5x Drentse Van Gogh schilderijen

Wanneer Vincent van Gogh in het najaar van 1883 naar Drenthe komt, zit hij nog in zijn beginjaren als kunstenaar. Hij hoopt hier rust en inspiratie te vinden en gaat op zoek naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hebben verteld. In Drenthe schilderde Van Gogh veen- en heidelandschappen in donkere kleuren, soms met werkende veenarbeiders. Hij experimenteert hier volop met technieken en het schilderen met olieverf.

Uit de brieven die hij aan zijn broer Theo schreef, blijkt dat Vincent tijdens zijn verblijf in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Zweeloo een groot aantal studies schilderde. Het merendeel daarvan is verloren gegaan. Vandaag de dag worden de volgende schilderijen aan de Drentse periode toegeschreven.

"Plant u in den grond van Drenthe, gij zult er kiemen." - Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo

De Turfschuit - Olieverf op doek op paneel, 37 x 55,5 cm


Collectie: Drents Museum, Assen

Van Gogh is onder de indruk van de provincie: "Drenthe is zóó mooi, zoo zeer pakt het me algeheel in". Het is in deze periode dat hij de passie voor de schilderkunst ontwikkelt en laat zien welke weg hij met zijn kunst zal inslaan. Hij laat de mens op het land zien in zijn strijd om het dagelijks bestaan.

Het bekendste werk uit zijn Drentse periode is 'De Turfschuit'. Op dit schilderij zie je een schippersechtpaar dat bezig is een afgemeerde boot te laden. Voorovergebogen stapelt een vrouw de turven op de kleine houten praam. Achter haar rug ligt op het roer een zeil dat dient om de vracht bij regen af te dekken. Aan de wal rijdt een schipper moeizaam een volle kruiwagen de loopplank op.

Twee vrouwen in het veen - Olieverf op doek, 27,8 cm x 36,5 cm


Collectie: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

'Twee vrouwen in het veen' schilderde Van Gogh in de omgeving van het dorp Nieuw-Amsterdam, de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Zijn doel was om de 'gewone' mens, en dan met name de landarbeider, te schilderen. De vrouwen op het schilderij verzamelen waarschijnlijk gedroogde turfplaggen.

Van Gogh was gefascineerd door het eenvoudige landleven. Al ruim twee jaar was hij bezig het boerenleven te onderzoeken en te schetsen. Tijdens het schilderen van dit werk heeft hij zich een paar keer bedacht. Uit onderzoek blijkt dat er eerst vier figuren op dit schilderij stonden afgebeeld in plaats van twee. Dit zie je ook in de schets die je onderaan deze pagina vindt.

Hutten - Olieverf op doek, 35,4 x 55,7 cm


Collectie: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Hutten’ schilderde Van Gogh ook tijdens zijn Drentse periode. Enthousiast schreef hij zijn broer Theo hoe "onuitsprekelijk mooi" hij het hier vond. Maar dat was volgens hem aan deze studie "nog volstrekt niet te zien". Hij moest "nog veel bij leeren". Bij de creatie van dit werk oefende hij met het contrast van een donkere voorgrond tegen een lichte lucht. In het schilderij zit veel zand in de verf. Dat is erin gewaaid toen hij het in het landschap schilderde. Wanneer je het werk van dichtbij bekijkt zie je de korreltjes oplichten in de donkere verf.

Onkruid verbrandende boer - Olieverf op doek op paneel, 30,5 x 39,5 cm


Collectie: Drents Museum, Assen / Van Gogh Museum, Amsterdam

Onkruid verbrandende boer’ is een krachtig schilderij. Ondanks dat hij nog maar beginnend kunstenaar was, slaagde Van Gogh er goed in om een intiem avondeffect vast te leggen. Het is een donker schilderij met kleuren die dicht bij elkaar liggen. Door zich te concentreren op de werking van licht, wist Van Gogh er een interessante voorstelling van te maken. Het schijnsel van het vuur, de opstijgende rook, het licht dat op de handen en voet van de figuur valt en de schaduw die hij op het land werpt; het is heel goed getroffen.

