Kop van Drenthe

Een gebied dat elke kilometer anders is door de overgangen tussen zand, klei en moeras. Een gebied ingeklemd tussen Groningen en Assen met verschillende Nationale Parken een tijdlijn aan cultuur. Dat is de Kop van Drenthe.

De bijzondere afwisselende landschappen vinden hun basis in de laatste ijstijd. De sporen die eigenzinnige mensen uit het verleden en het heden nalieten vormen een onuitputtelijke bron van verhalen. Sommige wereldberoemd, andere nog onontdekt… alleen bekend bij de Drent.

Slenterend over de Brink of door onze Nationale Parken kom je de geheimen uit de prehistorie tegen. In het Drents Museum én in het uitgestrekte landschap. Met de combinatie van stad en platteland liggen cultuur en ontspanning hier dicht bij elkaar.

Volg een route langs onze verhalen en door onze natuur. Van de paupers in gevangenisdorp Veenhuizen tot de havezaten van de rijke Groningers. Ontdek verborgen beken en meren, spot een Schotse Hooglander en struin door het eeuwenoude Esdorpenlandschap.

Welkom in de Kop van Drenthe, wij helpen je graag onze verhalen te ontdekken.

Dé highlights van de Kop van Drenthe - Jouw start voor een heerlijke vakantie of dagje uit

De afwisselende landschappen van de Kop van Drenthe - Meren, moerassen, heidevelden en prehistorische grafheuvels

In de Kop van Drenthe geniet je in alle rust van prachtige natuurgebieden, waar open water, moerasgebieden, hoogveen en graslanden elkaar afwisselen. Op zoek naar wat meer levendigheid? Rondom de meren is het op en om het water genieten geblazen.

Cultuur om te ontdekken

De Kop van Drenthe stroomt over van de cultuur. Ken je het verhaal van het meisje van Yde? In het Drents Museum ontdek je wat er met haar gebeurd is. Pracht en praal vind je ook in de Kop. Landgoederen als Nienoord, Vennebroek en De Braak laten je de rijkdom van vroegere tijden zien. Breng ook eens een bezoek aan:

Verhalen van de Kop

Duik in de geschiedenis van de Kop van Drenthe. Aan de hand van zeven verhalen leer je over verschillende historische periodes en gebeurtenissen.

Culinair in de Kop

Lekker borrelen aan het water, een pannenkoek eten met de kinderen of gastronomisch genieten. In de Kop van Drenthe is voor ieder wat wils. Wij geven je alvast een paar tips:

Alle restaurants in de Kop van Drenthe

Blijf hangen in de Kop - In gezellige brinkdorpjes als Norg en Roden of juist heerlijk rustig midden in de natuur

Meer inspiratie voor je bezoek - Ontdek de steden en dorpen in de Kop van Drenthe