Tips voor een weekendje weg in de Koloniën van Weldadigheid

Welk jaargetijde het ook is: de Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn altijd een mooie bestemming voor een weekendje weg. In Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord (Ov) kunnen jong en oud terecht voor natuur, avontuur, rust, kunst en cultuur. Ontdek onze mooie provincie, dit zijn onze tips.

Wandelen en fietsen

In de Koloniën van Weldadigheid kun je prachtig fietsen en wandelen. Je kunt zelf je route bepalen, maar er zijn ook georganiseerde tochten. Bijzondere fietsroutes in Frederisoord zijn Weldadig rondje (36 km) en Weldadigheidroute (56 km) en er zijn ook fraaie wandelroutes zoals Sterrebosch van 3 km en diverse routes van het Pauperpad. Onderweg zie je onder andere Huize Westerbeek, koloniewoningen, de Gaarkeuken, Het Koloniekerkje en het Sterrebos. De fietsroutes die je rondom Veenhuizen moet hebben gedaan zijn de Boom en Beekdal route (56 km) en Spannend fietsen rondom Norg van 35 km. Tot slot noemen we graag het Fochteloërveen, één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Gevangenismuseum in Veenhuizen

Over Veenhuizen gesproken: in het Gevangenismuseum in Veenhuizen beleef je een boeiend dagje uit. Je leert en maakt er van alles mee rond misdaad en straf in Nederland. Je rijdt bijvoorbeeld rond in de boevenbus (een arrestantenwagen) en mag aan de schandpaal staan. Natúúrlijk kun je er ook - met de deur open - in een echte gevangeniscel zitten.

Het dorp Veenhuizen zelf is ook interessant: tot 1984 mochten daar namelijk alleen maar gevangenen, bewakers en hun familieleden komen. In het bijzondere dorp staan meer dan honderd rijksmonumenten. Het dorp is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, dat genomineerd is voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Museum de Koloniehof

In het in Frederiksoord gelegen Museum de Koloniehof beleef je het complete verhaal van de Koloniën van Weldadigheid. Wat deed de Maatschappij van Weldadigheid en hoe leefden de Kolonisten? Je ziet het door wisselende tentoonstellingen, een klaslokaal en een in de tuin nagebouwd Koloniehuisje! Dit huisje kun je ook huren, zodat je zelfs kunt slapen als een Kolonist.

Eten en drinken

Wat niet bij iedereen bekend is, is dat je in de Koloniën van Weldadigheid zalig kunt eten en drinken. In een van de vroegere dienstwoningen in Veenhuizen zit nu bijvoorbeeld een prachtig hotel-restaurant, Bitter en Zoet, waar ze de komende tijd speciale Erfgoed Diners organiseren. Ook bierbrouwerij Maallust (in de vroegere graanmaalderij), koffiebranderij/kookstudio Koffielust en kaasmakerij Kaaslust (in de oude zuivelfabriek) zijn aanraders. Net als Bitter en Zoet zitten zij in monumentale gebouwen.

Expositie en muziektheater

Voor kunst- en cultuurliefhebbers zijn de maanden juli tot en met september het meest geschikt om de Koloniën van Weldadigheid te bezoeken. Van 1 juli tot en met 16 september vindt in Frederiksoord de internationale expositie Into Nature plaats. Eind september speelt het Kameroperahuis – buiten – de muziektheatervoorstelling Welstaat. Dit gaat over het leven in het voormalige koloniedorp Frederiksoord. Kijk op de website naar de speeldata en andere informatie over het stuk.

Activiteiten voor kinderen

Ook kinderen kunnen goed aan hun trekken komen in de Koloniën van Weldadigheid. Wat te denken van klimbos Veenhuizen, de Bajesdag op 2 juni in het Gevangenismuseum Veenhuizen, de Foodzoekers middagen bij de Koloniehof of de Virtual Reality Experience in Willemsoord? Bij dit laatste maak je een virtuele tijdreis naar het jaar 1825, waarin je als pauper aankomt in de kolonie Willemsoord. Zo krijgen kinderen spelenderwijs een goed beeld van hoe hun leeftijdgenoten tweehonderd jaar geleden leefden.