Roden

Roden is een esdorp in het noorden van Drenthe en ligt ongeveer vijftien kilometer ten zuidwesten van de stad Groningen. Het is ontstaan in de Middeleeuwen en is met zo’n 15.000 inwoners (2023) één van de vijf grootste plaatsen in de provincie. Roden is vooral bekend door Ot en Sien en de Rodermarkt.

Ot en Sien

Ot en Sien zijn twee buurkinderen die de hoofdrol spelen in de verhalen van de Rodense onderwijzer Hindericus (Rieks) Scheepstra. Hij schreef ze samen met Jan Ligthart, in de jaren 1904 en 1905. De verhalen speelden zich af in een dorpje waar het leven fijn was. Roden stond symbool voor dit dorp. In de prachtige monumentale Scheepstraschool (ca 1890), bij de brink, vind je een authentiek klaslokaal waarin het Scheepstra Kabinet gevestigd is. Hier kom je onder andere meer te weten over het gedachtengoed van deze onderwijzer en schrijver. Op de brink staat zowel een standbeeld van Scheepstra als van Ot en Sien.

Van de oude brink is overigens weinig meer over. Hij is grotendeels bestraat en omzoomd door gebouwen, waarvan de Catharinakerk de opvallendste is. Het schip van deze kerk is gebouwd in de 13e eeuw, het koor in de 15e eeuw en het orgel in de 18e eeuw.

Rodermarkt

Rond de brink vindt ieder jaar de Rodermarkt plaats. Dit is een vee- en warenmarkt die gehouden wordt op de vierde dinsdag van september. Rond deze dag zijn er ook een kermis, grasbaanraces (voor motoren), een draverij en een optocht met versierde wagens. De Rodermarkt trekt duizenden bezoekers.

Havezate Mensinge

Een aanrader is havezate Mensinge. Het huis met landgoed is zo'n 5,5 hectare groot en ligt aan de zuidoostkant van Roden. Het werd gebouwd in 1381 en is nu deels een museum. In dit Havezate Museum Mensinge krijg je een goed beeld van hoe de rijke bewoners leefden. In het bijbehorende voormalige Koetshuis zit nu een restaurant, Cuisinerie Mensinge. Daar kun je terecht voor een high tea, high wine of een overheerlijk diner. Geen zin om naar huis te rijden? Blijf lekker slapen in de bijbehorende bed and breakfast. De aan het landgoed grenzende natuurgebieden Mensingebos en Sterrebos zijn toegankelijk voor iedereen. Kun je ’s ochtends voor vertrek nog een mooie ochtendwandeling maken.

Speelgoedmuseum en theater/bioscoop

Leuk voor kinderen (en eigenlijk ook voor volwassenen) is Speelgoedmuseum Kinderwereld. Hier zie je antiek speelgoed en ouderwetse poppen, treinen, auto’s en speelautomaten. Je kunt er ook zelf spelen, binnen en buiten. In een antieke draaimolen, op vélocipèdes (zo’n fiets met een heel groot voorwiel en een klein achterwiel), met tollen en nog veel meer ander ouderwets speelgoed. Er is ook een knutselzolder en een treinpark. Een ander uitje voor als het slecht weer is: de films en voorstellingen in theater (en bioscoop) De Winsinghhof.

ATB-marathon

Tot slot nog een evenement voor de allersportiefsten onder ons: de Drenthe 200. Dit is een extreme marathon voor mountainbike, fatbike of cyclocrosser. De tocht leidt je door de mooiste bossen, heidevelden, beekdalen en natuurgebieden. En je beklimt de flanken van de Hondsrug. De start en finish van de 200 kilometer lange monstertocht zijn in Roden.

Overnachten

Blijf je slapen? Roden heeft verschillende overnachtingsadresjes. Hotelgemak tref je bij het Wapen van Drenthe of Hotel Onder de Linden. Liever wat kleinschaliger? Kijk dan eens bij bed and breakfast De Zulthe, de voormalige woning van dichteres M. Vasalis. Tot snel in Roden!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!