Wie aan Drenthe denkt, denkt aan natuur. Aan rust en ruimte. Hier kom je op adem. Niet voor niets noemen we Drenthe dé Oerprovincie van Nederland.
Een plek waar het oorspronkelijke nog voelbaar is. Waar de stilte mag bestaan. En waar je even niets hoeft, behalve zijn. Maar de natuur die ons zoveel geeft, heeft zelf ook tijd nodig om op te laden. Want iets wat mooi is, wil je bewaren. Voor nu, voor later.
Ook de natuur heeft iets van jóu nodig. Met een klein gebaar help je planten en dieren meer dan je denkt. In deze richtlijnen lees je hoe je zorgzaam omgaat met de natuur, terwijl jij volop geniet van de Oerprovincie van Nederland.
Drenthe biedt eindeloze mogelijkheden om de natuur te verkennen. Volg de routes en blijf op de paden om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Zo beschermen we samen de groei en bloei van planten en struiken, kleine insecten die je met het blote oog amper ziet, vogels, maar ook grotere dieren.
Ga je de Drentse natuur ontdekken? Neem altijd een afvalzakje mee. Ook voor organisch afval. Veel pitten, zoals die van pruimen, kersen of perzikken, zijn gevaarlijk voor vogels. En bananen- en sinaasappelschillen blijven tot wel 2 jaar liggen voordat ze vergaan.
Houd je hond aan de lijn, groot en klein. Dan voorkom je dat dieren schrikken, nesten verlaten of niet terugkeren naar hun holen. En alleen de geur van een hond heeft daarbij al een grote impact. We hebben speciale plekken waar je hond vrij kan rondrennen en zwemmen. Alle dieren blij!
NB. Tijdens het broedseizoen is de natuur extra kwetsbaar. Je helpt echt enorm wanneer je je hond nu in elk natuurgebied aangelijnd houdt.
Al meer dan 5.000 jaar liggen de hunebedden in het Drentse landschap, als stille getuigen van onze prehistorie. Het zijn de oudste monumenten van Nederland, en we zijn er trots op. Aanraken mag gerust. Maar klimmen, zitten of springen op de stenen tast dit unieke erfgoed aan. Help mee om deze indrukwekkende bouwwerken te bewaren, zodat ze er over 5.000 jaar nog steeds staan.
We snappen heel goed dat je Drenthe graag een beetje mee naar huis wilt nemen. Maak je foto’s? Wees dan voorzichtig. Plaats jezelf niet te dicht bij planten, bloemen en struiken, blijf op de routes en paden en verstoor geen dieren of hun leefgebied.
Pluk met beleid: neem nooit meer dan je nodig hebt, laat beschermde of zeldzame soorten staan en houd rekening met dieren die van dezelfde bessen of zaden leven. Nieuwsgierig? Boek een begeleide wildplukexcursie. Leerzaam én leuk!
Zwemmen in de natuur kan heerlijk zijn, maar niet overal. Drenthe heeft zo'n 40 beheerde zwemplassen. Check altijd de lokale borden en zwemwater.nl voor actuele locaties en waterkwaliteit. Zo zwem je veilig én zonder schade aan kwetsbare oevers.
Voor deze Drentse inwoners is de natuur meer dan een decor. Het is een bron van rust, inspiratie en van trots. Een plek om te verbinden en te vertragen. In deze korte video’s delen Lysander en Ilona hun persoonlijke blik op het landschap. Hun verhalen zijn een uitnodiging: kijk met andere ogen, voel je verbonden. Stel je open en ontdek wat aan anderen voorbijgaat.