Cultuur & Erfgoed

Cultuur snuiven in Drenthe

Ben jij iemand die het heerlijk vindt om de historie in te duiken, of op je gemak door een museum te struinen? In Drenthe kom je ruimschoots aan je trekken. Het Drents Museum in Assen staat bekend om zijn bijzondere tentoonstellingen. Indrukwekkend is het oorlogsmonument Herinneringscentrum Kamp Westerbork, midden in de bossen. En in Veenhuizen en Frederiksoord beleef je het bijzondere verhaal van de paupers in de Koloniën van Weldadigheid. Het culturele erfgoed van Drenthe vind je hier midden in de natuur. Cultuur en natuur. Het beste van twee werelden. Je wandelt er middenin!

Hunebedden

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. En dat is niet zo gek, want we hebben er maar liefst 52! Hunebedden zijn grafkamers. Ze werden 5000 geleden gebouwd, van zwerfstenen van 2000 tot wel 20.000 kilo. Ze zijn er in alle soorten en maten en allemaal gratis te bezoeken. Ben je in Drenthe, dan kom je er zeker eentje tegen, kan niet missen!

Alles over hunebedden

Koloniën van Weldadigheid

Bezoek je de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord, dan kom je terecht in een wonderbaarlijk historisch verhaal. De Koloniën werden in de 19e eeuw opgericht door Johannes van den Bosch. Met dit project wilde hij de armoede in de grote steden bestrijden. Arme gezinnen - paupers - konden zich vrijwillig aanmelden voor een verhuizing naar de Koloniën in Drenthe. In ruil daarvoor kregen zij onderdak en een eigen stukje grond waarop ze gewassen konden verbouwen. Een bijzonder verhaal, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap.

Lees het hele verhaal

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Je komt op een plek terecht die je confronteert met een belangrijk stuk uit de Nederlandse geschiedenis. Op deze plek zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 107.000 joden gedeporteerd. Alle namen klinken elke dag over het terrein van Kamp Westerbork, vanuit een gerestaureerde wagon. Het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt de verhalen over het leven van slachtoffers en overlevenden. Persoonlijke verhalen. Je wordt vanzelf stil als je over het kampterrein loopt, je staat even midden in het verleden.

Meer over Kamp Westerbork

De Hondsrug Unesco Global Geopark

Cultuur proeven in de natuur? Dat kan in Nederlands enige Geopark, de Hondsrug. In het Hondsruggebied loop je letterlijk over de karrensporen van het verleden. Je ziet ze liggen in dit wondermooie landschap. Je wandelt hier over hoger gelegen gebieden, het Drents Plateau, en je kijkt uit over prachtige beekdalen. Het Geopark de Hondsrug heeft de UNESCO-status gekregen. Een kroon op dit prachtige gebied. Kom, en ga mee op expeditie!

Kom naar Geopark de Hondsrug

Meer cultuur en erfgoed