Flintenroute

(41.5 km)

 • Download
 • Borger is het startpunt van deze fietsroute van 41,5 kilometer. In Borger staat het grootste hunebed van Nederland. Het blijft toch bijzonder als je bedenkt hoe mensen 5.000 jaar geleden in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen. Geniet nog even van een kop koffie of thee ergens in de Hoofdstraat van Borger en start de fietsroute daarna bij het Hunebedcentrum, dé plek om van alles over de hunebedden in Nederland te weten te komen.

  Parkeren
  De route st…

  Borger is het startpunt van deze fietsroute van 41,5 kilometer. In Borger staat het grootste hunebed van Nederland. Het blijft toch bijzonder als je bedenkt hoe mensen 5.000 jaar geleden in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen. Geniet nog even van een kop koffie of thee ergens in de Hoofdstraat van Borger en start de fietsroute daarna bij het Hunebedcentrum, dé plek om van alles over de hunebedden in Nederland te weten te komen.

  Parkeren
  De route start in Borger, bij het Hunebedcentrum. Hier is doorgaans voldoende parkeergelegenheid op de parkeerplek aan de Hunebedstraat. Adres voor de navigatie: Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger.

  Bewegwijzering
  Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Odoorn, Exloo en Borger.

  • Voorbeeld routebordje

  Dit ga je zien

  41
  1

  Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten.

  Hunebedcentrum Borger
  2

  Begin uw expeditie in het Hunebedcentrum in Borger bij de speciale expositie over IJstijden en Prehistorie. De expositie is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Hunebedcentrum. Wie een kaartje voor het Hunebedcentrum koopt, kan de Geoparkexpo...

  Geopark Expeditiepoort Prehistorie
  4

  Ooit hebben in Drenthe mammoeten rondgelopen. Opgegraven botten vormen daarvoor de nog tastbare overblijfselen. In Borger is door de gemeente Borger-Odoorn een speciaal fiets-/wandelpad ontworpen die de naam Mammoetpad heeft gekregen.

  Mammoetpad
  88
  28
  23
  26
  5

  In oorsprong 18e eeuwse keuterboerderij met achterbaander, onder rietgedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; 28-ruitsschuifvensters en 15-ruits-en 4-ruitsvensters; onder- en bovendeur; staafankers. Achterbaander met onderschoer. Op het erf houten s...

  Keuterboerderij Exloo
  20
  6

  In boswachterij Exloo wisselen gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden elkaar af. Boswachterij Exloo ligt op de Drentsche Hondsrug. In de boswachterij ligt hunebed D30.

  Boswachterij Exloo
  7

  Dit is een bijzonder hunebed gelegen tussen Exloo en Valthe. Het bestaan van dit hunebed is niet erg bekend en het is ook niet goed verzorgd. Toch is het een leuke belevenis om dit hunebed te gaan bezoeken omdat er een soort prehistorische sfeer hangt.

  Hunebed D31
  09
  8

  Een hallenhuisboerderij met aangebouwde schaapskooi en stookhokken. De boerderij is omstreeks 1780 in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl gebouwd.

  Hallenhuisboerderij Valthe 1780
  39
  9

  is een grafheuvel ten westen van Valthe in de Nederlandse provincie Drenthe.

  Eppiesbergje
  38
  06
  10

  Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP In 1934 werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd.

  Uitkijktoren Boswachterij Odoorn - Poolshoogte De uitkijktoren van een afstand
  24
  11

  Aan een kruispunt van bospaden staat dit hunebed. Het is opgegraven in 1918 door de Groningse archeoloog Van Giffen. Hij vond scherven van aardewerk buiten het hunebed, een teken dat de mensen hier vroeger offers brachten of dodenmaaltijden hielden.

  Hunebed D30
  22
  40
  12

  Hervormde Willibrordkerk

  Hervormde Willibrordkerk
  42
  13

  Drouwenerzand is het voordeligste Attractiepark van Europa! Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt gebruik kunt genieten van vers fruit, belegde broodjes, soep, frites, div. snacks, koffie, thee, limonade en ijs.

  Drouwenerzand Attractiepark Voor de echte durfals; de Freak Out gaat echt superhoog!!
  14

  Bij het plaatsje Bronneger ten noorden van Borger kunt u maar liefst vijf hunebedden vinden. Hunebed D21 is het mooiste hunebed van de vijf omdat het zeer compleet is en omdat er de meeste archeologische vondsten zijn gedaan.

