Nationaal Park Drentsche Aa

Beleef het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Een oeroud landschap waar de beek ‘Drentsche Aa’ al sinds mensenheugenis door het landschap slingert. Ze brengt je langs de mooiste plekjes in gebied, waaronder de karakteristieke esdorpen, heidevelden en bosvennen. Laat je verrassen door het afwisselende landschap van dit unieke natuurgebied.

Cultuurhistorische sporen

Wie de Drentsche Aa bezoekt, maakt kennis met het oude Drentse land. Al minstens 5.000 jaar wonen er mensen in het stroomgebied van de Drentsche Aa. Sporen hiervan zijn nog altijd terug te vinden in het landschap. Op het Ballooërveld vind je nog de grote heide van vroeger. Hunebeddengrafheuvels en Celtic fields houden de geschiedenis levend. De oude boerderijen rond de brink van Taarlo, de oude Sint-Magnuskerk van Anloo. Alles ademt de sfeer van het verleden.

Groene graslanden en een slingerend beekje in Drenthe.
  • Groene graslanden en een slingerend beekje in Drenthe.
Grafheuvel met heide bij zonsondergang.

Beekdallandschap

De Drentsche Aa is ontstaan tijdens de ijstijd. De beekjes ontstonden bij de afvoer van massa's smeltwater. Veel beekjes werden vroeger rechtgetrokken, zodat het water sneller weg liep en er minder kans was op wateroverlast. De Drentsche Aa is één van de weinige beekstelsels in ons land dat nauwelijks door de mens is aangetast. Waar andere beken in de loop der tijd zijn rechtgetrokken, meandert de Drentsche Aa over een afstand van 28 kilometer nog steeds door het landschap.

Beek in een natuurgebied vol groen.

Esdorpen

Verscholen in het groen liggen meer dan twintig esdorpen en gehuchten zoals Zuidlaren, Taarlo, Anloo of Amen. In een decor van authentieke Saksische boerderijen, kerken uit de Middeleeuwen en prachtige dorpsbrinken, waan je je hier weer even in lang vervlogen tijden. Een esdorpenlandschap kan je op meerdere manieren herkennen. Bijvoorbeeld aan de concentratie van historische boerderijen in de dorpen op de overgangen van beekdalen naar hogere gronden. Op de hogere gronden liggen de essen (akkers). En op de lager gelegen gronden liggen de weilanden.

Dorpsaanzicht met boerderijen en een kerktoren.

Unieke flora en fauna

Wil je bijzondere dieren spotten? Dan zit je goed in Nationaal Park Drentsche Aa. Hier leven o.a. de bever, de otter, de ijsvogel en de weidebeekjuffer. Daarnaast vind je er prachtige bloemen en planten zoals de zwartblauwe rapunzel, zonnedauw en verschillende orchideeën.

De Drentsche Aa is de verzamelnaam voor een netwerk van beken die zijn vernoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of veld.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!