Wandelroute Stad der Paleizen en Asserbos

(6.2 km)

 • Download
 • Station
  Vanaf het station loop je in de richting van het centrum. Je steekt het bruggetje over richting Bartje en het Drents Archief.

  Bartje
  Hier zie je het bronzen beeld van Bartje, het jongetje uit het gelij…

  Station
  Vanaf het station loop je in de richting van het centrum. Je steekt het bruggetje over richting Bartje en het Drents Archief.

  Bartje
  Hier zie je het bronzen beeld van Bartje, het jongetje uit het gelijknamige boek geschreven door Anne de Vries. Ter ere van de 50e verjaardag van de schrijver kreeg de stad een beeld van Bartje cadeau. Het originele, kalkzandstenen beeld is gemaakt door Suze Boschma-Berkhout en staat binnen bij het Drents Archief. De bronzen editie is gekomen in 1982. Iedereen kent de legendarische woorden: "Ik bid nie veur bruune boon’n". Toch? Wanneer je tussen de gebouwen doorgelopen bent, zie je aan de linkerkant grote, oude panden. 

  Drents Museum
  Met de komst van het klooster Maria in Campis rond het jaar 1260 naar de plek waar nu het Drents Museum gevestigd is, ontstond Assen. De nonnen kwamen vanuit het lager gelegen Ane (bij Coevorden). De nonnen zorgden voor de aanleg van de singels rondom het klooster, nu nog bekend als straatnamen, de Zuidersingel, de Oostersingel, de Noordersingel en de Gedempte Singel. De gebouwen bestaan uit meerdere oude panden als het Drostehuis (vroegere woonhuis van de Drost), het Ontvangershuis (de plek waar Lodewijk Napoleon Assen in 1809 getekend heeft voor de stadsrechten van Assen) en de Abdijkerk (onderdeel van het klooster). Allemaal even prachtig en met een rijke geschiedenis.
  Na de komst van de nonnen duurde het nog jaren, voordat er meer reuring kwam in Assen. Met de komst van Lodewijk Napoleon in 1809 kwam alles in een stroomversnelling. Je steekt de Brink over richting Warenhuis Vanderveen. Je vervolgt je weg richtingde Markt en de Kop van de Vaart. Dit is waar de zogenoemde ‘Vaart’, begint. Dit is een iconische plek voor Assen waar vaak tijdens grote tentoonstellingen in het Drents Museum een eyecatcher te zien is.

  Pelinckhuis
  Aan de rechterzijde zie je het Pelinckhuis (1840), ook wel bekend als het ‘zusterhuis’. Vroeger woonden hier de ‘Witte Zusters’. Dat waren circa 7 nonnen die vanuit de katholieke gewoonten drie keer per dag gingen bidden. Het engelengebed, Angelusgebed, werd ingeluid met de bel die in het torentje zit.

  DNK
  Je loopt aan de rechterzijde voorbij DNK, het grote zandkleurige gebouw. Dat is de locatie waar theater, bioscoop en bibliotheek onder één dak te vinden zijn. Ook is eronder een parkeergarage en een fietsenstalling. Je steekt een eindje verder links de Witterbrug over naar de Noorderbegraafplaats.

  Noorderbegraafplaats en Asserbos
  In dit laantje is de Noorderbegraafplaats sinds 1823 gevestigd. Hier zijn alle leden van bekende Asser families uit het verleden begraven. De bijzondere gietijzeren grafmonumenten zijn onlangs in ere hersteld. Ga op zaterdagmorgen mee met de gids van de Asser Historische Vereniging en laat je dompel onder in oude geschiedenis. In 1809 was Koning Lodewijk Napoleon in Assen, hij zag in Assen grote mogelijkheden en toonde dat door stadsrechten te verstrekken. Het Asserbos is een cadeau van hem voor de stad. De bedoeling was dat er ook een groot paleis zou verrijzen, maar dit is er nooit van gekomen. Het bos is aangelegd in de periode van 1764 tot 1784 in opdracht van Petrus Hofstede, één lid van de gegoede families van Assen destijds. Via het bos kom je langs de Bonte Wever en vervolgens kom je bij het Duurzaamheidscentrum.

  Duurzaamheidscentrum
  Het Duurzaamheidscentrum is een gebouw waar je terecht kunt voor een kop koffie met wat lekkers. Maar je kunt er ook leren over duurzame oplossingen en mogelijkheden. Het gebouw zelf is gemaakt met gerecyclede materialen. Bij denaastgelegen stadsboerderij kunnen kinderen zich, net als in de speelnatuur, heerlijk vermaken. Ook zijn er diverse wandelroutes die vertrekken vanaf het Duurzaamheidscentrum. Je wandelt door het prachtige, eeuwenoude sterrenbos. Je wandelt langs de Hertenkamp en vervolgens sla je rechtsaf richting het centrum.

  Kerkplein met de Jozefkerk
  Voor je zie je de Jozefkerk, een waterstaatskerk, gebouwd tussen 1846 en 1848. Het kenmerkende van dit type kerk is de wens voor symmetrie. Je vervolgt je weg in de Torenlaan, aan de rechterzijde staat op de hoek het voormalige postkantoor. Door de Gouverneurstuin kom je bij het Drents Museum. Je bent weer terug in het centrum. Tip: Het is heerlijk om nog even een terrasje te pakken bij de nabij gelegen horeca. Veel plezier!

  Dit ga je zien

  Startpunt: Stationsstraat
  9401 HS Assen
  1

  Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.

  Station Assen
  2

  Kenmerkend voor de Drentse koppigheid is Bartje Bartels. Lees hieronder waar het originele kalkstenen beeld en zijn tweelingbroer van brons staan. 

  Bartje
  3

  Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Meer informatie hieronder.

  Drents Museum
  4

  Pelinckhuis
  5

  Wandel tijdens een bezoek aan het Asserbos langs de Noorderbegraafplaats in Assen. Meer informatie hieronder.

  De Noorderbegraafplaats
  6

  Aan de rand van de stad ligt het Asserbos, een van de oudste bossen in Nederland. Er zijn vele wandelpaden die langs kronkelende beekjes en eeuwenoude eiken gaan. Ook is er een stadsboerderij, hertenkamp en meer. Lees hieronder alle informatie.

  Asserbos
  7

  De indrukwekkende Jozefkerk in Assen. Meer informatie hieronder.

  Jozefkerk
  Eindpunt: Stationsstraat
  9401 HS Assen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!