Ontdek het mysterie van de hunebedden

Duik in de mystieke wereld van de hunebedbouwers en doe mee aan één van de unieke activiteiten die we deze herfstvakantie organiseren. Maak een mysterieuze wandeltocht vol met lichtjes en spannende verhalen, boek een st(Oer) on the Rocks arrangement, of bezoek het Hunebedcentrum bij nacht, waar fakkels je verwelkomen in oeroude tijden.

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Hunebedden hebben geen naam, maar wel een nummer. In Drenthe vind je D1 tot en met D54 (D48 bleek toch geen hunebed en D33 is afgebroken). 47 van deze hunebedden vind je langs de Hunebedhighway, de Route 66 van Nederland.

 

Hoe deden ze dat?

Het grootste hunebed van Nederland, D27, ligt in Borger. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. De enorme keien werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Maar ook op die manier moet het nog een helse klus zijn geweest om een kei van 20.000 kg op haar plek te krijgen! 

Wil je meer weten over hunebedden, dan moet je zeker even naar het Hunebedcentrum in Borger. In dit museum maak je kennis met het Trechterbekervolk en D27 ligt hier direct om de hoek.

Bezoek het Hunebedcentrum

Big Five

We snappen best dat 52 hunebedden wat veel zijn om te bezoeken. Daarom hebben we een Big Five voor je samengesteld. Zo ontdek je heel gemakkelijk de mooiste oerhistorie in Drenthe.

Hunebed weetjes

 

  • Hunebedden dienden als grafkamers. De doden kregen grafgiften mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardwerken potten met eten en drinken.
     
  • Zulke grote stenen? Dat kan niet door mensen zijn gebouwd! Vroeger dacht men dan ook dat hunebedden door reuzen (huynen) waren gemaakt. Daar komt de naam hunebed vandaan.
     
  • Hunebedden zijn wél gebouwd door het Trechterbekervolk. En zij waren juist helemaal niet zo groot, maximaal 1,65 meter. Ze konden dan ook rechtop in een hunebed staan.
     
  • De zwerfkeien waren in het verleden niet zichtbaar. Ze waren bedekt met zand en graszoden. Je zag alleen een langwerpige heuvel en de toppen van de dekstenen.

Blijf een nachtje slapen in de herfstvakantie

Er is wel heel veel te doen in de herfstvakantie in Drenthe. Dan is het wel zo leuk om een weekend of een midweek te blijven en een overnachting te boeken. In Drenthe vind je een ruime keuze aan bungalowparken en hotels; vakantiegemak voor het hele gezin. Maar je kunt hier ook heel bijzonder overnachten. In een echte Drentse plaggenhut bijvoorbeeld. Of wordt 's ochtends wakker tussen de takken van de bomen in een heuze boomhut.