5x Drentse natuur voor een herfstwandeling

De kleurenpracht, de geur van de herfst en het geluid van knisperende bladeren onder je schoenen. In de Drentse natuur ervaar je pas echt wat rust en ruimte is. Je komt onderweg bijna niemand tegen. Struin door de gekleurde bossen en kruip daarna thuis lekker op de bank met een kop warme chocolademelk! Wij zetten de mooiste Drentse plekjes om van de herfst te genieten voor je op een rij.

1. Terhorsterzand

Het Terhosterzand is een natuurgebied ten zuiden van Beilen en het bestaat uit 60 hectare bos en 120 hectare heide, vennen, veenputrestanten, stuifzand en jeneverbesstruwelen. De heide wordt onder andere begraasd door jonge runderen. Grote kans dat je ze tegenkomt! Het Terhorsterzand grenst (met een Ecoduct) aan Nationaal Park Dwingelderveld waardoor er ook alle ruimte is voor een lange wandeling.

2. Emmerdennen

Net buiten het centrum van Emmen vind je de Emmerdennen, een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantjeduin vormt met 27 meter boven NAP één van de hoogste toppen van de Hondsrug. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij hunebed D45. Volgens verhalen kun je in een van de dekstenen een deuk zien. Deze zou veroorzaakt zijn doordat koning Lodewijk Napoleon, tijdens zijn bezoek aan Drenthe in 1809, met zijn paard op dit hunebed ging staan.

3. Boswachterij Ruinen

Boswachterij Ruinen is een 1200 hectare groot natuurgebied met bos, heide, stuifzand en vennetjes. Het van oorsprong onontgonnen en ontoegankelijke gebied is in de jaren 30 beplant met naaldbossen. Tegenwoordig komen er steeds meer loofbomen bij en kan je bij het Echtens Paradijs nog de sfeer ervaren van het woeste landschap van bijna een eeuw geleden. Een perfecte plek om tijdens een heerlijke herfstwandeling te genieten van de natuur in al haar kleurenpracht.

4. Drents-Friese Wold

Wist je dat je het donkerste stukje vasteland van Nederland bij het Nationaal Park Drents-Friese Wold vindt? Dé plek dus om sterren te kijken! Maar ook overdag is het hier prachtig. Met maar liefst 6000 hectare aan heidevelden, stuifzand, beekdalgrasvelden en bossen met bomen die tot ver in de hemel reiken, kun je hier alle kanten op. En hoor je gehamer tegen de bomen? Dan heb je grote kans dat dit de zwarte specht is. Dit is de grootste spechentsoort die hier leeft en dit is ook het symbool van het Nationaal Park.

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

Koloniën van Weldadigheid

Koloniën van Weldadigheid Man en vrouw lopen door Veenhuizen.

Een verhaal over 100.000 armen, landlopers en paupers uit de steden, die in Drenthe een kans kregen op een beter bestaan. Een bijzonder verhaal, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn. 

Ontdek sporen uit de ijstijd

Ontdek sporen uit de ijstijd Luchtfoto van Geopark de Hondsrug

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn, ook uit de eerdere ijstijden? Je kunt ze allemaal zien in onze Oerprovincie. 

Wandelnetwerk Drenthe

Wandelnetwerk Drenthe

Wil je zelf een route plannen? Dat kan over één van de beschikbare regionale wandelnetwerken via een knooppuntensysteem. Zo stel je eenvoudig je ideale route samen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!