5x uitkijktorens in Drenthe

Boven op een uitkijktoren ligt de wereld aan je voeten! Op grote hoogte wordt hier de ruimte die Drenthe te bieden heeft pas echt goed zichtbaar. Heb je geen last van hoogtevrees? Dan is het beklimmen van een uitkijktoren in één van de vele natuurgebieden in Drenthe zeker een aanrader!

1. Uitkijktoren Poolshoogte, Odoorn

Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over de wijde omgeving. Uitgewaaid? Geniet dan van een lekker kopje koffie of een warme chocolademelk bij het gelijknamige, naastgelegen restaurant.

2. Uitkijktoren Onlanden, Peize

Een bijzondere uitkijktoren vind je in natuurgebied De Onlanden, in het noorden van Drenthe. Op ieder niveau van de toren heb je letterlijk een andere kijk op je omgeving. Vanuit de uitkijktoren heb je zicht op het hoogveengebied het Fochteloërveen, maar zie je ook de politietoren in Assen en de skyline van Groningen. Vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk in Peize is het een kleine kilometer lopen naar deze bijzondere uitkijktoren. 

3. Uitkijktoren Dwingelderveld, Ruinen

Deze uitkijktoren staat pal naast de schaapskooi in Ruinen. De toren staat op een heuvel en steekt negen meter boven het maaiveld uit. Wie de toren beklimt, wordt beloond met een schitterend uitzicht over de heide en de vennen van Nationaal Park Dwingelderveld. Vanaf de toren kan je maar liefst tien tot twintig kilometer ver weg kijken. Met een beetje geluk vang je ook nog een glimp op van de schaapskudde die dagelijks over het gebied graast.

4. Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek, Elp

Met 69 treden sta je bovenop deze unieke uitkijktoren van 14 meter hoog. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het Amerdiep in het Hart van Drenthe. De uitkijktoren is alleen te voet of met de fiets te bereiken. Van de parkeerplaats bij de T-splitsing Halkenbroekenp-Soartendijk in Grolloo is het 2 km wandelen naar het uitzichtpunt.

5. Uitkijktoren Doldersummerveld, Doldersum

Het Doldersummerveld is een vochtig heidereservaat in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Wie het uitgestrekte heidelandschap vanuit de hoogte wil bekijken, kan dat prima via de uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied doen. De opvallende toren met twee etages is ingepast in de boszoom, waardoor het van een afstand amper te zien valt. 

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

Door de lens van Karin Broekhuijsen

Door de lens van Karin Broekhuijsen Hunebed D10 met een Schotse Hooglander.

Fotograaf Karin Broekhuijsen is een trotse Drent en deelt graag haar drie meest bijzondere plekken van haar geliefde provincie!

Tips voor fotograferen met je telefoon

Tips voor fotograferen met je telefoon In het bos een foto maken van de natuur met een smartphone.

De natuur in Drenthe is onvergetelijk. Zeker als je er foto’s van maakt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, maar natuurfotografie is nog best ingewikkeld. We geven je wat tips om de natuur in Drenthe zo goed mogelijk vast te leggen.

5x wandelingen met een verhaal

5x wandelingen met een verhaal

Ontdek jij graag meer over de geschiedenis en het landschap van de Oerprovincie? Maak eens een wandeling met een verhaal. Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet.  

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!