  Hunebed D21 en D22
  15

  Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.

  Hunebed D23, D24 en D25
  43
  41

  Beschrijving

  41

  Extra Info

  • Beleef Drenthe vanaf grote hoogtes en beklim de uitkijktoren op de heuvel Poolshoogte in Boswachterij Odoorn. In UNESCO Geopark De Hondsrug kun je op expeditie. En wist je dat er 52 hunebedden in Drenthe zijn? De meest indrukwekkende exemplaren kom je tegen op de Hondsrug. Voor de fascinerende historie over de hunebedden stap je graag van je fiets bij het Hunebedcentrum in Borger. 
  • Een interessant startpunt voor deze route is Borger. In en om de plaats zijn maar liefst elf hunebedden te vinden. Borger wordt dan ook wel dan ‘hunebedhoofdstad’ van Nederland genoemd. Aan de Bronnegerstraat ligt het grootste hunebed van Nederland: drieëntwintig draagstenen torsen het gewicht van negen dekstenen, waarvan sommige meer dan 20.000 kilo zwaar zijn. 
  • Vanuit Borger fiets je richting Drouwen. Het landschap is afwisselend weids en bosrijk. Onderweg naar het dorp Drouwen kom je nabij het plaatsje Bronneger vijf hunebedden bij elkaar tegen. Eén van de hunebedden (de meest westelijke), is misschien wel het meest gefotografeerde exemplaar, omdat een eikenboom zich in hunebed genesteld heeft.
  • Het dorp Drouwen bestaat uit prachtige ‘lieflijke’ boerderijen. Ten noorden van het dorpje ligt het Drouwenerzand. Honderdvijftig jaar geleden was dit een woeste zandverstuiving die het dorpje dreigde onder te stuiven. Om dit tegen te gaan werden er begin 20e eeuw dennenbossen geplant. (Er is overigens een klein stukje stuifzand overgebleven). 
  • De geschiedenis van de Drentse boeren komt vaker tot uitdrukking op de zogenaamde ‘Flintenroute’. In het dorp Borger herinneren in het moderne dorpscentrum nog enkele boerderijen aan het agrarische verleden. Op het restant van de kerkbrink heeft de markante middeleeuwse kerktoren tussen de nieuwbouw stand weten te houden.
  • De uitgestrekte bossen in de omgeving Exloo en Odoorn hebben ook zo hun geschiedenis. Aan het begin van de 20e eeuw werden werkloze veenarbeiders en arme boeren aan het werk gezet om deze voormalige heidevelden te ontginnen en met bomen te beplanten. Inmiddels ligt in de boswachterij Odoorn het schapenpark Odoorn, waar honderden schapen grazen. In het park probeert men door de schapenbegrazing de heide terug te krijgen. Vergeet ook niet om een stop te maken bij de uitkijktoren op de heuvel Poolshoogte.
  • Een heerlijke plek om even uit te rusten is de ‘Eppiesbergje’. deze grafheuvel uit de steentijd ligt aan de weg Odoorn-Valthe. de geschiedenis van deze plek wordt ter plaatse op een informatiebord uitgebeeld. Vanaf hier beleef je een prachtig wijds uitzicht over het landschap.
  • Aan de hoofdstraat in Exloo staat een mooie schaapskooi. Elke dag trekt de herder met zijn kudde naar het heideterrein Molenveld.
  • Voor de (klein)kinderen is Kabouterland een heerlijke plek voor een fietsstop! In dit reusachtige ‘konijnenhol’ kunnen de jongsten in het schemerduister het leven van kabouters en levende diertjes bespieden. 
  • Vanuit Exloo leidt de fietstocht weer terug naar Borger. Hoge zandgronden met esdorpjes en bossen, weidse veenkoloniën: de Flintenroute biedt een mooie, gevarieerde fietsroute door de Hondsrug en Hunzevallei!  
  41
  • 41
  • 88
  • 28
  • 23
  • 26
  • 20
  • 09
  • 39
  • 38
  • 06
  • 24
  • 22
  • 40
  • 42
  • 43
  • 41

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!