Cultuur & Erfgoed

Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe

Cultuurliefhebber? Dan heeft Drenthe jou veel te bieden. Want Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. En dan hebben we het niet alleen over de hunebedden die je hier in het oeroude landschap vanzelf tegenkomt. Bijzonder is de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. En stil wordt je in de bossen rond het voormalige Kamp Westerbork. Bijkomen doe je in de prachtige beschermde brinkdorpen met eeuwenoude rietgedekte boerderijen. Bekijk onze tips en plan je bezoek, de Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent! 

Ken jij het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid?

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht. Met als doel armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden een kans te geven op een beter bestaan. In totaal vertrokken er meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Ontdek meer over dit bijzondere verhaal.

Lees meer over de Koloniën

IJstijden, mammoeten en hunebedden

In het Hondsruggebied duik je in de historie van ijstijden, mammoeten en hunebedden. De Hondsrug Global Geopark is een uniek natuurgebied, vol met oeroude schatten en verhalen. Niet zo gek dus dat dit natuurpark is bekroond met de UNESCO-status.

Ontdek de Hondsrug

Indrukwekkend: Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is jouw bezoek meer dan waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd. Het voormalige kamp en het museum maken een diepe indruk op elke bezoeker. Een plek waar je stil wordt.

Bezoek Kamp Westerbork

Laat je inspireren!