Drentsche Aa


 • Download
1 uur 57 minuten (39,5 km)

Deze fietstocht (Drentsche Aa) van 39,5 kilometer leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd. De route gaat voert door het stroomdal van de Drentsche Aa; één van de meest gave, meanderende bekenstelsels van Nederland. In Drenthe heeft de beek de naam van het dorp waar hij langskomt. Pas in de provincie Groningen heet de beek Drentsche Aa. 

Parkeren
Kom je met de auto, dan kun je parkeren in het centrum van Rolde. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

Bewegwijzering
Deze rout…

Deze fietstocht (Drentsche Aa) van 39,5 kilometer leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd. De route gaat voert door het stroomdal van de Drentsche Aa; één van de meest gave, meanderende bekenstelsels van Nederland. In Drenthe heeft de beek de naam van het dorp waar hij langskomt. Pas in de provincie Groningen heet de beek Drentsche Aa. 

Parkeren
Kom je met de auto, dan kun je parkeren in het centrum van Rolde. Een handig adres voor de navigatie is Hoofdstraat 22, 9451 BB Rolde.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

Startpunt: Kerkbrink 5
9451 AL Rolde
1
Dwarshuisboerderij Rolde

Dwarshuisboerderij gelegen naast de monumentale kerk aan de cultuurhistorisch waardevolle Kerkbrink van Rolde. Op enkele kleine aanpassingen na verkeert de boerderij nog in authentieke staat. De boerderij is gebouwd in 1900.

2
Voormalig gemeentehuis Rolde

Voormalig gemeentehuis Rolde

3
Molen Van Rolde

In Rolde staat een bijzondere grondzeiler op een molenberg in het centrum aan de Brink, de 'Molen van Rolde'. Molen van Rolde draait elke zaterdag en is dan open voor publiek. Entree is gratis. Kom langs en kijk eens binnen! De molenaars vertellen ..

4
Hunebed D17 en D18

Achter de fraaie middeleeuwse kerk in Rolde zijn de twee, hoogstwaarschijnlijk, bekendste hunebedden te vinden van Drenthe. Het gaat om hunebed D17 en D18.

73
71
5
Boerderij met achterbaander Anderen

Een mogelijk laat-17de-eeuwse kern heeft de in 1985 gerestaureerde hallenhuisboerderij Hagenend 2. In 1785 werd een nieuw voorhuis aangebouwd en rond 1830 trok men een nieuwe achtergevel op. Het voorhuis werd verbouwd in 1854 en in 1885. De naastgele...

6
Boerderij met schaapskooi Anderen

Boerderij met schaapskooi Anderen

7
Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi Anderen

Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi Anderen te anderen, gemeente Aa en Hunze.

76
8
Terborgh

Garage gebouwd in ca. 1930, bij het recreatiehuis. Het ontwerp is van J. van Houten. De garage verkeert nagenoeg in originele staat. De bescherming betreft het bouwvolume met de originele detaillering. Omschrijving Garage gemetseld op rechthoekige gr...

77
9
Voorm. hervormde pastorie

Inleiding Pastorie gebouwd in ca. 1890 in opdracht van de Nederlands Hervormde Gemeemte van Anloo. De pastorie heeft een relatief rijke vormgeving in eclectische trant. De pastorie fungeert nu als woonhuis en is daartoe verbouwd. In 1955 is een schuu...

10
boerderij kerkbrink Anloo

19e eeuwse boerderij met zijbaander en woongedeelte met rechte top.

11
Hervormde kerk (Magnuskerk) Anloo

De Sint-Magnuskerk staat aan de Kerkbrink in het dorp Anloo in de Nederlandse provincie Drenthe. De romaanse Sint-Magnuskerk van Anloo is gebouwd rond 1100. De kerk is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verkla...

12
Boerderij met gepleisterd woonhuis en herbouwd bedrijfsdeel

Wellicht voormalig Schultehuis. Woonhuis met rechte topgevel en anker 1818. Geheel gepleisterd. In de neuten van de toegangsdeur in de zijgevel 1733. Bedrijfsgedeelte geheel vernieuwd.

