Onvrije kolonie Veenhuizen

Als je in Veenhuizen bent, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Statige lanen en prachtige Koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Overal vind je de unieke historie van dit dorp terug.

Veenhuizen was één van de zeven Koloniën van Weldadigheid en de grootste onvrije kolonie. Gezinnen, wezen, bedelaars en landlopers verbleven hier onder 24-uurs bewaking. Zij werden door de vele plaatselijke afdelingen van de Maatschappij van Weldadigheid vanuit tientallen grotere plaatsen in Nederland opgezonden.

Nadat de moderne verzorgingsstaat kwam, met werkloosheidsuitkeringen en gezondheidszorg voor iedereen, was armoedebestrijding met het systeem van landbouwkoloniën niet langer nodig. Na 1953 werden er geen nieuwe kolonisten meer naar Veenhuizen gestuurd. En de gestichten werden geleidelijk in gebruik genomen als gevangenissen.

 

Luistertocht Het Pauperparadijs

Een unieke theatrale luistertocht, wandelend of fietsend door Veenhuizen. De route en de verhalen onderweg nemen je mee door de bijzondere geschiedenis van het dorp.

Meer informatie
Mensen fietsen voor Hotel Restaurant Bitter en Zoet langs.

Ontdek Veenhuizen

In Veenhuizen vind je nog veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. Rechte lanen, statige panden, een klein Soestdijk en meer dan 100 andere rijksmonumenten. Breng zeker een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum. Hier ontdek je alles over de unieke geschiedenis van dit dorp. Voor fiets- en wandelliefhebbers zijn er verschillende routes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Bij Bierbrouwerij Maallust en Hotel Restaurant Bitter en Zoet neem je plek op het terras of schuif je aan voor een lunch of diner. Voor een ambachtelijk gebrouwen biertje of een heel speciaal culinair erfgoed diner. 

Ontdek Veenhuizen
Een stel is romantisch aan het dineren met een glaasje wijn. Het kaaslust gebouw De woorden 'Orde en tucht' op de gevel van een woning in de voormalige dwangkolonie Veenhuizen.

Uitje voor boefjes!

Ben je in Veenhuizen, dan mag een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum zeker niet ontbreken. De Maatschappij van Weldadigheid bouwde drie gestichten in Veenhuizen. Alleen het Tweede Gesticht staat nog overeind. Hierin is nu het Gevangenismuseum gevestigd. In dit interactieve museum kom je natuurlijk alles te weten over de geschiedenis van Veenhuizen. Maar je leert er ook hoe criminelen in Nederland door de eeuwen heen werden gestraft en behandeld.

Kom langs in het Gevangenismuseum
Een gezin loopt door een poort in Veenhuizen Borden met foto's op het terrein van het Gevangenismuseum Veenhuizen. Een jongen en meisje zijn in het Gevangenismuseum. Het meisje is op het bedje in een vroegere cel gaan liggen en daar moeten ze alletwee erg om lachten.

Bekijk ook:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!