën.

Bitter en Zoet maakt veel gebruik van lokale producten. Laat je verrassen door een bijzondere proeverij, in een modern jasje, met een knipoog naar het verleden. De diners vinden telkens op een andere locatie plaats, zodat gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking komen.

Bekijk de Erfgoed Diners

Overnachten in de Koloniën

Boek een verblijf in de Koloniën en ontdek de bijzondere locaties waar 200 jaar geleden de 'paupers' verbleven. Nu uiteraard voorzien van wat meer luxe. Je kunt overnachten bij de Generaal, de Kolonist, de Pauper, de Deserteur, de Opzichter, de Vrijbuiter of de Wijkmeester. Waar ga jij slapen?

Boek je overnachting