Zuidlaren

Zuidlaren – in het kielzog van Berend Botje

Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren. Aan dit klassieke kinderliedje heeft Zuidlaren zijn bekendheid te danken. Er is dus genoeg water in en rond het Drentse dorp (ruim 10.000 inwoners in 2023). Maar ook op het land heeft Zuidlaren veel te bieden.

De Hondsrug

Zuidlaren ligt tussen Assen en Groningen, op de Hondsrug, in het noorden van Drenthe. De Hondsrug, een 70 kilometer lange heuvelrug, is een uniek gebied. De ijstijden vormden er ruggen en dalen en er zijn sporen van de prehistorische mens. Niet voor niets staat de omgeving sinds 2016 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het landschap kenmerkt zich door bossen, heidevelden en beekjes die de glooiiende velden doorsnijden.

Veel water

Van die beekjes is de 28 kilometer lange Drentsche Aa de bekendste. Nergens in Nederland vind je een beek die zo kronkelend haar weg zoekt door het landschap. Dit komt ook doordat het eigenlijk heel veel verschillende beekjes zijn, die samen een grote beek vormen. Vanwege de schoonheid van het stroomdallandschap zijn grote delen van het gebied aangewezen als nationaal park. Het gebied heet officieel het Nationaal Park Drentsche Aa. Zuidlaren ligt aan de rand ervan. Het Zuidlaardermeer is het grootste water (540 hectare) in de buurt. Het is een waardevol natuurgebied met veel vogels en er leven zelfs bevers. Er is veel ruimte om te zwemmen, zeilen, vissen, windsurfen en varen.

Berend Botje

Of Berend Botje dat hier gedaan heeft is de vraag. Het is sowieso een grote vraag wie de jongen (of man?) was. Het liedje bestaat in ieder geval al lang, en is in de negentiende eeuw voor het eerst opgeschreven

Over Berend Botje zelf zijn veel theorieën. Sommigen denken dat hij een boer uit Borger was. Die werd dronken, viel in de Hunze, en werd nooit meer gevonden. Was hij stiekem naar Amerika vertrokken? Anderen denken dat hij een visser was die op bot viste en verdronk. Ook zou hij een reder zijn, een bisschop, vlotvaarder of zelfs een groép mensen. De meest gehoorde uitleg is dat het om Lodewijk van Heiden gaat. Van Heiden, een graaf uit Zuidlaren, was als baas van de Russische vloot in dienst van de tsaar. Hij won in de negentiende eeuw een aantal belangrijke zeeslagen en keerde als held terug in Zuidlaren. Van Heiden had het er niet meer naar zijn zin, vertrok (naar Estland), en keerde nooit meer terug. De bijnaam Botje zou een verkorting van Bootje zijn. Maar wie het ook was: in Zuidlaren zijn ze trots op hem. Aan de Stationsweg staat zelfs zijn standbeeld.

Nog meer leuks en moois

Het is niet de enige bezienswaardigheid in Zuidlaren, want ook museum(wind)molen De Wachter mag er zijn. Verder is het dorp bekend om zijn zeven brinken. Een brink is een open ruimte in een dorp, waar vroeger koeien en schapen verzameld werden. In 2004 werd Zuidlaren, vooral dankzij deze brinken, uitgeroepen tot groenste dorp van Europa!

De grootste brink is een begrip onder Europese paardenhandelaren. Al meer dan 800 jaar vindt hier tijdens de Zuidlaardermarkt de jaarlijkse paardenmarkt plaats. Leuk voor kinderen is ook nog Speelpark Sprookjeshof.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!