13
De Homanshof

Het informatiecentrum van Staatsbosbeheer is gevestigd in Anloo. De boerderij wordt de Homanshof genoemd, en dit is een van de toegangspoorten naar het Nationaal Park Drentsche Aa.

14
Terrein met grafheuvel

Terrein met grafheuvel te Anloo

15
Terrein met twee grafheuvels

Terrein met twee grafheuvels en hunebed D8 te anloo

91
16
Terrein met grafheuvel

Terrein met grafheuvel te Anloo

98
92
17
Havezate Laarwoud

Havezate Laarwoud

18
Herenhuis Zuidlaren

Herenhuis Zuidlaren

60
19
Berend Botje

Er is veel gespeculeerd over wie Berend Botje geweest zou kunnen zijn. Het verhaal wordt het meest gekoppeld aan de persoon Lodewijk van Heiden. Hij komt uit een familie die vroeger woonde op havezathe Laarwoud te Zuidlaren.

20
Synagoge Zuidlaren

Het bestuur van de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren beijvert zich om de synagoge ook voor andere doelen te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van de organisatie van exposities, lezingen, concerten e.d.

62
89
39
21
Boerderijencomplex Taarlo

Een boerderijcomplex bestaande uit een boerderij, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl, en erfinrichting met onder meer hoog opgaand geboomte. De boerderij is gebouwd in 1860.

67
68
22
Boerderijcomplex Loon

19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met achterbaander, grote schuur en stookhok met varkenskot. De boerderij onder deels pannen deels rieten wolfdak met uilebord aan achterzijde; windveren, staafankers, eenvoudig geprofileerde gootlijs...

11
16
23
Deurzerdiep

Deurzerdiep

23
24
Kampsheide

Kampsheide

69
25
Tumulibos

Tumulibos

26
Boerderij Kamps

Logies bij de Boerderij De boerderij heeft kamers voor Logies en Bed & Breakfast. Op het erf van de boerderij staat ook het huis Kamps waar u kunt overnachten. Het huis wordt ook als vakantiehuis verhuurd. Prachtig gelegen!

27
Balloeërkuil

Ballooërkuil

70
28
Voormalig station Rolde

Voormalig station Rolde

Eindpunt: Kerkbrink 5
9451 AL Rolde

Beschrijving

Startpunt: Kerkbrink 5
9451 AL Rolde

Een ontmoeting met het Drentse heideschaap kan niet uitblijven als je in de buurt van het Balloerveld fietst of wandelt. Hier loopt namelijk een flinke kudde te grazen. Het is heerlijk fietsen langs het water, de heide en zandverstuivingen. Niet alleen de idyllische esdorpen Anloo, Balloo en Taarlo zijn een bezoek meer dan waard. Breng ook vooral een bezoek aan de gezellige brinken van Zuidlaren en Rolde.

Leuk weetje: bijna een eeuw geleden in 1925 liep het TT circuit van ruim 28 kilometer over een lange wegendriehoek van Rolde naar Borger, via Westdorp naar Schoonloo en van daaruit via Grolloo terug naar Rolde.

Start de route met een kop koffie en iets lekkers in Rolde en vertrek daarna richting Anderen.

