Ruinen

Ruinen – Heerlyck veel schapen

Aan de westkant van Drenthe ligt het brinkdorp Ruinen. De geschiedenis van Ruinen gaat terug tot de 12e eeuw, toen het dorp een zogenoemde Hoge Heerlyckheid was. Nu is Ruinen vooral bekend door de grote schaapskudde en het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit gemoedelijke dorp, dat onder de gemeente De Wolden valt, telde in 2019 ruim 3.600 inwoners.

Geschiedenis

In het jaar 1139 was Ruinen een Hoge Heerlyckheid. Dat betekent dat het dorp een zelfstandig gebied was, met eigen wetten en rechtspraak. Zo’n gebied werd, namens de overheid, bestuurd door een leenheer. In het geval van Ruinen was dat Otto van Runen. De leenheer mocht straffen (hij kon je zelfs veroordelen tot de galg) en had ook rechten (bijvoorbeeld op jacht- en visgebieden). Ook mocht hij belastingen heffen, zoals tol-, pacht- en marktgelden. Dit heetten ‘Heerlijke Rechten’. Hier kwam pas rond 1800 een einde aan, toen Nederland onderdeel werd van het Franse Keizerrijk.

Bezienswaardigheden

Veel sporen zijn er niet meer te vinden uit de tijd van de Hoge Heerlyckheid. Wél staat de Nederlandse Hervormde Mariakerk er nog, aan de brink. Deze is gebouwd in de 12e eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn beltmolen De Zaandplatte, het Posthuus (aan de voormalige postkoetsroute) en het beeld Bram de Ram. Dit beeld symboliseert de schaapskuddes die in de omgeving grazen.

Schapen

Want schapen nemen in Ruinen een bijzondere plaats in. Er is dan ook alle ruimte voor deze dieren, want Ruinen ligt bij het grootste natte heidegebied van West-Europa. Twee schaapskuddes helpen bij het beheer van deze heide. Eén daarvan is de Schaapskudde Ruinen die uit ongeveer 450 Drentse heideschapen bestaat. Elke dag, zowel in de zomer als de winter, begrazen de schapen de heide. In totaal gaat het om een oppervlakte van zo'n zeshonderd hectare (voor je beeldvorming, dit zijn meer dan 1200 voetbalvelden!). De schapen vertrekken om 09.30 uur en komen rond 16.00 uur weer terug. Bezoekers zijn elke dag welkom om te kijken naar het vertrek of de aankomst van de schapen. Een heel spektakel, superleuk voor kinderen!

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Aan de rand van Ruinen vind je het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Hier kunnen ze je alles vertellen over dit Nationaal Park. Het bezoekerscentrum is het beginpunt van excursies, routes en activiteiten. Er zijn bankjes, koffie, films, boeken en ook tentoonstellingen, bijvoorbeeld over water, vogels of het Drentse heideschaap. Ook kun je mee op pad met een boswachter of een ervaren gids.

Behalve de heide (aan de noordkant) is er ook een 1.100 hectare grote boswachterij, aan de zuidkant. Ook hier is de natuur schitterend. In dit deel liggen talloze ruiterroutes en fiets- en wandelpaden. Enkele daarvan zijn speciaal geschikt voor mindervalide mensen. Een bijzondere tocht die je kunt maken is de Nachtwandelroute.

Leuk voor het hele gezin

Maar er is meer in Ruinen. Doe de Nature Game bijvoorbeeld! Dit is een familiespel waarbij je met een iPad de natuur intrekt en dingen ziet die voor anderen verborgen blijven. Ook leuk voor het hele gezin is het jaarlijkse Brinkfestijn, met allerlei activiteiten op en rond de brink. Voor kinderen is Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe een aanrader. Ook als het regent, want er is een grote binnenspeeltuin. Volwassenen moeten Wijnhoeve Runa eens bezichtigen. En als het niet bij kijken alleen blijft, je kunt hier ook blijven slapen...

Touristinfo en meer

Wil je weten wat er nog meer in en om Ruinen te doen is? Loop dan even binnen bij Galerie/atelier Femke Anne. Dit is niet alleen een galerie en winkel, maar ook een Touristinfo. Daar kunnen ze je ook vertellen hoe je bij Boerderijwinkel 't Vershuus komt. Hier koop je niet alleen verse producten en delicatessen, maar je schuift hier ook aan in het Vers-Café, waar je al het lekkers wat hier verkocht wordt gelijk kunt proeven. Zin om te struinen langs 40m2 woonaccessoires? Plan dan een middagje shoppen bij De Landgoedwinckel in het naastgelegen Echten.

Spectaculair overnachten

Slaap- (en eet-) plekken zijn er meer dan genoeg in en rond Ruinen, maar we lichten er een paar bijzondere voor je uit. Op EuroParcs Ruinen slaap je in een luxe boomhut, van maar liefst 55 vierkante meter groot. De ‘hut’ heeft drie slaapkamers, een hottub en is uitstekend verwarmd en geïsoleerd. Je kunt hier het hele jaar door overnachten dus.

Een andere boomhut vind je aan de westkant van het Dwingelderveld, in Ansen, bij d’Olde Kamp. Hier kun je ook slapen in (hypermoderne) plaggenhutten. Of boek het huisje inclusief een geitenstal. Vanaf de eettafel kijk je door de glazen wand uit op de geitjes. Zo zie je de geiten wel, maar ruik je ze niet…

Nog meer schaapjes tellen

Met zoveel rust en ruimte is Ruinen de ideale plek voor een overnachting in een bed and breakfast. Je hebt hier dan ook veel keuze. Wij tippen je Seppenstijn, De Meidoornhof, De Beddenstee, Boerderij Morgenland,en Molenbergh, waar je ook een Yurt met eigen sauna kunt boeken. Kom dus rustig schaapjes tellen in Ruinen!

Leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!