Tips voor een weekendje weg in de Koloniën van Weldadigheid

Welk jaargetijde het ook is: de Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn altijd een mooie bestemming voor een weekendje weg. In Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord (Ov) kunnen jong en oud terecht voor natuur, avontuur, rust, kunst en cultuur. Ontdek onze mooie provincie. Dit zijn onze tips.

Wandelen en fietsen

In de Koloniën van Weldadigheid kun je prachtig fietsen en wandelen. Je kunt zelf je route bepalen, maar er zijn ook georganiseerde tochten. Een bijzondere fietsroute in Frederiksoord is Weldadig rondje (36 km), maar er zijn ook fraaie wandelroutes zoals de Sterrebos route van 3 km en Struinen door de Tuinen. Onderweg zie je onder andere Huize Westerbeek, koloniewoningen, de Gaarkeuken, het Koloniekerkje en het Sterrebos. De routes die je rondom Veenhuizen moet hebben gedaan zijn de Luistertocht door het Pauperparadijs (16 km) en de Boom en Beekdal route (56 km). Tot slot noemen we graag het Fochteloërveen, één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Gevangenismuseum in Veenhuizen

Over Veenhuizen gesproken: in het Gevangenismuseum in Veenhuizen beleef je een boeiend dagje uit. Je leert en maakt er van alles mee rond misdaad en straf in Nederland. Je rijdt bijvoorbeeld rond in de boevenbus (een arrestantenwagen) en je mag aan de schandpaal staan. Natúúrlijk kun je er ook - met de deur open - in een echte gevangeniscel zitten.

Het dorp Veenhuizen zelf is ook interessant: tot 1984 mochten daar namelijk alleen maar gevangenen, bewakers en hun familieleden komen. In het bijzondere dorp staan meer dan honderd rijksmonumenten. Het dorp is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, dat benoemd is tot UNESCO Werelderfgoed.

Museum De Proefkolonie

Museum De Proefkolonie biedt met zijn experience een onvergetelijke ervaring voor bezoekers over het uitzonderlijke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en het omringende cultuurlandschap van de vrije landbouwkoloniën. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes je vervolgens uit de bijzondere sporen terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij en de bosbouwschool en tuinbouwschool.

Eten en drinken

Wat niet bij iedereen bekend is, is dat je in de Koloniën van Weldadigheid zalig kunt eten en drinken. In een van de vroegere dienstwoningen in Veenhuizen zit nu bijvoorbeeld een prachtig hotel-restaurant, Bitter en Zoet, Ook bierbrouwerij Maallust (in de vroegere graanmaalderij), koffiebranderij Koffielust en kaasmakerij Kaaslust (in de oude zuivelfabriek) zijn aanraders.

Activiteiten voor kinderen

Ook kinderen komen goed aan hun trekken in de Koloniën van Weldadigheid. Wat te denken van klimbos Veenhuizen of de Virtual Reality Experience in Willemsoord? Bij dit laatste maak je een virtuele tijdreis naar het jaar 1825, waarin je als kolonist aankomt in de kolonie Willemsoord. Zo krijgen kinderen spelenderwijs een goed beeld van hoe hun leeftijdgenoten tweehonderd jaar geleden leefden. Ook in Frederiksoord beleef je met kinderen een uniek dagje uit met de Kolonie speurtocht of een wandeling over het Struunpad door de Tuinen van Frederiksoord. 

Ook leuk om te lezen

Retoertje Weldadig tripje

Een stel loopt tussen de koloniehuisjes in Frederiksoord door.

Geïnspireerd geraakt? Plan jouw eigen Weldadig tripje en ontdek het verborgen verhaal van de Koloniën van Weldadigheid.

Reismeisje.nl in de Koloniën

Borden met foto's op het terrein van het Gevangenismuseum Veenhuizen.

Reismeisje.nl bezocht de Koloniën van Weldadigheid. 'Los van de prachtige natuur, zijn het vooral de verhalen die me hebben gegrepen. Verhalen over een historie die zo’n 200 jaar geleden begon onder de naam ‘Koloniën van Weldadigheid’.' Lees nu haar verhaal.

7 Koloniën van Weldadigheid

Een kudde schapen op een rechte laan omzoomd met bomen in de Koloniën van Weldadigheid in België.

Wist je dat er maar liefst zeven Koloniën van Weldadigheid zijn opgericht? Naast de Koloniën in Drenthe zijn er ook Koloniën in Overijssel en Belgie.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!