In een brief van 22 oktober 1883 aan zijn broer Theo maakte Vincent van Gogh schetsjes van vier schilderijen, waaronder 'Onkruid verbrandende boer'. Hij schreef daarover: "Ziehier een paar avond effekten – ik zit nog steeds op dat onkruidverbrandertje, dat ik wat toon aangaat in een geschilderde studie beter heb dan vroeger, zóó dat het meer de grootheid der vlakte en het vallen van den avond geeft en ’t vuurtje ’t eenige lichtstipje is met ietwat rook. Ik ging er telkens s’avonds voor buiten kijken."

Boerderij met turfhopen - Olieverf op doek, 37,5 x 55 cm


Collectie: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Van Gogh had al vroeg een fascinatie voor dit soort eenvoudige hutten en boerderijen. Tijdens zijn periode in Drenthe schilderde hij ze vaak. Bij de creatie van 'Boerderij met turfhopen' werkte hij niet heel precies, met brede penselen. Toch schilderde hij net genoeg details om de karakteristieken van de boerderij weer te geven. Aan de rechterkant van het dak zijn twee uitstekende stokken te zien. Die ondersteunen het dak van plaggen en mos.

In een brief van 15 oktober 1883 aan zijn broer Theo schetst hij zijn werk en schrijft hij: "Het onderste is, met een teer groen korenveldje op den voorgrond & verwelkte grassen achter ’t huisje & hoopen turf, weer een doorkijkje op de heide en de lucht heel licht. Zie, waar ik op komen wil is, in dat genre zoudt gij moeten beginnen en zoudt dunkt mij wel doen van ’t begin af aan volstrekt niet uitsluitend te teekenen".

Bekijk meer Drentse werken van Vincent van Gogh

Turfschuit met twee figuren

Turfschuit met twee figuren

Briefschets
Nieuw-Amsterdam, oktober 1883  

De briefschets, die Vincent aan zijn boer Theo stuurde, gerelateerd aan het schilderij 'De Turfschuit'.

Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam

Aquarel op papier
Nieuw-Amsterdam, november 1883 

Het was te koud om buiten te schilderen dus maakte Vincent een grote aquarel van het uitzicht vanaf zijn kamer in Nieuw-Amsterdam. Tegenover het logement zag hij een "curieuse" ophaalbrug.

Onkruid verbrandende boer

Onkruid verbrandende boer

Briefschets
Nieuw-Amsterdam, oktober 1883

De briefschets, die Vincent aan zijn boer Theo stuurde, gerelateerd aan het schilderij 'Onkruid verbrandende boer'​.

Landschap met turfhoop en boerderijen

Landschap met turfhoop en boerderijen

Aquarel op papier

Bij het invallen van de schemering veranderden de Drentse velden volgens Van Gogh in een "sublieme" plek, "als die uitgestrekte, door de zon verschroeide aardkorst donker uitkomt tegen de fijne lilas toonen van den avondhemel, en het donker blaauwe allerlaatste lijntje aan den horizon grond van lucht scheidt", schreef hij aan zijn broer Theo.

Vrouwen aan het werk in het veen

Vrouwen aan het werk in het veen

Briefschets
Nieuw-Amsterdam, oktober 1883 

De briefschets, die Vincent aan zijn boer Theo stuurde, gerelateerd aan het schilderij 'Twee vrouwen in het veen'.

Herder met kudde bij de kerk te Zweeloo

Herder met kudde bij de kerk te Zweeloo

Pen en penseel, witgehoogd op papier
Zweeloo, november 1883

Tijdens zijn dagtocht naar Zweeloo op 1 november 1883 legde Van Gogh de kerk van het dorp vast in de tekening ‘Herder met kudde bij de kerk te Zweeloo’. Hij schreef erover aan zijn broer: "Ik kwam voorbij een oud kerkje, net precies, net precies l’eglise de Greville van het schilderijtje van Millet, hier kwam in plaats van het boertje met de spade van het schilderij, een herder met een koppel schapen langs de hegge."

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!