Havelte

Havelte – gekneed tussen ijs en oorlog

Havelte is een brinkdorp in het zuidwesten van Drenthe. Het landschap is ‘gekneed tussen ijs en oorlog’: zowel de (op een na laatste) ijstijd als Tweede Wereldoorlog hebben er grote invloed op gehad. Kom de sporen ontdekken, Havelte en omgeving zijn prachtig. Maar er is meer moois te zien en te vertellen.

Havelte had in 2019 tegen de vierduizend inwoners. Het dorp, dat overigens niet één, maar drie brinken heeft, is ontstaan in de veertiende eeuw. Het ligt in een gevarieerd bos- en natuurgebied (Holtingerveld) waarin ook meerdere heuvels liggen. Deze heuvels, of stuwwallen, zijn zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan door kruiend ijs dat keileem voor zich uit duwde. De Havelterberg is negentien meter hoog.

Grafheuvels en hunebedden

Er zijn ook heuvels door de mens gevormd. In de ijzertijd, in Nederland rond de zesde en zevende eeuw voor Christus, begroef men de doden in graf- en brandheuvels. Op het Holtingerveld zijn er daarvan meerdere. Ook zijn er ijzeren speerpunten en paardenbitten gevonden uit die tijd. De twee enorme hunebedden aan de voet van de Havelterberg staan er al sinds 3.000 jaar voor Christus. Zij zijn gebouwd door het Trechterbekervolk.

Bommen in WO II

In de Tweede Wereldoorlog veranderde het landschap nog eens, toen de Duitsers eind 1942 besloten er een enorm vliegveld te bouwen. Het oude landschap verdween en ervoor in de plaats kwamen de landingsbanen, hangars en gebouwen van Fliegerhorst Havelte. Het vliegveld heeft nauwelijks kunnen functioneren: in september ’44 en maart ’45 lieten de geallieerden er 5.300 bommen op vallen. De kraters zijn nog overal zichtbaar.

Piet Soer

Havelte heeft ook prettiger ervaringen met vliegtuigen. Met een piloot om precies te zijn, Piet Soer. De in Havelte geboren Soer was in 1933 co-piloot van de beroemde kerstvlucht naar Batavia. Hun Fokker F.XVIII Pelikaan legde de vlucht af in een recordtijd. Bij terugkomst stonden meer dan 20.000 mensen het toestel op te wachten. In april 1935 verongelukte Soer met een toestel, in de buurt van Sauerland. In Havelte is er een plein naar hem vernoemd, waar ook een monument voor hem staat.

Andere bezienswaardigheden

Maar er zijn meer bezienswaardigheden: landgoed Overcinge, de Nederlands Hervormde kerk, de korenmolen, het historisch centrum en een oorlogsmonument. Verschillende delen van Havelte zijn een beschermd dorpsgezicht. Leuk voor kinderen is Vlinderparadijs Papiliorama en de Holtinger schaapskooi bij het Holtingerveld. Dit is een kudde van liefst tussen de 200 tot 500 schapen die in de zomer dagelijks de heide op gaan. Aaiplezier gegarandeerd!

Tot slot kun je in Havelte ook nog dingen doén. Behalve indrukwekkende routes voor eindeloos fietsen en wandelen, vind je er een zwembad, golfbaan, speeltuin en midgetgolfbaan. 

Logeren 

Heb je aan één dag niet genoeg? Blijf dan overnachten om alles te kunnen ontdekken. LUDIEK is een eigentijds hotel met huiselijke sfeer. Monumentaal overnachten kan bij Het Eursingerhof of als groep op Landgoed Overcinge. Voor gezinnen is Vakantiepark Mooi Oavelt een heerlijke plek. 

Leuk om te eten:

  • Brasserie OER: voor een heerlijke lunch na een wandeling over het Holtingerveld
  • 't Knooppunt Havelte: gezellig café restaurant aan de Brink
  • Hartenlust: ongedwongen genieten van lunch of diner
  • LUDIEK: een culinaire verrassing met Aziatische en Mediterraanse invloeden

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!