Smartphone fotografie: neem de natuur in Drenthe mee naar huis

De natuur in Drenthe is onvergetelijk. Zeker als je er foto’s van maakt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, maar natuurfotografie is nog best ingewikkeld. We geven je wat tips om de natuur in Drenthe zo goed mogelijk vast te leggen.

Schone lens

We beginnen misschien wat flauw, maar zorg bij smartphone fotografie altijd voor een schone lens. Met een losse camera zijn we vaak heel voorzichtig, met een telefoon iets minder. Maak de lens regelmatig schoon.

Let op het licht

De sensor van je smartphone is vele malen kleiner dan die van je gewone camera. Dit betekent dat je bij weinig licht ook sneller last hebt van ruis. Bij mobiele telefoon fotografie maak je de mooiste foto's dan ook in het daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag. Weet je dat je de lichtinval op je foto kunt bepalen met je telefoon? Klik tijdens het maken van de foto eens op verschillende plekken op je scherm en kijk wat er gebeurt.

Flits nooit

Bij smartphone fotografie is vooral in de donkere dagen de verleiding groot om nog meer licht in te zetten en de flits te gebruiken. Niet doen, zet ‘m uit. De flitser op je smartphone is namelijk geen flitser, maar een lampje. Het veroorzaakt vooral lelijke rode ogen en uitgebleekte gezichten. Neem liever een los zaklampje mee als hulplicht.

Gebruik camera-apps

De standaardinstellingen van je camera zijn vaak niet zo uitgebreid. Daardoor krijg je problemen als:

  • lichtstrepen in het donker
  • een onscherpe achtergrond
  • glamourhuid

Je werkt ze zo weg, want bijna overal is een app voor. Of kijk eens naar een macrolens. 

Bij natuurfotografie kun je daarmee kleine voorwerpen – zoals dat ene bloempje of die vlinder – van heel dichtbij scherp op de foto krijgen. Voor iOS is de Camera+ app een goede optie, voor Android Camera ZOOM FX.

Fotografeer in HDR

De HDR-functiezorgt ervoor dat je telefoon uit zichzelf meerdere beelden neemt. Vervolgens combineert hij ze tot één beeld waarbij alle optimale lichtinvallen worden gebruikt. Vooral met natuurfotografie kan dit mooie resultaten opleveren. Zet die functie dus aan.

Zoomen doe je met je lijf

Met een smartphone kun je inzoomen met bijvoorbeeld de volumeknoppen, maar doe dit niet! Je bent dan aan het digitaal zoomen, wat betekent dat je beeld digitaal uitvergroot en dat gaat altijd ten koste van de fotokwaliteit. Loop liever wat naar achteren of naar voren, of fotografeer liggend op de grond. In de natuurfotografie krijg je daarmee originele foto’s.

Gebruik bewerkings-apps

Met de gratis app Lightroom van Adobe kun je het licht en de kleuren aanpassen – en bepaalde kleuren er extra uit laten springen. Met bewerkingsapps zoals Snapseed kun je van elke foto een kunstwerk maken. Trek wat tijd uit om te kijken naar de verschillende top-apps voor fotobewerking op je smartphone: daarmee worden je foto's nog beter.

Je ziet het, mobiele telefoon fotografie is meer dan alleen maar op een knopje drukken van je telefoon. Verdiep je in de techniek en je hebt voortaan altijd een stukje Drenthe in je broekzak, net zo mooi als in het echt.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!