Cultuur & Erfgoed

Ontdek het wereld(s) erfgoed van Drenthe

Cultuurliefhebber? Dan heeft Drenthe jou veel te bieden. Want Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. En dan hebben we het niet alleen over de hunebedden die je hier in het oeroude landschap vanzelf tegenkomt. Bijzonder is de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. En stil word je in de bossen rond het voormalige Kamp Westerbork. Bijkomen doe je in de prachtige beschermde brinkdorpen met eeuwenoude rietgedekte boerderijen. Bekijk onze tips en plan je bezoek, de Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent! 

UNESCO werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid

200 jaar geleden werden de Koloniën van Weldadigheid opgericht. Armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden kregen hier een kans op een beter bestaan. Er vertrokken meer dan 100.000 zogeheten paupers naar Drenthe. Eerst vrijwillig, daarna gedwongen. Een bijzonder verhaal. De Koloniën van Weldadigheid werden in juli 2021 dan ook terecht beloond met de UNESCO werelderfgoed status.

Lees meer over de Koloniën
Een stel loopt op een zonnige dag over een pad richting huis Westerbeek in Frederiksoord.

IJstijden, mammoeten en hunebedden

In het Hondsruggebied duik je in de historie van ijstijden, mammoeten en hunebedden. De Hondsrug Global Geopark is een uniek natuurgebied, vol met oeroude schatten en verhalen. Niet zo gek dus dat dit natuurpark is bekroond met de UNESCO-status.

Ontdek de Hondsrug

Van Gogh in Drenthe

Niet veel mensen weten dat Vincent van Gogh ook in Drenthe verbleef. Van zijn Drentse periode in 1883 zijn schilderijen, tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Zijn relatief korte tijd in Drenthe heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt en bracht hem rust en inspiratie.

Meer over Van Gogh in Drenthe
Het schilderij 'Onkruid verbrandende boer' van Vincent van Gogh Een man en een vrouw kijken naar de schets van het kerkje van Zweeloo dat vlak voor dit kerkje op een bord is geplaatst. Een tafel met kwasten, doeken, een petroleumlamp en een boek over Van Gogh in de kamer waar hij gewoond en gewerkt heeft in Drenthe,

Indrukwekkend: Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is jouw bezoek meer dan waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Kamp Westerbork meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd. Het voormalige kamp en het museum maken een diepe indruk op elke bezoeker. Een plek waar je stil wordt.

Bezoek Kamp Westerbork
Een stel staat voor het oorlogsmonument in Kamp Westerbork. Wagon in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een stel staat voor de commandant woning in kamp Westerbork.

Iconen van Drenthe

Je kent ze vast en zeker, de Drentse hunebedden. Maar wat weet jij van deze mystieke bouwwerken? Wij hebben alvast wat leuke weetjes voor je op een rij gezet.

Alles over hunebedden
Een hunebed in het gras met een bos op de achtergrond.

Verhalen voor het oprapen

Wil je graag meer weten over de bijzondere geschiedenis van de Oerprovincie van Nederland? Ga Terug in Drenthe en ontdek indrukwekkende, spannende en mystieke verhalen. 

Ga Terug in Drenthe
Grafheuvel voor zonsopkomst.

Laat je inspireren door de verhalen van Drenthe

Luistertip: Podcast Verhalen van Drenthe

Luistertip: Podcast Verhalen van Drenthe

De Oerprovincie van Nederland barst van de bijzondere verhalen. Vaak zichtbaar en soms verborgen in het Drentse landschap. Ontdek deze verhalen en beluister de podcastreeks 'Verhalen van Drenthe'.

Van Goghs Drentse werken

Van Goghs Drentse werken Het schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh, olieverf op doek.

Van Gogh zit nog in zijn beginjaren als kunstenaar wanneer hij in 1883 op zoek gaat naar het ongerepte Drentse landschap waar andere kunstenaars hem over hebben verteld. Nieuwsgierig naar de werken die hij hier creëerde? Wij laten ze graag aan je zien.

Top 6 musea in Drenthe

Een jongen en meisje kijken naar tentoongestelde stukken in het gevangenismuseum.

Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Ontdek het culturele verleden van Drenthe tijdens een bezoek aan de top 6 musea.

Ontdek sporen uit de IJstijd

Luchtfoto van Geopark de Hondsrug

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn? Je kunt ze allemaal zien in de Oerprovincie.

Must see: het erfgoed van Drenthe

Hunebed D15 in roze ochtendgloed

Het (werelds) erfgoed van Drenthe is uitzonderlijk. De collecties in het Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, de hunebedden en de Hondsrug UNESCO Global Geopark, ze zijn alle onvervangbaar. Kom kijken en je begrijpt waarom.

Tips voor een weekendje Koloniën van Weldadigheid

Een stel zit op het terras van Maallust een biertje te drinken

Welk jaargetijde het ook is: de Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn altijd een mooie bestemming voor een weekendje weg. Bekijk hier de leukste tips!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!