Kop van Drenthe

Een gebied dat elke kilometer anders is door de overgangen tussen zand, klei en moeras. Een gebied ingeklemd tussen Groningen en Assen met verschillende Nationale Parken een tijdlijn aan cultuur. Dat is de Kop van Drenthe.

De bijzondere afwisselende landschappen vinden hun basis in de laatste ijstijd. De sporen die eigenzinnige mensen uit het verleden en het heden nalieten vormen een onuitputtelijke bron van verhalen. Sommige wereldberoemd, andere nog onontdekt… alleen bekend bij de Drent.

Slenterend over de Brink of door onze Nationale Parken kom je de geheimen uit de prehistorie tegen. In het Drents Museum én in het uitgestrekte landschap. Met de combinatie van stad en platteland liggen cultuur en ontspanning hier dicht bij elkaar.

Volg een route langs onze verhalen en door onze natuur. Van de paupers in gevangenisdorp Veenhuizen tot de havezaten van de rijke Groningers. Ontdek verborgen beken en meren, spot een Schotse Hooglander en struin door het eeuwenoude Esdorpenlandschap.

Welkom in de Kop van Drenthe, wij helpen je graag onze verhalen te ontdekken.

Geocaching in de Kop van Drenthe

Op schattenjacht en tegelijk bijzondere verhalen ontdekken? Doe mee aan de GeoTour en ontdek de mooiste plekken in de Kop.

Ga op schattenjacht!
Een deelneemster vind een Geocache in een stenen muur.

De Kop in beeld

In het noorden van Drenthe valt van alles te doen en te beleven. Bekijk de video en kom alvast in de stemming.

Een gezin loopt door de poort en de hekkenvan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Achter hen zie je het binnenterrein van het Gevangenismuseum liggen.
  • Een gezin loopt door de poort en de hekkenvan het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Achter hen zie je het binnenterrein van het Gevangenismuseum liggen.

Dé highlights van de Kop van Drenthe - Jouw start voor een heerlijke vakantie of dagje uit

Voorpret!

Op zoek naar uitjes, samen of voor het hele gezin? Van zwemplassen tot kinderboerderijen en van beeldentuinen tot musea. De Kop heeft genoeg te bieden! Bekijk de dagrecreatiekaartbuitenspeelkaart of de beleefkaart om alvast wat inspiratie op te doen. 

Een jongen en meisje rennen over het binnenterrein van het Gevangenismuseum. Ze hebben het er warm van, want ze rennen met hun jassen open op een niet heel warme dag in november.

De afwisselende landschappen van de Kop van Drenthe - Meren, moerassen, heidevelden en prehistorische grafheuvels

In de Kop van Drenthe geniet je in alle rust van prachtige natuurgebieden, waar open water, moerasgebieden, hoogveen en graslanden elkaar afwisselen. Op zoek naar wat meer levendigheid? Rondom de meren is het op en om het water genieten geblazen.

Cultuur om te ontdekken

De Kop van Drenthe stroomt over van de cultuur. Ken je het verhaal van het meisje van Yde? In het Drents Museum ontdek je wat er met haar gebeurd is. Pracht en praal vind je ook in de Kop. Landgoederen als Nienoord, Vennebroek en De Braak laten je de rijkdom van vroegere tijden zien. Breng ook eens een bezoek aan:

Woning in de Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen

Verhalen van de Kop

Duik in de geschiedenis van de Kop van Drenthe. Aan de hand van zeven verhalen leer je over verschillende historische periodes en gebeurtenissen.

Berend Botje

Culinair in de Kop

Lekker borrelen aan het water, een pannenkoek eten met de kinderen of gastronomisch genieten. In de Kop van Drenthe is voor ieder wat wils. Wij geven je alvast een paar tips:

Alle restaurants in de Kop van Drenthe
Dineren in restaurant Gevangenismuseum Veenhuizen

Blijf hangen in de Kop - In gezellige brinkdorpjes als Norg en Roden of juist heerlijk rustig midden in de natuur

Meer inspiratie voor je bezoek - Ontdek de steden en dorpen in de Kop van Drenthe

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!