Van Gogh in Drenthe


Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode in 1883 zijn vijf schilderijen, meerdere tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Wij nemen je mee naar de plekken die hem inspireerden.

"Ik heb een maand hei lucht ingeademd. Ik had die ook absoluut nodig. Ik ben gaan zitten bij een boerenturfvuur met een wieg er naast. Ik spreek kalm ik denk kalm nu." - Vincent van Gogh over zijn verblijf in Drenthe

 

Van Gogh jaar in Drenthe
Liefhebber van Vincent van Gogh? Houd Drenthe dit jaar in de gaten. Het is in september 140 jaar geleden dat hij naar Drenthe kwam en daarom worden er tijdens dit jubileumjaar allerlei unieke evenementen en activiteiten georganiseerd. Exposities, voorstellingen, maar er worden ook speciale fiets- en wandelroutes ontwikkeld, zodat je echt in de voetsporen van deze Hollandse meester treedt.

Van Gogh Drenthe Fietsroutes

Nieuw!

Maak al fietsend kennis met het Drentse oerlandschap van Vincent van Gogh, d.m.v. drie nieuwe fietsroutes rondom Emmen, Hoogeveen en Zweeloo van elk 50 km.

Meer over de routes

Tentoonstelling Drents Museum

Vooraankondiging 

Op 11 september 1883 stapte Vincent van Gogh uit de trein in Hoogeveen. Precies 140 jaar later, op 11 september 2023, start de allereerste tentoonstelling over zijn Drentse periode. Een must see voor al zijn bewonderaars.

Lees alvast meer
Een man en vrouw lopen de grote houten trap op in de hal met bogen en mozaïek tegels in het Drents Museum.

Van Den Haag naar Drenthe

In 1883 besloot Vincent van Gogh naar Drenthe te vertrekken. Hij had geen cent te makken en de relatie met zijn verloofde Sien was net op de klippen gelopen. En dat betekende ook een afscheid van het dochtertje en zoontje van Sien, aan wie hij erg gehecht was geraakt. Zijn (toen nog) goede vriend, de schilder Anthon van Rappard, was in 1882 al in Drenthe geweest en had hier een aantal prachtige werken gemaakt. Die werken inspireerden Van Gogh. Bovendien leek het leven hem op het Drentse platteland goedkoper dan in Den Haag. En zo stapte hij op 11 september, met een gebroken hart, op de laatste trein vanuit de hofstad naar Drenthe.

Van Gogh's Drentse werken

In Drenthe richtte Van Gogh zich op het schilderen van landschappen en figuren. Hij zag niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar had vooral veel oog voor de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. Dat is goed terug te zien in zijn schilderijen. Benieuwd welke werken hij hier heeft gemaakt? Bekijk ze hier!

5x Drentse Van Gogh schilderijen
Het schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh, olieverf op doek, olieverf op doek.

De kamer van Vincent

Heropening september 2023

In Nieuw-Amsterdam vind je het Van Gogh Huis Drenthe, de plek waar Vincent twee maanden logeerde. Het enige voor publiek toegankelijke huis in Nederland waar hij geleefd en gewerkt heeft. Zijn kamer ziet er nog net zo uit als toen. In de vernieuwde expositie komt de Drentse periode van Vincent van Gogh en de zoektocht naar zichtzelf als kunstenaar weer tot leven.

Meer over Van Gogh Huis Drenthe
De kamer waar Van Gogh gewoond en gewerkt heeft in Drenthe met het bed, stoelen, een wastafel en schildersgerei. Een tafel met kwasten, doeken, een petroleumlamp en een boek over Van Gogh in de kamer waar hij gewoond en gewerkt heeft in Drenthe,

Meer om te ontdekken

"Ik geloof het land u zou inpakken en overtuigen." - Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo over Drenthe

"Mooi is het hier alles, waar men ook gaat"

Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek hoe "onuitsprekelijk mooi" het hier nog steeds is. Want die oneindige natuur en die oeroude landschappen, die vind je hier nog altijd.

Ontdek de Drentse natuur

Meer Van Gogh in Drenthe

Muurschildering centrum Hoogeveen

Een huizenhoge muurschildering van het gezicht van Vincent van Gogh prijkt aan de zijkant van een flat in Hoogeveen.

Op de zijwand van het appartementen- complex in het centrum van Hoogeveen hebben kunstenaars van ‘De strakke hand’ een muurschildering van het portret van Vincent van Gogh gemaakt.

Muurschildering graansilo Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Ook een voormalige graansilo in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is door de kunstenaars van ‘De strakke hand’ voorzien van meerdere muurschilderingen, waaronder Vincents aquarel van de ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam.

Podcast Verhalen van Drenthe: Van Gogh

Podcast Verhalen van Drenthe: Van Gogh

In deze podcast aflevering van de serie Verhalen van Drenthe nemen we je mee naar de plekken die Vincent in 1883 heeft bezocht en gaan we in gesprek met Annemiek Rens; hoofdconservator van het Drents Museum, Albert Metselaar; historisch publicist, Godelieve van der Heijden van Kunstenaarsdorp Zweeloo en Hannie de Graaf van het Van Gogh Huis Drenthe.

Een lied over Vincent: 'Wat Vincent Zag'

Een lied over Vincent: 'Wat Vincent Zag'

Zangeres Martijje schreef het nummer ‘Wat Vincent Zag’ over Vincents tijd in Drenthe. Ze filterde zijn verhaal uit de persoonlijke brieven die de schilder schreef aan zijn broer. Het nummer neemt je mee op reis door Drenthe, langs drie van de plaatsen waar Vincent geweest is.

College Toer: Vincent van Gogh

College Toer: Vincent van Gogh

Geinspireerd door andere schilders, zoals Max Liebermann, besloot Vincent naar Drenthe af te reizen. Het werd belangrijke periode in zijn kunstenaarsbestaan. Benieuwd hoe zijn reis eruit zag? In dit blog leiden we je langs Vincents omzwervingen in Drenthe.

Van Gogh Games

Break-out Game | Van Gogh in het Veengebied
Ga bij Museum Collectie Brands in teams aan de slag met praktische opdrachten en leer het 19e eeuwse Drenthe van Van Gogh kennen. Meer informatie

Online Memory Game Van Gogh
Een geheugentraining en een geschiedenisles in één. Train je geheugen en leer meer over de Drentse periode van Van Gogh en de veenkoloniën. Meer informatie

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee