Havelterbergroute

(55.0 km)

  • Download
  • Deze fietstocht (Havelterbergroute) van 54 kilometer lang leidt je langs karakteristieke dorpen zoals Havelte en Ruinerwold afgewisseld met stille natuurgebieden en het historische stadje Meppel. 

    Parkeren
    De route start bij fietsknooppunt 01 in Havelte. Parkeren kan gratis bij Toegangspoort Holtingerveld, Van Helomaweg 18, 7971 PX Havelte. Hier vind je ook het bezoekerscentrum met horeca.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

    Eten & drinken
    Wil je …

    Deze fietstocht (Havelterbergroute) van 54 kilometer lang leidt je langs karakteristieke dorpen zoals Havelte en Ruinerwold afgewisseld met stille natuurgebieden en het historische stadje Meppel. 

    Parkeren
    De route start bij fietsknooppunt 01 in Havelte. Parkeren kan gratis bij Toegangspoort Holtingerveld, Van Helomaweg 18, 7971 PX Havelte. Hier vind je ook het bezoekerscentrum met horeca.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan op verschillende horecagelegenheden in Meppel, Darp en Havelte.

    • Voorbeeld routebordje

    Dit ga je zien

    01
    1

    In 2013 is de schaapskooi van de Holtinger kudde officieel geopend. Hoewel de kooi modern is, straalt het toch de oude Drentse sfeer uit. In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden,...

    Holtinger Schaapskudde
    2

    Havelte-Oost is een Natura 2000 gebied met voornamelijk heidegrond op de Halvelterberg. De Havelterberg is goed zichtbaar en daardoor het meest opvallende onderdeel van het gebied.

    Toegangspoort Holtingerveld
    10
    3

    De kazerne, gebouwd in 1952,  is genoemd naar de verzetsstrijder Johannes Post. In de jaren negentig  vond er een uitbreiding plaats

    Johannes Postkazerne
    29
    72
    31
    41
    08
    52
    51
    50
    06
    09
    07
    28
    26
    03
    02
    04
    70
    4

    Gelegen in het centrum van Meppel vindt u Hotel Café "De Poort van Drenthe". Dit vriendelijke, comfortabele hotel is een ideaal vertrekpunt voor gezellige dagtochten. In de directe omgeving vindt u onder andere de gezellige plaatsen Staphorst en Gie...

    De poort van drenthe
    5

    Het stationsgebouw van Meppel is gebouwd in 1865 en per 1 oktober 1867 officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde met de opening van de spoorlijn Zwolle-Meppel. Iedereen die tegenwoordig vanuit het...

    Station Meppel
    6

    De Drentse kei voor het station van Meppel is een ‘Luistersteen’ en onderdeel van de Liberation Route waar Meppel deel van uitmaakt. Wanneer je de QR-code scant, kun je luisteren naar het indrukwekkende...

    Luistersteen
    7

    Het herenhuis is gebouwd in 1905 in Eclectische stijl met elementen van de Neorenaissance. Het herenhuis ligt in de rooilijn en maakt deel uit van een nagenoeg aaneengesloten gevelwand met vergelijkbare...

    Herenhuis Meppel 1905
    8

    Een in 1918 in opdracht van de Nationale Bankvereniging gebouwd BANKGEBOUW. Een ouder pand werd daarbij naar een ontwerp van architect H.F. Mertens uit Rotterdam compleet vernieuwd in een Rationalistische...

    Bankgebouw Meppel 1918
    49
    9

    Een omstreeks 1860 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd voormalig pakhuis gelegen op een zeer beeldbepalende en historisch-functioneel kenmerkende centrumlocatie aan de grachtengordel op de kop...

    Pakhuis Meppel 1860
    10

    Onze machines zijn iedere dag in beweging. Het Drukkerijmuseum is nog volop in bedrijf. De enthousiaste vrijwilligers geven u graag naast een uitgebreide uitleg ook demonstraties van de werkende persen.

    Drukkerijmuseum Meppel
    11

    In Waterstaatsstijl gebouwde WATERTOREN uit 1893. Meppel was de eerste van de vier Drentse steden die ertoe overging een centrale drinkwatervoorziening aan te leggen. De Meppeler watertoren neemt als...

    Watertoren Meppel 1893 De watertoren in Meppel
    47
    25
    12

    Het oorlogsmonument herdenkt zeven leden van het Nijeveense verzet die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Vijf van hen zijn als gevolg van een munitie-explosie op 9 april 1945 slachtoffer...

    Oorlogsmonument Dorpsstraat Nijeveen
    13

    Gotische Kerk

    Gotische Kerk
    48
    40
    17
    14

    Darp is een dorp in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het dorp had in 2021 605 inwoners. De naam komt van derp; de Drentse benaming voor 'dorp'.

    Darp
    11
    01

    Beschrijving

    01

    Extra Info

    De route start op de Havelterberg: een plek waar nog veel sporen uit het verleden zichtbaar zijn. Het gebied staat niet voor niets bekend als een natuur ‘gekneed door ijs en oorlog’. Hier vind je onder andere grafheuvels en hunebedden. Het gebied tussen Havelterberg en Holtinge kent ook een rijk oorlogsverleden.De Duitsers probeerden o.a. een ‘groots project’ te realiseren, namelijk een vliegveld. Fliegerhorst Havelte is uiteindelijk nooit gerealiseerd. Dankzij vele bombardementen van de geallieerden werd de realisatie van het vliegveld door de Duitsers onmogelijk gemaakt. Je vindt in het gebied ook nog diepe bomkraters, waar nu water in staat en salamanders en kikkers zich helemaal thuis voelen.

    • De Johannes Postkazerne is een van de laatste grote kazernes die nog in bedrijf zijn sinds het einde van de Koude Oorlog en het afschaffen van de opkomstplicht voor dienstplichtigen. Johannes Post (1904-1944) was een vooraanstaand verzetsstrijder, in Drenthe, en later nog op veel andere plekken in Nederland waaronder Den haag, Breda en Amsterdam. Na zijn arrestatie in Amsterdam werd hij gefusilleerd.
    • Via Wapserveen fiets je richting Holtinge naar Uffelte. Holtinge ligt in één van de oudste bewoonde gebieden van West-Europa. Hier zijn diverse sporen gevonden van de periode zo’n 50.000 voor Christus. In het gebied Holtingerveld (tussen Holtinge en Havelterberg) liggen nog circa 12 grafheuvels.
    • Uffelte is een esdorp met veel karakteristieke Saksische boerderijen. De marke van Uffelte kenmerkt zich door essen, maar vooals door bos-, heide,- veen en stuifzandgebieden. Het Ooster- en Westerzand ten noorden van het dorp, vormden een landgoed dat uit bos, heide en veen (Uffelterzand) bestaat. Het Uffelterzand was onderdeel van de zogenaamde marke, waar veel schaapskudden graasden. Schapen waren zo essentieel voor de bemesting van de essen dat de begrazingsdruk op de marken veel te groot werd. Ook plaggensteken droeg ertoe bij dat de bodem bloot kwam te liggen en dat het zand ging stuiven. Toen, in de 19e eeuw was dat een ramp. Tegenwoordig vinden natuurbeschermers het juist leuk voor de biodiversiteit en de aanblik van het landschap.
    • Er graast een kudde van circa 350 schapen in dit prachtige natuurgebied. Brinkdorp Havelte wordt ook wel de “parel van Drenthe’ genoemd. Het dorp ligt langs de Drentse Hoofdvaart. Vanwege die strategische ligging hebben de Duitsers hier in de Tweede Wereldoorlog een groot militair vliegveld gebouwd. Het vliegveld heeft maar zeer kort dienstgedaan, omdat het al snel door de geallieerden gebombardeerd werd.
    • Via Eursinge en Haveltermade vervolg je de fietsroute naar Ruinerwold. Dit dorp telt maar liefst 29 rijksmonumenten, waarvan 14 provinciale monumenten. Twee monumentale boerderijen zijn ingericht als museumboerderij: De Karstenhoeve (uit de zeventiende eeuw). Het andere museum heet ‘Van Bovendijk’, een nog in gebruik zijnde klassieke boerderij. De hervormde kerk die buiten het dorp staat, dateert uit de vijftiende eeuw. Wanneer je de ‘Havelterbergroute’ in april fietst biedt de Dokter de Larijweg een bijzondere aanblik. Hier staan dan ongeveer 1400 bloeiende perenbomen langs de oude route.
    • De route vervolgt richting Blijdenstein naar het prachtige stadje Meppel. Meppel verdient absoluut een stop; Meppel is een historisch stadje waar het rijke handelsverleden nog zichtbaar is. Verwonder je over de huizen met de bijzondere details. Hier is volop cultuurhistorie te beleven. En wat veel mensen niet weten, is dat Meppel een havenstad is. De naam Meppel komt van Möppel, Oudnederlands voor monding. Hier kwamen een paar kleine stromen bij samen in het Meppelerdiep dat bij Genemuiden weer uitkwam in de Zuiderzee. Toen einde 19e eeuw de veenwinning in Zuidoost-Drenthe op gang kwam groeide Meppel snel op als op- en overslagpunt. Meppel is nu een verzameling van bijzondere monumenten. Het lieflijke stadje is absoluut een korte stop waard. Verwonder je over de vele Rijksmonumenten en huizen met bijzondere details en strijk neer bij één van de vele gezellige horecapanden in het hartje van de stad.
    • In het Reestdal, een beekdal op de grens met Overijssel, komen bijzondere planten en dieren voor. Dankzij de overgangen tussen hoge en lage landen, tussen droog en nat, vind je hier onder andere grote zeggesoorten, stijf struisriet en grote pimpernel. De graslanden bestaan vaak uit beemdgras en raaigras. De vochtige open, graslandgebieden zijn bijvoorbeeld prettig voor weidevogels. Die nestelen dan ook graag in een beekdal. Het gebied is dan ook bekend om de vele ooievaars die in de zomer met honderden tegelijk in het Reestdal zitten.
    • Nijenveen wordt voor het eerst genoemd in 1310, echter niet als Nijenveen maar als Hesselerveen. Het veen behorende bij Hesselte in de buurt van Havelte. De Gotische kerk staat buiten het dorp en is nog in vrijwel originele staat met een offertafel uit 1477.
    • Darp lijkt op het eerste oog niet een dorp waar je opslag van kernwapens verwacht. Toch was hier in de periode van 1961-1992 wel sprake van. Ze lagen in het bos, in een comlex dat werd bewaakt door een binnenring en een concentrische buitenring. Binnen liepen Amerikaanse militairen, buiten Nederlandse dienstplichtigen. Een wachtoren (De Site) herinnert aan de opslag. Het is overigens nooit officieel bevestigd dat er kernwapens opgeslagen hebben gelegen.
    01
    • 01
    • 10
    • 29
    • 72
    • 31
    • 41
    • 08
    • 52
    • 51
    • 50
    • 06
    • 09
    • 07
    • 28
    • 26
    • 03
    • 02
    • 04
    • 70
    • 49
    • 47
    • 25
    • 48
    • 40
    • 17
    • 11
    • 01

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!