Shakespeare Theater in Diever

Shakespeare Theater presenteert Maat voor Maat

Shakespeare-liefhebbers kunnen aan hun trekken komen in het Shakespeare Theater en het Globe Theater, beide in Diever (Drenthe). In het Shakespeare Theater, een openluchttheater, speelt toneelvereniging Diever al sinds 1946 toneelstukken van Shakespeare. Deze zomer ging Maat voor Maat in première. 

 

Maat voor Maat

Deze zomer is het in het Shakespeare Theater in Diever tijd voor Maat voor Maat. Maat voor Maat is een komedie over een ernstig onderwerp. Want Maat voor Maat gaat over gerechtigheid en medelijden, over seks en dood, maar vooral over sociale ongelijkheid en seksuele intimidatie. Met als belangrijkste vraag of het mogelijk is om met gelijke maten te meten in een wereld waarin iedereen liegt. Measure for Measure is een van de laatste komedies die William Shakespeare heeft geschreven.

Bestel de laatste kaarten
Publiek op de voor- en achtergrond met in het midden het decor van theaterstuk Shakespeare. Zwaaiende actrice in het theaterstuk Shakespeare. Acteur in het theaterstuk Shakespeare

Voorstellingen

De try-outs voor King Lear waren in juni, juli en augustus, de premiére was op 16 augustus. Ook interessant: vanaf zaterdag 17 augustus geeft dr. Hans Jansen (Rijksuniversiteit Groningen) voorafgaand aan de voorstellingen een inleiding. King Lear duurt twee uur, inclusief een pauze. In augustus en september zijn in totaal vijftien voorstellingen. In het Shakespeare Theater in Diever is plaats voor duizend bezoekers; de voorstellingen zijn drukbezocht. Kijk daarom snel naar de speeldata en boek meteen je tickets!

In het Shakespeare Theater

Wat is er aanwezig in het Shakespeare Theater en wat mag er wel en niet?

  • In het Shakespeare Theater is een ringleiding.
  • Er zijn rolstoelplaatsen en een mindervalidentoilet.
  • Honden mogen niet naar binnen.
  • In het theater verkoopt men koffie, thee, frisdrank, wijn en bier. In de pauze is er rookworst.
  • In principe gaan de voorstellingen altijd door, weer of geen weer. Tijdens de voorstelling mag er geen paraplu gebruikt worden omdat je dan het zicht van je achterbuurman ontneemt. Regenkleding dragen mag uiteraard wel.
  • Voor groepen zijn er regelmatig rondleidingen. Leuk voor als je ook eens achter de schermen wilt kijken! Ook is er een virtuele tour.

Globe Theater

Naast het Openlucht theater in Diever staat het Globe Theater, vernoemd naar het wereldberoemde Globe Theatre in Londen. Dit theater bestaat sinds 2016. Het is overdekt, zodat voorstellingen altijd door kunnen gaan en comfortabeler zijn voor bezoekers. In 2017 werd het eerste stuk in dit theater gespeeld, Midzomernachtdroom. In 2019 zijn er hiervan nog vier uitvoeringen te zien, op 8, 9, 15 en 16 november. Wees er dus snel bij als je nog kaartjes wilt kopen.

Zalige Vrouwtjes

In november zijn overigens nog twee voorstellingen van het stuk Zalige Vrouwtjes (The Merry Wives), ook in het Globe Theater. Vanwege de muziek en humor is dit stuk ook geschikt voor kinderen. Voor de speeldata, -tijden en meer informatie, kijk op de website van het Globe Theater.

Diever als Shakespeare-dorp

Naar de Shakespeare-voorstellingen in Diever komen jaarlijks zo'n 18.000 liefhebbers. Het theater ontving driemaal bezoek van koningin Juliana en ook Beatrix heeft driemaal een voorstelling bijgewoond: eenmaal als prinses en tweemaal als koningin. Sinds 1970 staat midden in het dorp (voor de 16e-eeuwse kerk) een bronzen beeld van de kunstenaar Arie Teeuwisse. Dit beeld stelt de elfenkoningin Titania voor met Spoel de wever, met zijn ezelskop. Kom daarom ook even kijken naar dit beeld: het maakt je dagje Shakespeare compleet.

Tips:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!