Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied: Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Daarnaast is het na de Veluwe ook nog eens het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Naast bos is het Drents-Friese Wold vooral bekend vanwege De Kale duinen, of chiquer, het Aekingerzand. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven.

Groots in schoonheid en variatie

Nationaal Park Drents Friese Wold is een gebied met een oppervlakte van ruim 6000 hectare. Voor je beeldvorming: dat zijn tienduizend voetbalvelden! Je kunt deze wildernis op alle mogelijke manieren doorkruisen: te paard, te voet of op de fiets. Maar ook als je alleen maar stil wilt genieten van die overweldigende natuur, kom je hier aan je trekken.

Natuurgebied met heide, mist en naaldbomen.
  • Natuurgebied met heide, mist en naaldbomen.
Een bos van bovenaf met boomtoppen in herfstkleuren.

Levend stuifzand

Bijzonder in Nationaal Park Drents-Friese Wold is het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen, genoemd. Hier hebben weer en wind vrij spel. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.Vanuit de uitkijktoren van Aekingerzand heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele prachtige heidevelden. Tip: Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapfotografie. 

Mistig natuurgebied waar een uitkijktoren bovenuit steekt.

Een natuurlijke kudde

Om te voorkomen dat het Drents-Friese Wold dicht groeit, graast er een kudde Sayaquesa-runderen in groot deel van het natuurgebied. Veel planten en diersoorten hebben profijt van deze begrazing. Het Drents-Friese Wold is een van de weinige gebieden in Nederland waar je een natuurlijke kudde aan het werk kunt zien. 

Een rund in de natuur tijdens de herfst.

Het Drents-Friese Wold behoort tot de donkerste plekken van Nederland. Op een heldere nacht zijn hier wel 2900 sterren te zien.

Ter vergelijking: in een stad zie je er slechts vijftig.

Tips in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!