Shakespeare Theater in Diever

Shakespeare Theater presenteert King Lear

Shakespeare-liefhebbers kunnen aan hun trekken komen in het Shakespeare Theater en het Globe Theater, beide in Diever (Drenthe). In het Shakespeare Theater, een openluchttheater, speelt toneelvereniging Diever al sinds 1946 toneelstukken van Shakespeare. In 2018 ging King Lear in première. 

 

King Lear

Deze zomer is het in het Shakespeare Theater in Diever tijd voor King Lear. Het Nederlandstalige toneelstuk gaat over Koning Lear en zijn dochters: nadat Koning Lear zijn macht aan twee dochters heeft overgedragen ontdekt hij dat hij door hen wordt bedrogen. Wat volgt is een strijd tussen goed en kwaad waarbij Lear steeds meer los komt van de realiteit en van zijn omstandigheden.

Bestel de laatste kaarten

Voorstellingen

De try-outs voor King Lear waren in juni, juli en augustus, de premiére is op 17 augustus. Ook interessant: vanaf zaterdag 18 augustus geeft dr. Hans Jansen (Rijksuniversiteit Groningen) voorafgaand aan de voorstellingen een inleiding. King Lear duurt twee uur, inclusief een pauze. In augustus en september zijn in totaal vijftien voorstellingen. In het Shakespeare Theater in Diever is plaats voor duizend bezoekers; de voorstellingen zijn drukbezocht. Kijk daarom snel naar de speeldata en boek meteen je tickets!

In het Shakespeare Theater

Wat is er aanwezig in het Shakespeare Theater en wat mag er wel en niet?

  • In het Shakespeare Theater is een ringleiding.
  • Er zijn rolstoelplaatsen en een mindervalidentoilet.
  • Honden mogen niet naar binnen.
  • In het theater verkoopt men koffie, thee, frisdrank, wijn en bier. In de pauze is er rookworst.
  • In principe gaan de voorstellingen altijd door, weer of geen weer. Tijdens de voorstelling mag er geen paraplu gebruikt worden omdat je dan het zicht van je achterbuurman ontneemt. Regenkleding dragen mag uiteraard wel.
  • Voor groepen zijn er regelmatig rondleidingen. Leuk voor als je ook eens achter de schermen wilt kijken! Ook is er een virtuele tour.

Globe Theater

Naast het Openlucht theater in Diever staat het Globe Theater, vernoemd naar het wereldberoemde Globe Theatre in Londen. Dit theater bestaat sinds 2016. Het is overdekt, zodat voorstellingen altijd door kunnen gaan en comfortabeler zijn voor bezoekers. In 2017 werd het eerste stuk in dit theater gespeeld, Midzomernachtdroom. In 2018 zijn er hiervan nog drie uitvoeringen te zien, op 13 oktober, 2 en 3 november. Wees er dus snel bij als je nog kaartjes wilt kopen.

Zalige Vrouwtjes

Na Midzomersnachtdroom zijn er in november overigens nog twee voorstellingen van het stuk Zalige Vrouwtjes (The Merry Wives), ook in het Globe Theater. Vanwege de muziek en humor is dit stuk ook geschikt voor kinderen. Voor de speeldata, -tijden en meer informatie, kijk op de website van het Globe Theater.

Diever als Shakespeare-dorp

Naar de Shakespeare-voorstellingen in Diever komen jaarlijks zo'n 18.000 liefhebbers. Het theater ontving driemaal bezoek van koningin Juliana en ook Beatrix heeft driemaal een voorstelling bijgewoond: eenmaal als prinses en tweemaal als koningin. Sinds 1970 staat midden in het dorp (voor de 16e-eeuwse kerk) een bronzen beeld van de kunstenaar Arie Teeuwisse. Dit beeld stelt de elfenkoningin Titania voor met Spoel de wever, met zijn ezelskop. Kom daarom ook even kijken naar dit beeld: het maakt je dagje Shakespeare compleet.

Tips: