Diever

Diever - dorp van Shakespeare

Aan de rand van het Drents-Friese Wold ligt Diever. Dit esdorp staat bekend als het dorp van Shakespeare. Sinds het jaar 1946 worden hier namelijk toneelstukken van deze Engelse schrijver opgevoerd. De voorstellingen vinden plaats in een bijzonder openluchttheater, het Shakespearetheater. Alleen dit theater is al een bezoekje waard, maar Diever heeft meer, veel meer…

Hunebed

Diever ligt in het westen van Drenthe, ten noordwesten van Dwingeloo. In 2019 woonden er in Diever en de directe omgeving ongeveer 2.650 mensen. Het dorp is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het gebied wordt echter al veel langer bewoond; dat zie je aan Hunebed D52. Dat werd al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk.

Bezienswaardigheden

Er zijn meer bezienswaardigheden in Diever, zowel in als buiten het dorp. Midden op de brink staat de in de 12e eeuw gebouwde Sint-Pancratiuskerk. Deze Romaanse kerk wordt beschouwd als een van de mooiste van Drenthe, vooral door de prachtige gewelven en het authentieke interieur. Er bestaat trouwens een volksverhaal over een spook in deze kerk…

Ook interessant om te bekijken zijn een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog, korenmolen De Vlijt (1882), een steenkistheuvel (vlak bij het hunebed) en het Schultehuis. In dit gebouw is nu het OERmuseum West-Drenthe gevestigd, een archeologisch museum waarin je kennismaakt met de mammoeten en rendierjagers die hier ooit leefden. Leuk voor kinderen!

Shakespearetheater

Terug naar Shakespeare, waar veel om draait in Diever. In het Shakespearetheater, midden in een sprookjesachtig bos is jaarlijks een toneelstuk van de Engelse schrijven te zien. Sinds 1946 worden hier klassiekers als King Lear en Midzomernachtsdroom op de planken gebracht. Bijzonder is dat het podium midden tussen de bezoekers staat en je een eigen picknickmand met eten en drinken mag meenemen. Deze ongedwongen setting zorgt voor een heel bijzondere sfeer. Jaarlijks komen er dan ook zo’n 23.000 toneelliefhebbers naar Diever. Per voorstelling is plaats voor duizend mensen. Bekijk het programma om je favoriete dag te boeken.

Globe Theater

Naast het Shakespeare Theater staat het Globe Theater, geïnspireerd op het wereldberoemde Globe Theatre in Londen. Dit theater, dat tweehonderd plaatsen telt, bestaat sinds 2016. Het is overdekt, zodat er niet enkel in de zomer, maar ook bij slecht weer voorstellingen opgevoerd kunnen worden. Het is volledig van hout en heeft een dak van glas. Ben je een liefhebber van toneel en van Shakespeare, dan moet je hier zeker een voorstelling bijwonen!

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Ook voor natuurliefhebbers is Diever een trekpleister. Het Drents-Friese Wold is niet voor niets een Nationaal Park: met zijn 6.000 hectare is dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Hier kun je lekker ontspannen, eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden. Diever is een goed startpunt voor het verkennen van het Drents-Friese Wold. Je vindt er ook het informatiecentrum van de Tourist Info, waar je onder andere kaarten kunt krijgen van verschillende wandel- en fietsroutes.

Tips voor fietsers en wandelaars

Graag lichten we een paar van deze routes voor je uit. Fietsers raden we route 164789 aan. Deze leidt je door het Drents-Friese Wold en langs het Shakespearetheater, de Kruiskerk en het Schultehuis. De fietsroute is 35 kilometer lang en brengt je ook naar een hoge uitkijktoren. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het park. Fan van fietsevenementen? Doe mee aan de Drentse Fiets4Daagse, die ook start in Diever.

Voor wandelaars is er de Shakespeare-wandeling en een geocaching-wandeling (5 km) naar het onderduikershol. De Internationale Drents Friese Woud Wandelvierdaagse is een leuk evenement voor langeafstandswandelaars, voor hardlopers is dat de Midzomeravondmarathon, dwars door het Drents-Friese Wold.

Nog meer tripjes

Tot slot nog een paar andere leuke en interessante dingen in Diever. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Drentse Hoofdvaart is een bezoekje aan de schotbalkenloods zeker de moeite waard. Deze loods ligt bij de Dieversluis. Het Shakefestival geeft iedereen een ‘nachtelijke beleving’: dit is een betoverende theatrale wandeling, met eten, drinken en muziek. Voor kinderen is het Dierenvriendjespad leuk, net als een bezoek aan de schaapskuddes Drents-Friese Wold en Doldersummerveld. Kom dus eens naar Diever, As You Like It.

Slapen in Diever

Op zoek naar een plek om te overnachten? In Landhotel Diever slaap je niet alleen heerlijk, je dineert er ook nog eens ontzettend lekker. Gezinnen hebben een heerlijke tijd op Camping Diever. En wil je extra bijzonder overnachten, dan boek je hier ook een luxe boomhut. Kom je met een groep dan is Landhuis Noordes een fijne plek. Idyllisch slapen doe je in bed and breakfasts ROOM-logies en Kamer 7.

Leuk om te weten:

  •  Diverse Pluimage in Dieverbrug is al eens verkozen tot het leukste winkeltje van Drenthe en zeker een must-visit voor liefhebbers van woonwinkels en tuindecoratie.
  • Op 5 minuten lopen van Diever, in het Drents-Friese Wold, vind je Villa BlauwHemel. Een prachtige plek waar je gegarandeerd nog heel lang blijft natafelen.
  • Je verwacht het wellicht niet direct, maar je kunt in Diever ook aan het water eten. Reserveer je een tafeltje bij Restaurant De Sluiswachter, dan zie je onder het genot van een hapje en drankje de bootjes voorbij varen.
  • Casa Maya is het kleine zusje van Landhotel Diever. Dit Spaanse restaurantje is niet iedere dag geopend, dus check de website voor de openingstijden als je van huisgemaakte tapas houdt.

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee