Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Cultuur & Erfgoed

Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe

Cultuurliefhebber? Dan heeft Drenthe jou veel te bieden. Want Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. En dan hebben we het niet alleen over de hunebedden die je hier in het oeroude landschap vanzelf tegenkomt. Bijzonder is de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. En stil word je in de bossen rond het voormalige Kamp Westerbork. Bijkomen doe je in de prachtige beschermde brinkdorpen met eeuwenoude rietgedekte boerderijen. Bekijk onze tips en plan je bezoek, de Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent! 

UNESCO werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht. Armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden kregen hier een kans op een beter bestaan. Er vertrokken meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Een bijzonder verhaal. De Koloniën van Weldadigheid werden in juli 2021 dan ook terecht beloond met de UNESCO werelderfgoed status.

Lees meer over de Koloniën
Borden met foto's op het terrein van het Gevangenismuseum Veenhuizen. Een stel zit op het terras van Maallust een biertje te drinken

IJstijden, mammoeten en hunebedden

In het Hondsruggebied duik je in de historie van ijstijden, mammoeten en hunebedden. De Hondsrug Global Geopark is een uniek natuurgebied, vol met oeroude schatten en verhalen. Niet zo gek dus dat dit natuurpark is bekroond met de UNESCO-status.

Ontdek de Hondsrug
Schaapskudde balloerveld.

Indrukwekkend: Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is jouw bezoek meer dan waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd. Het voormalige kamp en het museum maken een diepe indruk op elke bezoeker. Een plek waar je stil wordt.

Bezoek Kamp Westerbork
Een stel staat voor het oorlogsmonument in Kamp Westerbork. Wagon in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Man en vrouw lopen langs de commandantswoning in Kamp Westerbork.

Iconen van Drenthe

Je kent ze vast en zeker, de Drentse hunebedden. Maar wat weet jij van deze mystieke bouwwerken? Wij hebben alvast wat leuke weetjes voor je op een rij gezet.

Alles over hunebedden
Hunebed D40 met heide op de voorgrond.

Verhalen voor het oprapen

Wil je graag meer weten over de bijzondere geschiedenis van de Oerprovincie van Nederland? Ga Terug in Drenthe en ontdek indrukwekkende, spannende en mystieke verhalen. 

Ga Terug in Drenthe
Grafheuvel voor zonsopkomst.

Laat je inspireren door de verhalen van Drenthe

Het verhaal van de Mammoet

Een mammoet

Het theaterspektakel Mammoet wordt niet zomaar in Drenthe opgevoerd. In de IJstijd liep hij hier ook echt rond. Lees hier het verhaal van de mammoet in Drenthe.

Ontdek sporen uit de IJstijd

Luchtfoto van Geopark de Hondsrug

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn? Je kunt ze allemaal zien in de Oerprovincie.

Diederik op Reis - IJstijd in Drenthe

Presentator en natuurkundige Diederik Jekel laat de mooiste vakantieplekjes in eigen land zien in de videoreeks Diederik op Reis. De eerste provincie die hij aandoet is Drenthe omdat je overal sporen ziet van de ijstijden. Bekijk hier de video!

Must see: het erfgoed van Drenthe

Hunebed D15 in roze ochtendgloed

Het (werelds) erfgoed van Drenthe is uitzonderlijk. De collecties in het Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, de hunebedden en de Hondsrug UNESCO Global Geopark, ze zijn alle onvervangbaar. Kom kijken en je begrijpt waarom.

Top 6 musea in Drenthe

Een jongen en meisje kijken naar tentoongestelde stukken in het gevangenismuseum.

Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Ontdek het culturele verleden van Drenthe tijdens een bezoek aan de top 6 musea.

Tips voor een weekendje Koloniën van Weldadigheid

Een stel zit op het terras van Maallust een biertje te drinken

Welk jaargetijde het ook is: de Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn altijd een mooie bestemming voor een weekendje weg. Bekijk hier de leukste tips!

7 redenen om de Koloniën van Weldadigheid te bezoeken

Huis Westerbeek in Frederiksoord.

De Koloniën van Weldadigheid zijn een fascinerend gebied met duizenden verhalen. Lees hier de 7 redenen om af te reizen naar de Koloniën van Weldadigheid

10x Drentse monumenten

Een stel staat voor de commandantswoning in Kamp Westerbork

Op 14 en 15 september vinden de Open Monumentendagen plaats, waarbij een tal van monumenten in Drenthe gratis toegankelijk zijn. We hebben een aantal Drentse monumenten voor je op een rijtje gezet.

Ben jij een pauper?

Historische foto Koloniehuisje Frederiksoord

Wist je dat 1 op de 16 Nederlanders voorouders heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Spit in je verleden en ontdek of jouw roots in Drenthe liggen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!