GeoTour Kop van Drenthe

Ga wandelend of fietsend op zoek naar schatten (geocaches) en ontdek deze regio boordevol verhalen.

Tijdens het zoeken naar schatten kom je langs de mooiste plekken in de Kop van Drenthe. Zeven verschillende verhaallijnen leiden je langs hunebedden, door veengebieden en bos, langs meren en statige landgoederen. Ga je te voet of per fiets? Zoek je de caches het liefst zelf, of liever met het hele gezin? Het kan allemaal, lekker in de frisse buitenlucht.

Wat is Geocaching?

Heb je al wel van geocaching gehoord, maar weet je nog niet precies hoe het werkt? Bekijk de video, download de app en ga zelf op ontdekkingstocht.

iPhone
Android

Een groep vind een geocache bij een boom
  • Een groep vind een geocache bij een boom

GeoTour Kop van Drenthe - Ontdek onze verhalen

In de Kop van Drenthe vind je meer dan 70 GeoTour caches. Aan de hand van 7 verhaallijnen uit deze regio zijn er 7 tot 10 verschillende soorten caches te vinden. Je kunt er voor kiezen om 1 verhaal te volgen, maar alle 70 caches zijn aan elkaar verbonden. Je kunt dus ook op een meerdaagse ontdekkingstocht. 

De 7 verhaallijnen zijn:

1. Diversiteit van het landschap
Tijdens deze GeoTour ontdek je de Drentse natuur. Loop langs hunebedden (de oudste monumenten van Nederland) en het hoogveen, bezoek het natuurgebied De Onlanden, of wandel door het prachtige esdorpenlandschap. 
2. Berend Botje
Het meer dan tweehonderd jaar oude kinderliedje ken je vast, maar wie was Berend Botje eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Er doen veel verhalen de ronde over Berend en zijn scheepje. In en rondom Zuidlaren ontrafel jij deze sage.
3. Meisje van Yde
Vlakbij Yde werd in 1897 een veenlijkje gevonden. Geschrokken stopten de turfgravers haar weer terug in het veen. Ze werd opnieuw gevonden en is nu te bezichtigen in het Drents Museum. Maar wie was nu dit meisje en waarom werd ze geofferd?
4. TT Assen
De TT in Assen is één van de oudste motorraces van de wereld. De eerste race werd hier al in 1925 verreden. Nog niet op een afgesloten circuit, maar dwars door de omgeving Assen-Hooghalen. Tijdens deze GeoTour kom je langs het circuit  van de periode 1926- 1954.
5. Ontstaan van Assen
Omstreeks 1260 werd in Assen het klooster Maria in Campis gesticht. Dit klooster legde de fundatie voor de stad zoals we haar nu kennen. De nonnen waren dochters uit vooraanstaande families. Ontdek hoe ze leefden, werkten en welke gronden ze bezaten. 
6. Koloniën van Weldadigheid
Je kunt boeken vol schrijven over het verleden van Veenhuizen en de nabije regio. Generaal Johannes van den Bosch, stichter van dit alles, had bijzonder vooruitstrevende ideeën voor de maatschappij. Of al die allemaal werkelijkheid werden ontdek je in deze tour.
7. Vrouw Lebbe
Omstreeks 1600 werd tussen Zeijen en Peest een dode vrouw gevonden, midden in het veld, door een schaapsherder. Was ze vermoord om wat ze bij zich droeg of was ze gestorven door zwakheid? Ontdek de detective in jezelf en ontraadsel dit mysterie.

Meer weten over de verschillende verhaallijnen en zin om op schattenjacht te gaan? Start jouw ontdekkingsreis in Drenthe!

Start je reis!

Download je paspoort met coupons van de aangesloten bedrijven en start je ontdekkingsreis door de Kop van Drenthe.

Download je paspoort
Een moeder vindt samen met haar dochter een cache

Tips om te starten - Zin om te beginnen? Wij geven je graag nog wat tips.

  • Maak gratis een account aan
  • Installeer de app op je smartphone (iPhoneAndroid)
  • Kies je cache op de online kaart
  • Lees de omschrijving van de cache en volg de uitleg
  • Navigeer met je telefoon naar de locatie van de cache
  • Zoek de cache (een cache kan allerlei verschillende vormen hebben)
  • Gevonden? Teken het logboekje dat je bij de cache vindt en deel je geocache-ervaring via foto's of verhalen

Voor extra uitleg kun je ook terecht op geocaching.com. Je vindt hier verschillende video's die je verder op weg helpen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!