De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Bezoek je de Hondsrug, dan sta je echt in een uniek gebied in Europa. Wist je dat er minstens 23 ijstijden zijn geweest? De eerste begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden. In de voorlaatste ijstijd is dit unieke natuurgebied ontstaan. De hunebedden die je hier vindt, stammen uit die ijstijd. De keien zijn door de enorme kracht van het ijs meegekomen, vanuit Scandinavië naar Drenthe. De rivierstromen onder het ijs zorgden voor de heuvels (ruggen) in het landschap. Daar komt de naam Hondsrug dan ook vandaan. Best bijzonder om te bedenken dat hier toen gewoon mammoeten rondliepen.

Ontdek de oertijd in het Hunebedcentrum

De meeste van de 52 hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Regelmatig vind je er een aantal dichtbij elkaar. Ze werden nl. in de buurt van nederzettingen gebouwd. Wil je meer weten over hunebedden, de ijstijd en mammoeten? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Hunebedcentrum in Borger. Hier duik je niet alleen in de wereld van de hunebedbouwers, maar ontdek je ook alles over de prehistorie.

Bezoek het Hunebedcentrum
Gezin bij het hunebedcentrum

Meisje van Yde

In 1897 werden in een veentje bij Yde de overblijfselen van een meisje gevonden. Onderzoekers stelden vast dat het meisje pas zestien was toen ze stierf en geen natuurlijke dood was gestorven. Hoe kwam het Meisje van Yde in het veentje terecht? Stierf ze als offer aan de goden? Of werd ze gestraft? Daar zullen we waarschijnlijk nooit achterkomen. Door een reconstructie van haar gezicht in 1994 weten we wél hoe ze er uit heeft gezien. Je kunt het Meisje van Yde bezoeken in het Drents Museum.

Meer over het Meisje van Yde
Een jongen kijkt naar het meisje van Yde in het Drents Museum.

Oertoer op de Hondsrug

Wat is er nu leuker dan tijdens je bezoek van alles te weten te komen over dit bijzondere gebied met haar oeroude geschiedenis? Met behulp van speciaal samengestelde Oertoers kun je zelf snel beslissen welke plekken je wilt ontdekken en welke activiteit je zeker wilt ondernemen. Je kunt kiezen uit 3 thema's: ijstijd, prehistorie en veen. Bij de Oertoers vind je meteen ook tips voor een lekkere lunch, een diner of een overnachting. Hoef je zelf niet lang te zoeken om een heerlijke dag in het Hondsruggebied te beleven.

Ontwerp je eigen Oertoer

Van alles te beleven op de Hondsrug - UNESCO Global Geopark

Te fiets, te paard of wandelend, je geniet hier van uitgestrekte natuur. In het Geopark valt veel te doen en te beleven. Georganiseerd, met een gids, maar je kunt hier ook heerlijk zelf op pad. Maak een fiets- of wandelexcursie, of doe mee aan één van de expedities waar je verhalen over de IJstijd hoort. Het Geopark is veel meer dan alleen natuur! 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!