Proefkolonie Frederiksoord

Frederiksoord is de plek die aan de basis ligt van de huidige Nederlandse verzorgingsmaatschappij. Hier bouwde de Maatschappij van Weldadigheid onder leiding van Johannes van de Bosch in 1818 de eerste koloniehuisjes. De plannen van Van den Bosch zijn vooruitstrevend. Arme gezinnen konden hier werken om in hun eigen onderhoud te voorzien en kinderen kregen verplicht onderwijs.

Crowdfunding

Koning, overheid en burgerij zijn enthousiast. De Maatschappij van Weldadigheid had 20.000 leden die, met crowdfunding, het geld bijeenbrachten om de ideeën van Johannes van Den Bosch uit te voeren. Frederiksoord was de eerste van de zeven Koloniën.

Verzorgingsstaat

Kolonist zijn had ook een keerzijde. Het was een hard bestaan, er werd voor je bepaald hoe je je leven moest inrichten en mensen die in de Koloniën woonden kregen een negatief stempel opgedrukt. Ook al eindigde het sociale experiment niet zo succesvol als Van den Bosch had gehoopt, de Koloniën stonden wel aan de basis van onze huidige verzorgingsstaat.


 

 

Ontdek Frederiksoord en Wilhelminaoord

In de Proefkoloniën Frederiksoord en Wilhelminaoord vind je nog veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. Die ontdek je het mooist te voet of op de fiets. Er zijn verschillende routes die je langs alle bijzondere plekjes leiden. Lukt het niet om alles in één dag te bekijken, blijf dan gerust een nachtje slapen.

Fiets- en wandelroutes
Op de voorgrond wordt een oude foto vastgehouden van koloniehuisjes die je op de achtergrond ziet.

Museum De Proefkolonie

Hoe was het om in 1818 vanuit de grote steden naar de Koloniën in Drenthe te vertrekken? Met een reis van drie dagen voor de boeg en alles wat je kende achter te laten, maar met hoop op een betere toekomst? Bezoek Museum de Proefkolonie en treedt in de voetsporen van de allereerste paupers. Je ontdekt hun verhalen via een multimediale tour, leuk voor jong en oud!

Meer informatie
Een man in de rol van Johannes van den Bosch schrijft met een veer.
  • Een man in de rol van Johannes van den Bosch schrijft met een veer.

Huis Westerbeek

Huis Westerbeek is de plek waar het allemaal begon. Het werd ingericht als woonhuis voor de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid Johannes van den Bosch. Nu is het het hoofdkantoor van de Maatschappij van Weldadigheid. De geschiedenis van de Koloniën beperkt zich niet alleen tot Drenthe of zelfs Nederland. In totaal werden er 7 Koloniën opgericht, waar meer dan 100.000 paupers eerst vrijwillig en daarna gedwongen naartoe trokken

Alle info over de 7 Koloniën
Een stel loopt op een zonnige dag over een pad richting huis Westerbeek in Frederiksoord.

Meer tips in de Vrije Koloniën van Weldadigheid - Frederiksoord en Wilhelminaoord

Bekijk ook:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!