 • Hunebedden, kerk, molen, weide, akkers, essen, brinken, boerderijen en nog enkel minder voorspelbare elementen: Rolde heeft het allemaal. Rolde heeft tevens een mooi horeca-aanbod. Een prima startlocatie voor de fietsroute Drentsche Aa. Wanneer je in de geschiedenis van Rolde duikt stuit je op 1232. Samen met Balloo speelde Rolde in de Middeleeuwen een belangrijke rol in Drenthe. Rolde was de ‘hoofdstad’ van Drenthe en tot 1688 behoorde het tot één van de drie vergaderplaatsen van de Etstoel, het hoogste rechtscollege van Drenthe dat jaarlijks bijeenkwam. De huidige kerk met imposante toren is gebouwd in de 15e Naast de kerk liggen waarschijnlijk de twee bekendste hunebedden van Drenthe.
 • Anderen is bijna on-Nederlands rustig, met grote, gave boerderijen in een groene setting.
 • De route vervolgt richting Gasteren en daarna Anloo. De route leidt langs het Eexterveld, met prachtige vennen, Schotse hooglanders en weidse uitzichten. Van het oude cultuurlandschap zijn veel houtwallen bewaard gebleven. Het hele landschap trekt veel vogels aan, met relatief veel kleine soorten zoals roodborsten, sijzen, mezen, en kepen die prettig nesten kunnen bouwen in de houtwalbegroeiing en de kleine bospartijen.
 • In Anloo staat waarschijnlijk de oudste kerk van Drenthe: de Magnuskerk. Deze is gebouwd op een plek, waar eerder maar liefst vijf houten kerken hebben gestaan. In de kerk zijn muurschilderingen, een orgel uit 1718 en 8 grafstenen uit de 12e- 18e Tevens werd de kerk gebruikt als vergaderplaats van de Etstoel. In de omgeving van Anloo liggen drie Hunebedden (Hunebed D7 en D8 Kniphorstbos en Hunebed D11 tussen Eext en Anloo).
 • Vanuit Anloo fiets je richting Zuidlaren. Je fiets langs het natuurgebied De Strubben-Kniphorstbos, het eerste archeologisch reservaat van Nederland met onder meer grafheuvels, urnenvelden, hunebedden en prehistorische bewoningssporen. Het pad dat het gebied doorkruist werd mogelijk al 5000 jaar geleden gebruikt.
 • Een bezoek aan Zuidlaren is niet compleet zonder een ‘persoonlijke’ kennismaking met Berend Botje. Zuidlaren heeft zeven brinken. Centraal in het dorp is de brink onmiskenbaar. Als je goed kijkt lijken het zelfs twee brinken. De eerste brink staat vol met bomen en is de plek waar al meer dan 800 jaar een (paarden)markt wordt gehouden. De andere brink bestaat uit de kerk, en wordt omringd door statige architectuur, welke dankzij generaties rijke Groningers die hun stad ontvluchtten is gerealiseerd. Breng een bezoek aan De Wachter; dit is een museum molen. In totaal staan in de onder- en zijbouw twaalf stoommachines. Verder is hier een smederij, een ambachtelijke bakkerij, een klompenmakerij en een museumwinkel uit 1890.
 • De route vervolgt richting Schipborg, Zeegse en vervolgens Taarlo. Het kleine dorpje Taarlo behoort tot de oudste dorpen van Drenthe. In een aantal bronnen wordt Taarlo al genoemd in 820. Het dorpje is klein gebleven en rond de Brink met dobbe bevinden zich nog een aantal oude boerderijen.
 • De route vervolgt naar Loon. Tijdens de route is het mogelijk om ‘uitstapje’ te maken naar het prachtige Balloërveld. Dit is een ongerept natuurgebied met heidevelden en zandverstuivingen. De archeologische rijkdom van het veld bewijst dat dit gebied op de prehistorische mens een grote aantrekkingskracht moet hebben gehad. Bijzonder waardevol zijn de ongeveer veertig grafheuvels, opgeworpen uit aarde of plaggen, waarin een of meer doden werden begraven. De schaapskudde van het Balloërveld is met vierhonderd Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe.
 • Loon is een typisch Drents esdorp. Het ligt aan de rand van het Nationaal beek- en esdorplandschap Drentsche Aa. De Drentsche Aa, hier het ‘Looner Diep’ stroomt langs het dorp. het Loon telt twee rijksmonumenten, namelijk een bijzonder negentiende-eeuws boerderijcomplex aan de Markeweg 2. Dit complex bevat een achterbaander, schuur en varkenskot. Tevens ligt er een Hunebed (D15).
 • Vanaf Loon vervolg je het laatste stuk van de route weer terug naar Rolde.
Eindpunt: Kerkbrink 5
9451 AL Rolde
 • 73
 • 71
 • 76
 • 77
 • 91
 • 98
 • 92
 • 60
 • 62
 • 89
 • 39
 • 67
 • 68
 • 11
 • 16
 • 23
 • 69
 • 70

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!