Cultuur & Erfgoed

Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe

Cultuurliefhebber? Dan heeft Drenthe jou veel te bieden. Want Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. En dan hebben we het niet alleen over de hunebedden die je hier in het oeroude landschap vanzelf tegenkomt. Bijzonder is de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. En stil word je in de bossen rond het voormalige Kamp Westerbork. Bijkomen doe je in de prachtige beschermde brinkdorpen met eeuwenoude rietgedekte boerderijen. Bekijk onze tips en plan je bezoek, de Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent! 

Ken jij het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid?

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht. Met als doel armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden een kans te geven op een beter bestaan. In totaal vertrokken er meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Ontdek meer over dit bijzondere verhaal.

Lees meer over de Koloniën

IJstijden, mammoeten en hunebedden

In het Hondsruggebied duik je in de historie van ijstijden, mammoeten en hunebedden. De Hondsrug Global Geopark is een uniek natuurgebied, vol met oeroude schatten en verhalen. Niet zo gek dus dat dit natuurpark is bekroond met de UNESCO-status.

Ontdek de Hondsrug

Indrukwekkend: Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is jouw bezoek meer dan waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd. Het voormalige kamp en het museum maken een diepe indruk op elke bezoeker. Een plek waar je stil wordt.

Bezoek Kamp Westerbork

Laat je inspireren door de verhalen van Drenthe

Het verhaal van de Mammoet

Het theaterspektakel Mammoet wordt niet zomaar in Drenthe opgevoerd. In de IJstijd liep hij hier ook echt rond. Lees hier het verhaal van de mammoet in Drenthe.

Ontdek sporen uit de IJstijd

Grafheuvel in de Drentse natuur

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn? Je kunt ze allemaal zien in de Oerprovincie.

Nieuw: Museum de Proefkolonie

In dit nieuwe museum volg je de eerste vijf gezinnen die 200 jaar geleden, vanuit overvolle achterbuurten in de steden, naar Drenthe kwamen. Ontdek het bijzondere verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en plan een bezoek

Must see: het erfgoed van Drenthe

Hunebed D15 in roze ochtendgloed

Het (werelds) erfgoed van Drenthe is uitzonderlijk. De collecties in het Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, de hunebedden en de Hondsrug UNESCO Global Geopark, ze zijn alle onvervangbaar. Kom kijken en je begrijpt waarom.

Top 6 musea in Drenthe

Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Ontdek het culturele verleden van Drenthe tijdens een bezoek aan de top 6 musea.

Tips voor een weekendje Koloniën van Weldadigheid

Een stel zit op het terras van Maallust een biertje te drinken

Welk jaargetijde het ook is: de Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn altijd een mooie bestemming voor een weekendje weg. Bekijk hier de leukste tips!

7 redenen om de Koloniën van Weldadigheid te bezoeken

De Koloniën van Weldadigheid zijn een fascinerend gebied met duizenden verhalen. Lees hier de 7 redenen om af te reizen naar de Koloniën van Weldadigheid

10x Drentse monumenten

Een stel staat voor de commandantswoning in Kamp Westerbork

Op 14 en 15 september vinden de Open Monumentendagen plaats, waarbij een tal van monumenten in Drenthe gratis toegankelijk zijn. We hebben een aantal Drentse monumenten voor je op een rijtje gezet.

Ben jij een pauper?

Wist je dat 1 op de 16 Nederlanders voorouders heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Spit in je verleden en ontdek of jouw roots in Drenthe liggen.