Van Gogh in Drenthe


Vincent van Gogh is wereldberoemd. Maar niet veel mensen weten dat hij ook in Drenthe verbleef. Drie maanden lang, in het zuidoosten van de provincie. Van zijn Drentse periode zijn er vijf schilderijen, ongeveer vijftien tekeningen en een serie prachtige brieven aan zijn broer Theo bewaard gebleven. Wij nemen je mee naar de plekken die hem inspireerden."Ik heb een maand hei lucht ingeademd. Ik had die ook absoluut nodig. Ik ben gaan zitten bij een boerenturfvuur met een wieg er naast. Ik spreek kalm ik denk kalm nu." - Vincent van Gogh over zijn verblijf in Drenthe


TIP: Liefhebber van Vincent van Gogh? Houd Drenthe dit jaar in de gaten. Het is in september 140 jaar geleden dat hij naar Drenthe kwam en in dit jubileumjaar worden er allerlei unieke evenementen en activiteiten georganiseerd. Tentoonstellingen, theater, maar er worden ook speciale fiets- en wandelroutes ontwikkeld, zodat je echt in de voetsporen van deze Hollandse meester treedt.

Tentoonstelling Drents Museum

Vooraankondiging 

Op 11 september 1883 stapte Vincent van Gogh uit de trein in Hoogeveen. Precies 140 jaar later, op 11 september 2023, start de allereerste tentoonstelling over zijn Drentse periode. Een must see voor al zijn bewonderaars.

Lees alvast meer
Een man en vrouw lopen de grote houten trap op in de hal met bogen en mozaïek tegels in het Drents Museum.

Van Den Haag naar Drenthe

In 1883 besloot Vincent van Gogh naar Drenthe te vertrekken. Hij had geen cent te makken en de relatie met zijn verloofde Sien was net op de klippen gelopen. En dat betekende ook een afscheid van het dochtertje en zoontje van Sien, aan wie hij erg gehecht was geraakt. Zijn (toen nog) goede vriend, de schilder Anthon van Rappard, was in 1882 al in Drenthe geweest en had hier een aantal prachtige werken gemaakt. Die werken inspireerden Van Gogh. Bovendien leek het leven hem op het Drentse platteland goedkoper dan in Den Haag. En zo stapte hij op 11 september, met een gebroken hart, op de laatste trein vanuit de hofstad naar Drenthe.

Van Gogh's Drentse werken

In Drenthe richtte Van Gogh zich op het schilderen van landschappen en figuren. Hij zag niet alleen de schoonheid van het Drentse veenlandschap, maar had vooral veel oog voor de gewone mensen en het zware bestaan van de landarbeiders. Dat is goed terug te zien in de schilderijen 'Onkruid verbrandende boer' en 'De Turfschuit.

Het schilderij 'De turfschuit' van Vincent van Gogh, olieverf op doek, olieverf op doek.

De kamer van Vincent

Open zomer 2023

In Nieuw-Amsterdam vind je het Van Gogh Huis Drenthe, de plek waar Vincent 2 maanden logeerde. Het is het enige voor publiek toegankelijke huis in Nederland waar hij gewoond en gewerkt heeft. Zijn kamer ziet er nog net zo uit als toen. Bekijk alles in je eigen tempo, boek een persoonlijke ronleiding, of meld je aan voor een workshop en schilder op de plek waar Van Gogh dat ook heeft gedaan!

Bezoek Van Gogh Huis Drenthe
De kamer waar Van Gogh gewoond en gewerkt heeft in Drenthe met het bed, stoelen, een wastafel en schildersgerei. De wastafel met kannen in de kamer waar Van Gogh gewoond en gewerkt heeft in Drenthe.

Erfgoedlocaties Van Gogh

Treed in de voetsporen van Van Gogh en ontdek de plekken die hij tijdens zijn verblijf heeft bezocht of die hem inspireerden.

Volg het spoor van Van Gogh
Een man en een vrouw lopen over het pad naar de ingang van het kerkje van Zweeloo. Een schets van het Kerkje van Zweeloo door Vincent van Gogh

Meer om te ontdekken"Wat zou ik willen we hier samen konden lopen en samen schilderen. Ik geloof het land u zou inpakken en overtuigen."Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo over Drenthe

 

 

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee