Van Gogh in Drenthe


Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode in 1883 zijn zes schilderijen, meerdere tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Wij nemen je mee naar de plekken die hem inspireerden.

"Ik heb een maand hei lucht ingeademd. Ik had die ook absoluut nodig. Ik ben gaan zitten bij een boerenturfvuur met een wieg er naast. Ik spreek kalm ik denk kalm nu." - Vincent van Gogh over zijn verblijf in Drenthe

 

Van Gogh Drenthe Fietsroutes

Fietsroute van het jaar 2024!

Maak al fietsend kennis met het Drentse oerlandschap van Vincent van Gogh, d.m.v. drie nieuwe fietsroutes rondom Emmen, Hoogeveen en Zweeloo van elk 50 km.

Bekijk de routes

Van Gogh Wandelroutes

Trek er net als Van Gogh te voet op uit in Drenthe. Er zijn vier speciale Van Gogh wandelroutes ontwikkeld. Ze brengen je naar de plekken waar hij 140 jaar geleden ook zijn voetsporen heeft achtergelaten.

Bekijk de routes
Een man en een vrouw lopen over het pad naar de ingang van het kerkje van Zweeloo. De Wilm's boo, een voormalige ossenstal, met haar rieten dak en muren in het groene Drentse landschap.

Van Gogh evenementen

Op verschillende plekken in Drenthe worden unieke Van Gogh evenementen georganiseerd. Met deze activiteiten maak je op een leuke manier kennis met het verhaal over Van Gogh in Drenthe.

Van Den Haag naar Drenthe

In 1883 besloot Vincent van Gogh naar Drenthe te vertrekken. Hij had geen cent te makken en de relatie met zijn verloofde Sien was net op de klippen gelopen. En dat betekende ook een afscheid van het dochtertje en zoontje van Sien, aan wie hij erg gehecht was geraakt. Zijn (toen nog) goede vriend, de schilder Anthon van Rappard, was in 1882 al in Drenthe geweest en had hier een aantal prachtige werken gemaakt. Die werken inspireerden Van Gogh. Bovendien leek het leven hem op het Drentse platteland goedkoper dan in Den Haag. En zo stapte hij op 11 september, met een gebroken hart, op de laatste trein vanuit de hofstad naar Drenthe.

De kamer van Vincent

Vernieuwde expositie!

In Nieuw-Amsterdam vind je het Van Gogh Huis Drenthe, de plek waar Vincent twee maanden logeerde. Het enige voor publiek toegankelijke huis in Nederland waar hij geleefd en gewerkt heeft. Zijn kamer ziet er nog net zo uit als toen. In de vernieuwde expositie komt de Drentse periode van Vincent van Gogh en de zoektocht naar zichtzelf als kunstenaar weer tot leven.

Meer over Van Gogh Huis Drenthe
Een tafel met kwasten, doeken, een petroleumlamp en een boek over Van Gogh in de kamer waar hij gewoond en gewerkt heeft in Drenthe,

Logement Hartsuiker

De eerste paar weken van zijn verblijf in Drenthe logeerde Vincent van Gogh in Hoogeveen, in Logement Hartsuiker. Op deze plek kan je ook vandaag nog steeds overnachten. Stap in de voetsporen van Van Gogh en boek jouw verblijf bij Logement Hartsuiker.

Bekijk Logement Hartsuiker
Groen bureau met houten stoel in een woonkamer van Logement Hartsuiker. Een tweepersoonsbed in een slaapkamer van een logement waar Vincent van Gogh in 1883 verbleef.

Meer om te ontdekken

"Ik geloof het land u zou inpakken en overtuigen." - Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo over Drenthe

Erfgoedlocaties Van Gogh Drenthe

Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek de plekken die hij tijdens zijn verblijf heeft bezocht of die hem inspireerden.

Bekijk alle locaties
Een man en een vrouw kijken naar de schets van het kerkje van Zweeloo dat vlak voor dit kerkje op een bord is geplaatst.

"Mooi is het hier alles, waar men ook gaat"

Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek hoe "onuitsprekelijk mooi" het hier nog steeds is. Want die oneindige natuur en die oeroude landschappen, die vind je hier nog altijd.

Ontdek de Drentse natuur

Meer Van Gogh in Drenthe

Muurschildering centrum Hoogeveen

Op de zijwand van het appartementen- complex in het centrum van Hoogeveen hebben kunstenaars van ‘De strakke hand’ een muurschildering van het portret van Vincent van Gogh gemaakt.

Muurschildering graansilo Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Ook een voormalige graansilo in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is door de kunstenaars van ‘De strakke hand’ voorzien van meerdere muurschilderingen, waaronder Vincents aquarel van de ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam.

Podcast Verhalen van Drenthe: Van Gogh

Podcast Verhalen van Drenthe: Van Gogh

In deze podcast aflevering van de serie Verhalen van Drenthe nemen we je mee naar de plekken die Vincent in 1883 heeft bezocht en gaan we in gesprek met Annemiek Rens; hoofdconservator van het Drents Museum, Albert Metselaar; historisch publicist, Godelieve van der Heijden van Kunstenaarsdorp Zweeloo en Hannie de Graaf van het Van Gogh Huis Drenthe.

6x Meer over Vincent van Gogh

6x Meer over Vincent van Gogh

Naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling ‘Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe’ in het Drents Museum duikt AVROTROS met zes video’s dieper in het leven en werk van deze kunstenaar.

College Toer: Vincent van Gogh

College Toer: Vincent van Gogh

Geinspireerd door andere schilders, zoals Max Liebermann, besloot Vincent naar Drenthe af te reizen. Het werd belangrijke periode in zijn kunstenaarsbestaan. Benieuwd hoe zijn reis eruit zag? In dit blog leiden we je langs Vincents omzwervingen in Drenthe.

Van Gogh's Drentse werken

In Drenthe richtte Van Gogh zich op het schilderen van landschappen en figuren. Hij zag niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar had vooral veel oog voor de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. Dat is goed terug te zien in zijn schilderijen. Bekijk hier welke werken hij in Drenthe heeft gemaakt.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!