De ontdekking van de Drentse sterrenhemel

De fraaiste sterrenhemel staat boven Drenthe. Dat komt door de schone lucht en de minimale lichtvervuiling. In het Drents-Friese Wold vind je zelfs het donkerste plekje van het Nederlandse vaste land, zodat je ’s nachts de ruimte op z’n best kan zien. Eindeloos, tot je sterretjes ziet.
 

Schone lucht en weinig kunstlicht

Weet je dat je in Drenthe veel meer sterren kunt zien dan ergens anders? We zeiden het al, dit komt door de schone lucht en het weinige kunstlicht in onze provincie. In de stad zie je in een donkere nacht maar een stuk of 50 sterren. Midden op het Dwingelderveld zijn dat er zo’n 2.500 en in het Drents-Friese Wold zelfs wel 2.900.

Vallende sterren

In Drenthe komen de meeste wensen uit. Als je geluk hebt kun je namelijk veel vallende sterren zien. Wist je dat de naam eigenlijk helemaal niet klopt? Er valt namelijk geen ster, maar een stuk steen. Die stenen komen bijvoorbeeld van kometen. Ze vallen door de zwaartekracht, de aantrekkingskracht van de aarde, op ongeveer 100 kilometer hoogte. Dat doen ze met zo’n snelheid dat ze door de enorme wrijving verbranden. Daardoor laten ze een lichtspoor zien en dat is wat je ziet. Een andere naam voor vallende ster is meteoor. Een meteoriet is het stukje steen. Als het groot genoeg is valt het op de aarde, maar dat komt zelden voor. Gelukkig kun je een meteoor wel heel vaak zien.

Waar moet je op letten

Met een goede verrekijker kun je de kraters en bergen op de maan nog beter zien. Ook de sterrenvelden van de Melkweg zijn dan heel dichtbij. Let wel op dat je een heldere nacht uitkiest. 

De app Scope Nights kan je hierbij helpen. Kijk voordat het volle maan is, want de reflectie van de maan geeft veel licht waardoor je de sterren minder goed kunt zien. Een andere goede app is Star Walk 2. Deze app geeft je alle namen van de planeten. Wat heel bijzonder is om te zien zijn de meteoren- zwermen. Die komen ieder jaar op dezelfde tijd door de dampkring. Er zijn er elf. Je kunt ze nog beter zien met een telescoop, in één van onze sterrenwachten.

Wens doen

Je hebt een vallende ster gezien, en dan? Dan mag je een wens doen. Dit is al een heel oud gebruik. De gedachte hierachter was dat bij een vallende ster de goden nieuwsgierig zouden zijn naar de mens. Dan maakten ze een opening tussen de beide werelden, maar terwijl ze omlaag keken vielen er soms sterren door de opening. Dit was voor de mensen op aarde een teken dat de goden dicht in de buurt waren. Je kon dan je wensen uitspreken in hoop dat de goden je wensen zouden vervullen.

Of je dit verhaal wel of niet gelooft is natuurlijk persoonlijk. Maar moet jij ook niet toegeven dat het toch een geluksmomentje is wanneer je een vallende ster ziet? En dan doen we natuurlijk graag een wens.

Nu weet je waar en hoe je ze het beste kunt zien. We wensen je een schitterende tijd in Drenthe!