Kop van Drenthe

De Kop van Drenthe is weids en waterrijk. Moerassen strekken zich uit zover je kunt kijken. Op het landgoed Mensinge kun je Schotse Hooglanders spotten. Beekdallandschap De Onlanden spreekt tot de verbeelding door zijn ongerepte karakter. En in het Fochteloërveen kijk je kilometers ver en kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen. Watersport en waterrecreatie vind je bij het Leekstermeer en het Paterswoldsemeer. Maak een rondvaart of huur een bootje voor een ontspannen zomerse dag.

In de hoofdstad van Drenthe is het heerlijk slenteren over de Brink. Daar vind je ook het Drents Museum, waar je steeds weer wordt geïnspireerd door spraakmakende internationale tentoonstellingen. Via een stadswandeling ontdek je de rijke historie van Assen en struin je langs de mooiste plekjes. Cultuurliefhebbers moeten ook zeker een bezoek brengen aan het gevangenisdorp Veenhuizen. Daar kom je alles te weten over het bijzondere verhaal van de Koloniën van Weldadigheid.

 

Dé highlights van de Kop van Drenthe - Jouw start voor een heerlijke vakantie of dagje uit

De afwisselende landschappen van de Kop van Drenthe - Meren, moerassen, heidevelden en prehistorische grafheuvels

In de Kop van Drenthe geniet je in alle rust van prachtige natuurgebieden, waar open water, moerasgebieden, hoogveen en graslanden elkaar afwisselen. Op zoek naar wat meer levendigheid? Rondom de meren is het op en om het water genieten geblazen.

Cultuur om te ontdekken

De Kop van Drenthe stroomt over van de cultuur. Ken je het verhaal van het meisje van Yde? In het Drents Museum ontdek je wat er met haar gebeurd is. Recenter maar niet minder bijzonder is de geschiedenis van het gevangenisdorp Veenhuizen. Vanaf 1818 werden hier 'paupers' uit de steden naartoe gezonden. Eerst vrijwillig, later onder dwang. Pracht en praal vind je ook in de Kop. Landgoederen als Nienoord, Vennebroek en De Braak laten je de rijkdom van vroegere tijden zien.

Evenementen om te beleven

Het hele jaar door zijn er in de Kop evenementen te beleven. Of je nu van cultuur houdt, een sportieve uitdaging zoekt, met kleine kinderen op stap wilt, of voor muziek en gezelligheid gaat, voor jong en oud is er van alles te beleven!

Alle evenementen in de Kop

Blijf hangen in de Kop - In gezellige brinkdorpjes als Norg en Roden of juist heerlijk rustig midden in de natuur