Coevorden

Coevorden is een stad in het zuidoosten van Drenthe, grenzend aan Duitsland in het zuiden en Overijssel in het zuidwesten. De geschiedenis van de vestingstad gaat terug tot in de elfde eeuw. Die geschiedenis is roerig, met vele belegeringen, bezettingen en verwoestingen. Veel oude gebouwen zijn in die verschillende strijden verloren gegaan, maar sommige zijn herbouwd, zoals het kasteel. Nu is Coevorden een knusse stad die vooral bekend is door de ganzenmarkt.

Kasteel Coevorden

Coevorden is vaak belegerd, omdat de stad welvarend was en een strategische ligging had, tussen Münster en Groningen. Coevorden kende veel bezetters en bezitters. De stad en het kasteel werden meerdere keren geplunderd, vernietigd en daarna weer herbouwd. Pas na de troonsafstand van Napoleon, in 1814, kwam er rust rond het kasteel, het enige van Drenthe. Er zit een restaurant in en op een steenworp afstand kun je logeren in nog zo’n prachtig gebouw: het voormalige graanpakhuis De Vlijt. Flash Casino Coevorden is ook vlak bij het kasteel.

Coevorden in Vancouver

Leuk weetje: bij het Canadese Vancouver staat een kopie van het kasteel. Coevorden heeft een bijzondere band met Vancouver vanwege marine-officier George Vancouver. Deze Brit diende onder James Cook toen hij in 1792 de westkust van Canada verkende. De voorouders van George Vancouver kwamen uit Coevorden en heetten daar Van Coeverden. En dat werd in het Engels verbasterd tot Vancouver. De inmiddels grote stad die hij ontdekte, ruim 675.000 inwoners, werd naar hem vernoemd.

Monumenten en gebouwen

Behalve het kasteel heeft Coevorden nog een aantal monumenten en bijzondere gebouwen. De Hervormde kerk (1641), de Katshaarschans (1672) en Het Arsenaal bijvoorbeeld, waarin nu onder meer het Stedelijk Museum en het toeristisch informatiepunt gevestigd zijn. Behalve het Stedelijk Museum is ook het kleine Museum Thijnhof een bezoekje waard. Dit is een museum voor surrealistische en realistische kunst.

Ook fraai zijn korenmolen De Arend (1888), de watertoren (1914), de voormalige synagoge en een pand in Jugendstil-stijl aan de Bentheimerstraat 43. Dit is in 1915 gebouwd. Tip: maak een stadswandeling, zodat je zeker weet dat je al het moois ziet. Bij het toeristisch informatiepunt kunnen ze je een kaart geven.

Beelden

Coevorden heeft meerdere beelden, waarvan we er hier twee even op een sokkel zetten. Bij het gemeentehuis staat een beeldje van drie podagristen – een podagrist is iemand die last heeft van voetjicht. Deze drie mannen schreven in de negentiende eeuw een boek over Drenthe, waarin ze op humoristische wijze lieten zien dat Drenthe meer was dan ellende en armoede. Ze schreven het in de vorm van een reisverslag. Leuk is dat er aan de hand van dit verslag ook nog een wandeltocht is ontwikkeld. Deze is 75 kilometer lang, en begint bij het kasteel van Coevorden. Een behoorlijke afstand, zorg er dus voor dat je bij deze tocht geen voetklachten hebt…

Ganzen

Ganzen Geesje is een van de bekendste beelden in Coevorden. Het bronzen beeld is bijna 2,5 meter groot en staat op de Markt. Het beeld is een ode aan de ganzenhoedsters die in de negentiende en twintigste eeuw hun vetgemeste ganzen naar de markt brachten. Dit deden ze op de tweede maandag in november; meestal eindigden de dieren als kerstbout.

De ganzenmarkt is rond 1920 afgeschaft. Er kwamen een gewone markt en veemarkt voor in de plaats. In 1962 werd de ganzenmarkt in ere hersteld. Ieder jaar wordt er op de tweede maandag in november een folkloristische mark georganiseerd, samen met de ganzentocht naar de Markt. De dieren worden niet meer verhandeld en de ganzenhoedsters zijn vervangen door verklede ‘gewone’ jongedames. Een van hen wordt na afloop verkozen tot Miss Ganzenhoedster. Ook is er een Mini-Miss Ganzenhoedster-verkiezing, voor kinderen. Deze nieuwe Ganzenmarkt is uitgegroeid tot een meerdaags evenement waar jong en oud plezier hebben.

Plopsa Indoor Coevorden

Plezier voor kinderen is het hele jaar door te vinden bij Plopsa Indoor Coevorden, in het plaatsje Dalen. Het is een attractiepark van zo’n 15.000 m², waarvan 10.000 m² overdekt is. Naast de Studio 100-figuren Kabouter Plop, K3, Mega Mindy en Bumba zijn er ook veel attracties, zoals een achtbaan, speeltuin, zweefmolen, botsauto’s en klimmuur. Plopsa ligt naast Center Parcs De Huttenheugte. Bijf dus gerust een nachtje.

Nog meer overnachten

Naast Vakantiepark de Huttenheugte of in Het Kasteel heeft Coevorden nog meer leuke overnachtingsadresjes. Twijfel je nog over de accommodatiesoort? Bij Aquamarijn in Stieltjeskanaal vind je vakantiehuisjes, een B&B, een minicamping en hotelhuisjes. Hotel Talens biedt comfort en gemak. En op Minicamping & Theetuin De Vlinder kom je gegarandeerd tot rust.

Leuk om te eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!