Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Tips voor een weekendje weg in de Koloniën van Weldadigheid

Welk jaargetijde het ook is: de Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn altijd een mooie bestemming voor een weekendje weg. In Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord (Ov) kunnen jong en oud terecht voor natuur, avontuur, rust, kunst en cultuur. Ontdek onze mooie provincie, dit zijn onze tips.

Wandelen en fietsen

In de Koloniën van Weldadigheid kun je prachtig fietsen en wandelen. Je kunt zelf je route bepalen, maar er zijn ook georganiseerde tochten. Bijzondere fietsroutes in Frederisoord zijn Weldadig rondje (36 km) en Weldadigheidroute (56 km) en er zijn ook fraaie wandelroutes zoals Sterrebosch van 3 km. Onderweg zie je onder andere Huize Westerbeek, koloniewoningen, de Gaarkeuken, Het Koloniekerkje en het Sterrebos. De fietsroutes die je rondom Veenhuizen moet hebben gedaan zijn de Boom en Beekdal route (56 km) en Spannend fietsen rondom Norg van 35 km. Tot slot noemen we graag het Fochteloërveen, één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn.

Gevangenismuseum in Veenhuizen

Over Veenhuizen gesproken: in het Gevangenismuseum in Veenhuizen beleef je een boeiend dagje uit. Je leert en maakt er van alles mee rond misdaad en straf in Nederland. Je rijdt bijvoorbeeld rond in de boevenbus (een arrestantenwagen) en mag aan de schandpaal staan. Natúúrlijk kun je er ook - met de deur open - in een echte gevangeniscel zitten.

Het dorp Veenhuizen zelf is ook interessant: tot 1984 mochten daar namelijk alleen maar gevangenen, bewakers en hun familieleden komen. In het bijzondere dorp staan meer dan honderd rijksmonumenten. Het dorp is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, dat genomineerd is voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Museum De Proefkolonie

Sinds 1 mei biedt museum De Proefkolonie met zijn experience een onvergetelijke ervaring voor bezoekers over het uitzonderlijke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en het omringende cultuurlandschap van de vrije landbouwkoloniën. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere sporen terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool en tuinbouwschool.

Eten en drinken

Wat niet bij iedereen bekend is, is dat je in de Koloniën van Weldadigheid zalig kunt eten en drinken. In een van de vroegere dienstwoningen in Veenhuizen zit nu bijvoorbeeld een prachtig hotel-restaurant, Bitter en Zoet, Ook bierbrouwerij Maallust (in de vroegere graanmaalderij), koffiebranderij/kookstudio Koffielust en kaasmakerij Kaaslust (in de oude zuivelfabriek) zijn aanraders.

Activiteiten voor kinderen

Ook kinderen komen goed aan hun trekken in de Koloniën van Weldadigheid. Wat te denken van klimbos Veenhuizen of de Virtual Reality Experience in Willemsoord? Bij dit laatste maak je een virtuele tijdreis naar het jaar 1825, waarin je als pauper aankomt in de kolonie Willemsoord. Zo krijgen kinderen spelenderwijs een goed beeld van hoe hun leeftijdgenoten tweehonderd jaar geleden leefden.