Drents-Friese Woudroute


 • Download
2 uur 18 minuten (46,0 km)

Fiets van bos naar heide, van zandverstuiving naar vennetje en moeras. Deze bewegwijzerde fietsroute doet de volgende verschillende onderdelen van het Drents-Friese Wold aan: Berkenheuvel, bosgebied Boschoord, Doldersummerveld, Aekingerzand (Kale Duinen) en Aekingerbroek en een aantal dorpen waaronder het Friese dorp Appelscha.

Parkeren
De route start bij het Tourist Info kantoor in het dorp Diever. Tegenover dit kantoor is een ruime, gratis parkeerplaats aanwezig.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

1
Tourist Info Diever

Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. Onder de naam Het nationale park van Drenthe communiceren wij wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

2
Tourist Info Diever

Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. Onder de naam Het nationale park van Drenthe communiceren wij wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

3
Baarhuisje Begraafplaats Diever

Een in sobere Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwd BAARHUIS uit 1874 op de begraafplaats van Diever. Het vrijstaande gebouwtje heeft een functionele samenhang met het nabijgelegen lijkwagenhuis op de brink. Het lijkwagenhuis is eveneens in pro...

4
Hunebed D52

Diever bezit over een middelgroot hunebed die veel restauratie heeft ondergaan. Het ligt er nu weer vrijwel compleet bij en goed verzorgd.

51
5
Onderduikershol Diever

Het onderduikershol in Diever (gemeente Westerveld) is een ondergrondse boshut van beton, die wordt gestut door palen. Bij de ingang van de hut is een stenen gedenksteen aangebracht.

6
Kruiskerk Diever

De gereformeerde kerk van Diever is gesticht op 31 oktober 1836. De Gereformeerde "Kruiskerk" aan de Kruisstraat vervangt sinds 1980 het oude gebouw, dat op dezelfde plek stond en dateerde uit 1841. Het pittoreske torenspitsje is afkomstig van de oud...

7
St Pancratius kerk

Deze Gothische kerk is aan St. Pancras gewijd met 8 altaren. Deze behoort, naast de Romaanse met Gothisch koor van Anloo en Vries tot één der schoonste kerken van Drenthe.

8
Voormalig raadhuis gemeente Diever

Voormalig raadhuis gemeente Diever

80
75
37
9
De Melkfabriek Wapse

Op de begane grond van de oude melkfabriek is een gastenverblijf voor maximaal 4 personen. Het verblijf heeft een slaapkamer met een (elektrisch verstelbaar) tweepersoonsbed en een slaapkamer met 2 losse eenpersoonsbedden, die desgewenst tegen elkaar...

59
10
Informatiecentrum Huenderhoeve

Informatiecentrum Huenderhoeve bevindt zich in een voormalige schaapskooi en is geopend van april t/m oktober, vlakbij het Doldersummerveld.

14
11
Speeltuin Doldersum

Een leuke speeltuin in het hart van Doldersum. De speeltuin is gratis toegankelijk. Er staan veel leuke speelattributen, waardoor kinderen zich prima kunnen vermaken. Leuk voor een tussenstop.

12
12
Bouwersveld en Koelingsveld

Temidden van een omgeving die rijk is aan bossen en natuurter­reinen vormen het Bouwersveld en het Koelingsveld één natuurterrein. Door het gebied lopen weinig paden waardoor het nauwelijks ontsloten is voor het publiek.

13
Uitkijktoren Doldersummerveld

Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende beenbreek.

21
14
Tolhuis Zorgvlied

Een tolhuis van het krimpentype gelegen nabij de grens van Friesland en Drenthe uit omstreeks 1900 in sobere Ambachtelijk-traditionele trant. Volgens de eigenaar is in het verleden de achtergevel iets opgehoogd in verband met het plaatsen van een ven...

33
23
15
Schaapskooi Drents Friese Wold

Deze particuliere kudde bestaat uit 440 schapen en wordt geweid in het gebied van het Nationaal park Drents Friese Wold.

82
16
Natuurplas Canadameer

Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, omringd met bomen. Het heeft een zandstrand en een kiosk op loopafstand. Er zijn geen toiletten en douches aanwezig.

17
Uitkijktoren Aekingerzand

De uitkijktoren in het Aekingerzand ligt centraal in het gebied 'De Kale duinen', dat onderdeel is van het Drents-Friese wold. Vanuit de toren heeft u een prachtig uitzicht op een groot deel van het prachtige stuifzandgebied.

88
85
18
Nationaal Park Drents- Friese Wold

Het Drents- Friese Wold is een bijzonder gebied op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Je wandelt en fietst hier door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland.

83
91
19
TIP Appelscha

Toeristisch Informatie Punt

20
Uitkijktoren De Bosberg

Uitkijktoren

21
Uitkijktoren Belvedere (Appelscha)

63
61
39
38
53
67
69
22
Lijkwagenhuis Diever

Een in 1913 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gebouwd lijkwagenhuis gesitueerd op de brink langs de Bosweg in Diever. Het huisje werd gebouwd in opdracht van de "Vereeniging Lijkwagendienst" te Diever. Het vrijstaande gebouwtje heeft een functio...

