48 uur tijdreizen in Drenthe

De Oerprovincie van Nederland heeft een lange en rijke geschiedenis. Daarvan zijn nog steeds veel sporen en verhalen terug te vinden in het landschap en in musea. Hoog tijd om eens het verleden in te duiken en 48 uur door de Drentse geschiedenis te reizen!

Vrijdag - Aankomst in Buinen

De koffers zijn ingepakt en de navigatie is ingesteld. De rit naar Drenthe kan beginnen. Samen een weekend de Oerprovincie ontdekken.

Jullie trip begint dit weekend in Buinen. Hier overnachten jullie in De Buinerhoeve, een B&B in een voormalig koeienstal, met privé-sauna en eigen terras. Eenmaal aangekomen is het tijd om het nabij gelegen Exloo te verkennen en een hapje te eten. Dit doen jullie bij Diner-Café Bussemaker. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op de karakteristieke hoofdstraat. Wanneer jullie uitgegeten zijn, lopen jullie nog even langs de schaapskooi midden in het dorp en besluiten dan terug te gaan naar de B&B. Nog even genieten in de sauna met een wijntje en dan is het tijd om te gaan slapen. Er valt morgen weer genoeg te ontdekken!

Zaterdag - Tijdreisroute Leewal & Hunebedcentrum

Na een heerlijke nacht en een uitgebreid ontbijt kan de dag beginnen. Jullie starten met de Tijdreisroute Leewal. Een wandeling van 7,5 kilometer door 470.000 jaar geschiedenis. De afwisseling in het landschap is prachtig en jullie snappen meteen waarom dit de Oerprovincie van Nederland is. Je ziet de overblijfselen van de ijstijden en de Leewal die door het landschap kronkelt. Met de app die jullie geïnstalleerd hebben, leer je nog meer over het ontstaan van dit gebied en de mammoet die hier heeft geleefd.

Na een stevige wandeling rijden jullie door naar Borger. Hier is jullie volgende stop, maar eerst is het tijd voor een welverdiende lunch bij De Weme. Na de lunch gaat de tijdreis door Drenthe verder bij het Hunebedcentrum. Ontdekken hoe het trechtervolk leefde en de prehistorie ervaren in het Oertijdpark. Meteen heb je een beeld bij de verhalen die je vanochtend tijdens de wandeling hebt gelezen.

Jullie kunnen natuurlijk niet vertrekken zonder het pronkstuk van de hunebedbouwers te hebben bezocht. Op steenworp afstand van het hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. En aan ‘groot’ blijkt niets gelogen: het hunebed is maar liefst 22 meter lang. Na het maken van wat foto’s voor het thuisfront is het tijd om verder te gaan.

Als de avond valt bekijken jullie Drenthe vanaf grote hoogte op uitkijktoren De Poolshoogte. Eenmaal boven is het genieten van een schitterend uitzicht over de bossen. En dat doen jullie ook van het diner bij het restaurant aan de voet van de toren. Moe maar voldaan rijden jullie naar B&B 1874 in het pittoreske Erm. Om daar de ogen dicht te doen in een Saksische boerderij uit de 19de eeuw. 

Zondag - Veenpark & Van Gogh Huis

Al vroeg gaat de wekker. De koffers worden weer ingepakt en in de kofferbak gezet. Het is tijd om de Oerprovincie verder te verkennen. Vandaag gaan jullie wat minder ver terug in het verleden. Na een minuut of 20 in de auto komen jullie aan bij het Veenpark. Het verhaal van het Drentse veen, eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw, komt in dit openluchtmuseum tot leven. Bij binnenkomst van het park is het meteen alsof je terug gaat in de tijd. Na een vaart met turfschip Elizabeth wordt de oude kroeg opgezocht voor een kop koffie met wat lekkers. Aan de overkant van het water blijkt de bakkerij te zitten, waar jullie een Drentse stoet voor thuis meenemen.

De mooie omgeving waar jullie zojuist doorheen gewandeld zijn, was ook een inspiratiebron voor een van de beroemdste schilders ter wereld. Vincent van Gogh. In 1883 reisde hij voor twee maanden af naar Drenthe om hier vele schetsen, tekeningen en schilderijen te maken. Dat deed de schilder in zijn logement in het Van Gogh Huis, jullie laatste stop tijdens deze trip.  

Niet alleen Van Gogh raakte geïnspireerd door Drenthe, dat zijn jullie nu ook. En als één ding duidelijk is geworden tijdens deze tijdreis door Drenthe, is dat hier nog veel meer van de geschiedenis te ontdekken valt. Jullie kunnen dan ook niet wachten om snel terug te komen!

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

5x bijzondere monumenten in de Koloniën van Weldadigheid

5x bijzondere monumenten in de Koloniën van Weldadigheid Huis Westerbeek in Frederiksoord gezien vanaf het pad dat overschaduwd is door bomen.

In de Koloniën van Weldadigheid zijn de sporen uit het verleden nog duidelijk zichtbaar. Kaarsrechte lanen, statige panden en meer dan honderd monumenten. Maar waarvoor dienden al die monumenten vroeger?

Ontdek sporen uit de ijstijd en oertijd

Ontdek sporen uit de ijstijd en oertijd Hunebed op de Hondsrug

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn, ook uit de eerdere ijstijden? Je kunt ze allemaal zien in onze Oerprovincie. 

5x brinkdorpen

5x brinkdorpen Een stel wandelt in Orvelte tussen de boerderijen door.

Drenthe staat bekend om haar idyllische brinkdorpen. Vroeger werden hier 's ochtends en 's avonds de koeien en schapen verzameld. Tegenwoordig zijn dit vaak open grasvelden die met restaurants en winkeltjes een gezellige dorpskern vormen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!