Assen

Drenthe’s hoofdstad Assen is bij velen vooral bekend door de beroemde TT motorraces. Maar weet je dat Assen ook het zomerverblijf van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte was (inderdaad, het broertje van)? En dat die het Asserbos heeft laten aanplanten? Ook het Duurzaamheidscentrum en het Drents Museum hebben een plek in Assen. In deze stad gaan de historie en moderne tijd namelijk hand in hand, net als motorgeraas en rust en stilte.

Een stad leer je het beste kennen tijdens een stadswandeling. Je zult dan zien waarom Assen ‘de stad der paleizen’ genoemd wordt: er staan paleizen van huizen. Die staan er sinds het jaar 1809, toen Assen stadsrechten kreeg van Lodewijk Napoleon en de ‘gegoede burgerij’ er z’n villa’s en herenhuizen liet bouwen. In 2019 telde Assen 68.000 inwoners.

Fraaie gebouwen

Aan de monumentale en gezellige Brink staan een aantal belangrijke gebouwen, zoals het voormalige Gouvernementsgebouw, de Abdijkerk (nu het Drents Museum) en het Drents Archief. Iets noordelijker staat het grote neoclassicistische Paleis van Justitie. In 1892 werd langs de Vaart de Johan Willem Frisokazerne gebouwd, die nog steeds in gebruik is. Andere bijzondere gebouwen zijn Landgoed Overcingel, de Jozefkerk (in neoclassicistische stijl) en het Huis van Bewaring (1840).

Drents Museum

Het Drents Museum is een plek waar je zeker naar binnen moet. Het staat bekend om zijn spraakmakende exposities, maar heeft ook uitgebreide vaste collecties op het gebied van archeologie, Hedendaags Realisme en kunst uit de periode 1885-1935. Ook de collectie van objecten uit de Drentse geschiedenis is buitengewoon.

Bijzonder is het Meisje van Yde. In 1897 werden haar overblijfselen in een veentje gevondengrotendeels intact. Wat er precies met haar gebeurt is komen we waarschijnlijk nooit te weten, maar haar gezichtje is volledig gereconstrueerd, dus we weten wel hoe ze eruit heeft gezien. Tip: bekijk ook de boomstamkano van Pesse. Dit is het oudste vaartuig ter wereld (10.000 jaar voor Christus).

Duurzaamheidscentrum en Asserbos

Over duurzaamheid gaat het natuurlijk ook in het Duurzaamheidscentrum. In dit bijzondere gebouw, krijg je informatie en er zijn exposities en activiteiten - alles om bewustwording te creëren. Het Duurzaamheidscentrum ligt aan de rand van het Asserbos, aan de zuidkant van de stad. Dit is een zeer oud loofbos met een oppervlakte van ongeveer 114 hectare. Honden mogen aangelijnd mee, maar er is ook een deel waar ze los mogen lopen.

TT Assen

Ten zuiden van het bos, voorbij de N33, vind je het TT Circuit Assen. De Motul TT (Tourist Trophy) is het grootste eendaagse sportevent van heel Nederland. Alle Grand Prix-klassen verschijnen aan de start op de laatste zondag in juni: Moto3, Moto2 en natuurlijk de MotoGP. In de week voorafgaand aan de races wordt in Assen  het TT Festival georganiseerd, met bandjes, dj's, kermis en nog veel meer. Ook voor niet-motorliefhebbers is de TT in Assen dus een feest.

Drents Archief

Bij de Brink is ook het Drents Archief te vinden. In dit prachtige gebouw kun je vrij eenvoudig onderzoek doen naar je familiegeschiedenis of oude Drentse foto’s bekijken. De zoekmogelijkheden zijn ongekend. Er staan supersnelle computers, printers, kopieerapparaten, internet en lekkere stoelen voor je klaar. Het Drents Archief is dé plek voor iedereen die wil weten of hij soms Drents bloed in de aderen heeft. Na een dagje Assen zul je dat vast graag willen hebben.

Tips voor eten en drinken

Op zoek naar plekje om te eten tussen alle bezienswaardigheden door? Om de hoek bij Vanderveen vind je La Sorella di Isola Bella. Vlakbij het Drents Museum eet je bij Liff, een grand café, net als Autentique. Een diner is een culinair feestje wanneer je gaat eten bij The Black Tie.

Geen zin om naar huis te rijden? Het is heel goed slapen bij bed and breakfasts De Notaris en In de Kloosterhof. Overnacht je liever in een hotel? Midden in het centrum ben je van harte welkom bij Hotel De Jonge. Iets daarbuiten vind je Hotel De Bonte Wever en Van der Valk Hotel Assen. Met een caravan of tent ben je welkom op Vakantiepark Witterzomer, waar je ook accommodaties kunt huren.

Leuk om te weten:

  • De iconische verkeerstoren van het Verkeerspark heeft een plekje in De Gouverneurstuin gekregen. Wist je dat de toren hier in 1957 ook al stond? Toen was deze tuin een jeugdverkeerspark, waar kinderen verkeersregels konden leren. 
  • In Assen staat ook het standbeeld van Bartje, de hoofdfiguur uit de bestseller van Anne de Vries. Bartje werd vooral bekend toen er een televisieserie van het boek werd gemaakt. Achter het Drents Museum, bij de Brink, staat een beeld van dit dappere koppige mannetje.
  • Wist je dat één van de oudste warenhuizen van Nederland in Assen staat. In 1897 startte Antje van der Veen een manufacturenwinkel. Haar grote droom was om haar winkel uit te bouwen tot een groot warenhuis, één zoals ze al meevarend op het schip met haar vader had gezien in steden als Riga, Sint Petersburg en Liverpool. Haar droom is uitgekomen. Warenhuis Vanderveen behoort tot de top 3 grootste warenhuizen van Nederland.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!