Norg

Norg – Historisch én modern in de natuur

Norg is een veelzijdig esdorp in het noorden van Drenthe. Ook is het oeroud: het bestaat al sinds het begin van de middeleeuwen. Dat geldt helemaal voor de essen en het nabijgelegen Norgerholt. Deze zijn al in de achtste en negende eeuw ontstaan. Leuk aan Norg is dat er in die historische omgeving ook heel moderne activiteiten plaatsvinden.

Norgermarkten

Het dorp telt vijf brinken, allemaal in het centrum van Norg. Ze zijn in de 19e eeuw aangelegd voor grote dierenmarkten. Deze grote markten bestaan niet meer, op één jaarlijks evenement na. Dat vindt plaats op de laatste zaterdag in juli. Deze Norgermarkten zijn nu warenmarkten, waar ook paarden en pony’s worden verhandeld. 

Monumenten

Het belangrijkste monument in Norg is de romanogotische Sint-Margaretakerk. Deze kerk is gebouwd in de 13e eeuw. De wijwaterbak en het doopvont zijn nog ouder. Ook de twee korenmolens, Noordenveld en De Hoop, staan er al lang. De Zwartendijksterschans is een verdedigingsbolwerk uit de 16e eeuw. Het beschermde de belangrijkste verbindingsweg tussen Friesland en Drenthe. De schans bestaat uit een (meestal droge) gracht en vier bastions. Het is een van de weinige nog bestaande schansen uit de Tachtigjarige Oorlog.

Natuur

Zoals bijna alle dorpen in Drenthe, ligt ook Norg midden in de natuur. Aan de noordzijde van het dorp liggen drie aaneengesloten bosgebieden: de Molenduinen, de Langeloërduinen en de Oosterduinen. Deze bossen zorgen ervoor dat het bijna niet waait in Norg! In de omgeving van Norg bevinden zich ook nog de natuurgebieden Norgerholt, Noordsche Veld en het Fochteloërveen (inclusief het Kraanvogelparadijs). De regio kent een prachtig netwerk van wandel- en fietspaden door ongerepte bossen, heidevelden en fraaie beekdalen. 

Worteldagen Festival

In die mooie Norgse natuur kun je opvallende dingen zien en doen. Het Worteldagen Festival is zoiets. Het is een kleinschalig beeldend locatietheater in en rond Norg, waarbij studenten van kunstopleidingen vier dagen lang theatrale beeldende uitvoeringen geven. Ze doen dit op zo’n veertig heel diverse locaties. Het Worteldagen Festival bestaat sinds 2006 en vindt plaats tijdens Pinksteren.

Folly Art Norg

Folly Art Norg is ook zo’n modern evenement waar je echt een keer naartoe moet komen. Folly’s zijn bouwwerken die geen enkele functie hebben. Ze worden ook wel ‘landschap-art’ en ‘vermaak-architectuur’ genoemd, nutteloze bouwsels die mensen in hun tuin of op het land creëren. In Norg vindt hiervan ieder jaar een tentoonstelling plaats, die je fietsend of wandelend kunt bewonderen. Langs de ongeveer zeven kilometer lange route staan vijftien van deze folley’s.

De Veldslag om Norg

Een stuk langer is De Veldslag om Norg. Dit is een evenement voor mountainbikers die kunnen meedoen aan een wedstrijd (100 kilometer) of toertocht (80 of 100 kilometer). Iedereen vanaf 15 jaar oud mag meedoen aan ‘het mooiste en zwaarste dat Noord-Drenthe te bieden heeft’.

Nationaal Rijtuigmuseum

Tot slot nog een museum dat de moeite waard is om te bezoeken. Het ligt niet in Norg, maar wel in de buurt. In Leek, in de provincie Groningen, vind je op landgoed Nienoord het Nationaal Rijtuigmuseum. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van het reizen met rijtuigen in Nederland in de afgelopen 300 jaar. Het bezit een grote collectie (meer dan 300) rijtuigen, arrensleden, tuigen, zadels, gereedschappen, schilderijen, prenten en kleding.

Tourist Info Norg

Je ziet het, in Norg kan iedereen zich een aantal dagen goed vermaken. Bereid je goed voor op een verblijf en neem contact op met de Tourist Info Norg. Deze zit in de Openbare Bibliotheek Norg, op de Brink 1. Ze hebben een assortiment gidsen, kaarten en routeboekjes met fietstochten en wandelingen. Daarnaast kun je er terecht voor informatie over verblijfsaccommodaties, attracties en evenementen. 

Slapen in Norg

In Norg zijn verschillende plekken om te overnachten. Bij Erfgoedlogies de Eshof logeer je in een authentieke Saksische boerderij uit 1762. Hotel Norg biedt comfort en gemak. Overnachten met een groep kan bij de Norgerstee. Zoek zelf een plekje uit op Boscamping Langeloërduinen en bepaal je eigen uitzicht. En kom je met kinderen, dan is De Norgerberg jouw plek.

Leuk om te eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!