23
Tourist Info Diever

Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. Onder de naam Het nationale park van Drenthe communiceren wij wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

Beschrijving

1
Tourist Info Diever

Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. Onder de naam Het nationale park van Drenthe communiceren wij wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

 • Met 6.100 hectare, is het Nationaal Park Drents-Friese Wold het één na grootste bosgebied van ons land. Maar het Wold is veel meer dan alleen bomen. Ontdek al fietsend de afwisseling in het gebied.
 • Het dorp Diever is rond 1181 ontstaan en is tegenwoordig het meest bekend van het Shakespeare openluchttheater. Aan de oostrand van het dorp ligt een hunebed.
 • Aan de Brink in Diever vind je het voormalige Schultehuis uit 1604 waar vroeger recht werd gesproken. Hier is nu het Oermuseum West-Drenthe gevestigd. Tegenover het Schultehuis staat een opvallend gebouw met 2 zuilen en een balkon; dit is het voormalige raadhuis van de gemeente Diever. De Sint Pancratius kerk ook gelegen aan de Brink, stamt uit de 14e eeuw.
 • Berkenheuvel is een onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Opvallend zijn de grove dennen met kraaiheide er onder. In het Wapserzand, een onderdeel van Berkenheuvel, ligt een gerestaureerd onderduikershol uit de Tweede Wereld Oorlog.
 • Het grote bosgebied Boschoord is eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid. In Boschoord ligt Hoeve Boschoord, de voormalige Kolonie VII van de Maatschappij. Het is nu een behandel- en begeleidingscentrum voor licht verstandelijk beperkte mensen.
 • Het Doldersummerveld is één van de soortenrijkste heidevelden van Nederland. Het bestaat uit vochtige heide en begroeid stuifzand. Het ernaast gelegen Wapserveld is verbonden met het Doldersummerveld. Op beide gebieden wordt de heide onderhouden door een schaapskudde. Informatiecentrum Huenderhoeve bevindt zich in een voormalige schaapskooi nabij het Doldersummerveld. In dit centrum krijg je informatie over het heidebeheer, het esdorp Doldersum en het brongebied van de Vledder Aa.
 • Het dorp Zorgvlied ligt vlak aan de grens met de provincie Friesland. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de in 1930 gesloopte villa ‘Zorgvlied’.
 • Het stuifzandgebied Aekingerzand of Kale Duinen is het grootste actieve stuifzandgebied van Noord-Nederland. Het stuifzand is ontstaan door overbeweiding en plaggen van heidevelden. Het gebied kent een uniek planten- en dierenleven dat leeft bij de gratie van stuivend zand. Midden in het Aekingerzand is een uitkijktoren van Staatsbosbeheer gelegen. Zeker de moeite waard om even van de route af te wijken of fiets even om voor een frisse duik in het Canadameer.
 • Het Aekingerbroek en het Drentse Broek aan de rand van het Aekingerzand was vroeger een blauwgrasland en is het brongebied van de Vledder Aa. Vanaf hier stroomt de Vledder Aa meanderend via Wateren, Doldersum en Vledder naar de Wapserveensche Aa.
 • De route voert verder naar Terwisscha waar het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer is gelegen. Hier kan men naast informatie over de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden, ook ervaringen opdoen met zintuigen, dus ruiken, horen, zien zoals ook in het Wold zelf te beleven valt. Horeca en speelmogelijkheden voor kinderen zijn aanwezig.
 • Het dorp Appelscha wordt voor het eerst genoemd in 1247 onder de naam Appels en vanaf de 19e eeuw onder de huidige naam. Appelscha betekent Appelbosje. De kerk van Oud-Appelscha is gebouwd in 1903. In de moderne klokkenstoel hangt een klok uit het jaar 1435.
 • De uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha is een ware belevenis. De toren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 27 meter hoge stuifduin en is zelf 35 meter hoog. Helemaal bovenin is een panoramadek, met glazen ‘zijtakken’.
 • Vanuit Appelscha fiets je door de Boswachterij Appelscha en Smilde terug naar Diever. Onderweg is het genieten van het bosrijke gebied en het uitzicht over de heidevelden. Vlak voor Diever kun je nog even van de route af om een kijkje nemen bij het Shakespeare openluchttheater. Dan terug naar Diever met pal aan het fietspad het oude tolhuis, herkenbaar aan het ronde zijraam.
 • Terug in Diever vind je gezellige horecagelegenheden om even uitrusten van de fietstocht.
23
Tourist Info Diever

Het toeristisch informatie punt van de gemeente Westerveld. Onder de naam Het nationale park van Drenthe communiceren wij wat onze gemeente allemaal te bieden heeft. In onze vestigingen kunt u toeristische informatie over de omgeving vinden.

 • 51
 • 80
 • 75
 • 37
 • 59
 • 14
 • 12
 • 21
 • 33
 • 23
 • 82
 • 88
 • 85
 • 83
 • 91
 • 63
 • 61
 • 39
 • 38
 • 53
 • 67
 • 69

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!