Dwangkolonie Veenhuizen

Als je in Veenhuizen bent, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Statige lanen en prachtige Koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Overal vind je de unieke historie van dit dorp terug.

Veenhuizen was één van de Dwangkoloniën die opgericht zijn voor de Koloniën van Weldadigheid. Het was één van de vier onvrije Koloniën. Hier verbleven bedelaars en landlopers gedwongen onder 24-uurs bewaking. 

Ontdek Veenhuizen

In de Dwangkolonie Veenhuizen vind je nog veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. Breng zeker een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum. Hier ontdek je alles over de unieke geschiedenis van dit dorp. Voor fiets- en wandelliefhebbers zijn er verschillende routes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Bij Bierbrouwerij Maallust en Hotel Restaurant Bitter en Zoet neem je plek op het terras of schuif je aan voor een lunch of diner. Voor een ambachtelijk gebrouwen biertje of een heel speciaal culinair erfgoed diner. 

Uitje voor boefjes!

Ben je in Veenhuizen, dan mag een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum zeker niet ontbreken. De Maatschappij van Weldadigheid bouwde drie dwanggestichten in Veenhuizen. Alleen het Tweede Gesticht staat nog overeind. Hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd. In dit interactieve museum kom je natuurlijk alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Maar je leert er ook hoe criminelen in Nederland door de eeuwen heen werden gestraft en behandeld.

Kom langs in het Gevangenismuseum

Meer tips in Veenhuizen