5x vaardigheden uit de Oertijd

Om te kunnen overleven maakten de eerste bewoners van de Oerprovincie gebruik van een aantal basisvaardigheden. Zo wist de oermens precies hoe ze vuur moesten maken en knoopten ze hun eigen touw. Super leuk om zelf te proberen! Het Hunebedcentrum geeft je daarom in vijf video's een snelcursus oervaardigheden. 

1. Vuur maken

Vuur maken was één van de belangrijkste vaardigheden van de oermens. Je kunt het gebruiken voor licht, warmte en om eten te maken. Maar waarmee bouw je zo’n vuurtje op? En hoe steek je het aan als je geen aansteker of lucifers bij je hebt? In deze video krijg je handige tips waarmee je zelf aan de slag kan gaan.

Let op:  doe dit niet tijdens droge periodes en laat altijd een ouder meekijken!

2. Koken met leem

Tegenwoordig koken we in potten en pannen, maar dat was in de Oertijd wel anders! Onze voorouders gebruikten leem, een kleisoort waar veel zand in zit. Hiermee maakten ze waarschijnlijk trechterbekers die ze, gevuld met eten, op het vuur zetten. Helemaal zeker weten doen we het niet, daarom laat Karin van het Hunebedcentrum een manier van koken zien die nog steeds gebruikt wordt.

3. Twijnen

De stenen van hunebedden zijn ontzettend zwaar. Daarom gebruikten hunebedbouwers onder andere touwen om ze op hun plek te krijgen. Deze touwen maakten ze door te twijnen. Dat is een manier om van losse draden een sterk touw te maken. Hieronder zie je hoe je met verschillende materialen zelf een touwtje in elkaar knutselt.

4. Rawhide maken

Schoenen, waterzakken, kleding en muziekinstrumenten. Zomaar een rijtje voorwerpen die in de Oertijd gemaakt werden van rawhide. Rawhide is een dierenhuid waar geen vlees, vet en haar meer aan zit. Daardoor is de kans kleiner dat het gaat rotten of schimmelen. Kijk hier hoe je zo’n handig stuk materiaal maakt.

5. Drum maken

Weet je wat bijna net zo oud is als de mensheid? Juist, muziek! Nu de rawhide droog is, gaat Karin je daarom uitleggen hoe je hiermee zelf een drum maakt. Naast de gedroogde huid gebruikt ze een houten frame en een stukje gewei, net als in de steentijd. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!