Zwemwater voor honden in Drenthe

‘Waar mag mijn hond zwemmen?’. Dat is een lastige vraag voor hondenbezitters. In Drenthe vind je talloze losloopgebieden, maar net als mensen hebben honden soms behoefte aan verkoeling en waterpret. Gelukkig voor honden en hun bazen hebben we in Drenthe ook genoeg zwemwater voor honden. We geven je er vijf, maak je borst maar nat.

Zwemplas Ellertshaar

Een grote zwemplas met helder water, omringd door een prachtig bos- en heidegebied. Zwemplas Ellertshaar vind je in Schoonloo, ten zuidoosten van Assen. Het losloopgebied ligt ten oosten van de Hoofdstraat (de N376) en ten zuiden van de Westdorperstraat.  Parkeren kan op een van de parkeerplaatsen langs de Hoofdstraat / N376 van Schoonloo naar De Kiel. Deze locatie is echt een speeltuin voor je hond . Bovendien kun je hier zelf ook een verfrissende duik nemen en op het strand liggen.

Grote Rietplas

De Grote Rietplas ligt ten zuiden van Emmen en heeft een populair zandstrand, een ruime ligweide en diverse speeltoestellen. Naast zwemmen kun je er watersporten, zoals zeilen, surfen of kanoën. Er zijn buitendouches aanwezig en je kunt er goed parkeren. Bij de kanobaan vind je een hondenstrand. Hier komen dagelijks heel veel honden zwemmen en spelen.

Mensingebos

Het Mensingebos (175 ha) in Roden is een heerlijk wandelbos met een groot ven waarin honden alle waterpret van de wereld kunnen hebben. In het bos mogen honden vrijwel overal loslopen, met uitzondering van het gebied waar de Schotse Hooglanders grazen. Dit staat duidelijk aangegeven op de bordjes. Parkeren kan (gratis) bij de hondvriendelijke Cuisinerie Mensinge aan de Mensingheweg 1 of op de grote parkeerplaats aan het begin van de Hullenweg.

Baggelhuizerplas

De Baggelhuizerplas is een heerlijke plek om met je hond naartoe te gaan. Dit recreatiegebied ten westen van Assen bestaat uit bossen, grasvelden, heide en natuurlijk de (zwem)plas. In het zuidelijke deel van de plas en het oostelijke deel van het natuurgebied mogen honden het gehele jaar loslopen. Er is een speciaal hondenstrandje waar je hond verkoeling kan vinden. Let wel goed op de borden, want honden zijn niet toegestaan op de recreatiestranden en het direct daaraan grenzende gebied. 

Zandwinplas Nieuw-Amsterdam

Nieuw-Amsterdam is een dorp in de gemeente Emmen. De zandwinplas is een met water gevulde uitgraving, waarin later klei is gedumpt. De plas is populair bij duikers, maar het is ook zwemwater voor honden en hun bazen. Het is een mooie plas waar je helemaal omheen kunt wandelen en er zijn veel plekken waar je hond makkelijk het water in kan.

Oppassen

Voordat je je hond nu enthousiast in het water laat, adviseren we je te kijken naar de gevaren in en van het water voor je dier. Blauwalg, stroming en botulisme zijn gevaarlijk voor een hond. Ook is het belangrijk om altijd schoon drinkwater mee te nemen. Als je goed bent voorbereid, garanderen we jou en je hond uren lang plezier. Dat staat als een paal boven water.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!