De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Bezoek je de Hondsrug, dan sta je echt in een uniek gebied in Europa. Een gebied vol spannende verhalen dat is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Enorme keien zijn door de kracht van het ijs meegekomen vanuit Scandinavië naar Drenthe. Hier bouwde het Trechterbekervolk later hunebedden mee. Rivierstromen onder het ijs zorgden voor de heuvels (ruggen) in het landschap. Vandaar ook de naam Hondsrug. Best bijzonder om te bedenken dat hier toen gewoon mammoeten rondliepen.

Eko-Tours

Verken de Honsrug in een 100% elektrische terreinauto. Een gids wijst je de weg en brengt je naar de meest bijzondere plekken in het gebied. 

Meer informatie
Elektrische wagens rijden door een natuurgebied.

Wandelen en fietsen op de Hondsrug

Neanderthalers, hunebedbouwers en middeleeuwse boeren. Het zijn de voormalige bewoners van Drenthe die hun sporen in het landschap achtergelaten hebben. Ontdek ze te voet of op de fiets tijdens één van de mooie routes. 

Ontdek de oertijd in het Hunebedcentrum

De meeste van de 52 hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Regelmatig vind je er een aantal dichtbij elkaar. Ze werden namelijk in de buurt van nederzettingen gebouwd. Wil je meer weten over hunebedden, de ijstijd en mammoeten? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Hunebedcentrum in Borger. Hier duik je niet alleen in de wereld van de hunebedbouwers, maar ontdek je ook alles over de prehistorie.

Bezoek het Hunebedcentrum
Gezin bij het hunebedcentrum

Gouden Gids: Ger Blijham

Wandelgids Ger vertelt je tijdens een tour van 2 uur graag alles over Hondsrug. Van ijstijd tot nu. Hij groeide op in het gebied dat hem van jongs af aan al fascineerde.

Lees meer

Meisje van Yde

In 1897 werden in een veentje bij Yde de overblijfselen van een meisje gevonden. Ze bleek pas 16 te zijn en geen naturlijke dood te zijn gestorven. Wie was dit meisje en hoe kwam ze hier terecht?

Lees meer
Een jongen kijkt naar het meisje van Yde in het Drents Museum.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!