Proefkolonie Frederiksoord

Frederiksoord is de plek die aan de basis ligt van de huidige Nederlandse verzorgingsmaatschappij. Hier werden de eerste Koloniehuisjes gebouwd. Het sociale experiment van Johannes van den Bosch verliep niet zo succesvol als hij had gehoopt. De Kolonisten kregen door hun verblijf in de Koloniën een stempel opgedrukt waar ze niet meer vanaf kwamen. Maar de Koloniën van Weldadigheid stonden wel aan de basis van verschillende wetten en instellingen die het leven van de armen enorm hebben verbeterd.

Ontdek Frederiksoord en Wilhelminaoord

In de Proefkoloniën Frederiksoord en Wilhelminaoord vind je nog veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. Die ontdek je het mooist te voet of op de fiets. Er zijn verschillende routes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Lukt het niet om alles in één dag te bekijken, blijf dan gerust een nachtje en slaap in stijl in een gerestaureerd Kolonistenhuisje.

NIEUW - Museum De Proefkolonie

Op de unieke, historische plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord is op 1 mei het nieuwe Museum de Proefkolonie geopend. Een onvergetelijke ervaring voor bezoekers over het uitzonderlijke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en het omringende cultuurlandschap van de vrije landbouwkoloniën middels een experience. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere sporen terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!

Meer informatie

Huis Westerbeek

Huis Westerbeek is de plek waar het allemaal begon. Het werd ingericht als woonhuis voor de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid Johannes van den Bosch. Nu is het het hoofdkantoor van de Maatschappij van Weldadigheid. De geschiedenis van de Koloniën beperkt zich niet alleen tot Drenthe of zelfs Nederland. In totaal werden er 7 Koloniën opgericht, waar meer dan 100.000 paupers eerst vrijwillig en daarna gedwongen naartoe trokken

Alle info over de 7 Koloniën

Meer tips in de Vrije Koloniën van Weldadigheid - Frederiksoord en Wilhelminaoord