Exloo

Exloo – natuur en techniek ineen

Exloo is een esdorp op de Drentse zandgronden, in de gemeente Borger-Odoorn. In Exloo vind je een aangename combinatie van natuur en techniek. Het op de Hondsrug gelegen dorpje (in 2018 telde het zo’n 1.650 inwoners) heeft namelijk een grote schaapskooi én een groot antenneveld waarmee de ruimte onderzocht wordt. Dit antenneveld ligt op kleine terpen in een vogelrijk moeras- en graslandengebied.

Schaapskooi

In het midden van Exloo, op de Hoofdstraat, staat de schaapskooi. Deze kudde telt zo’n 200 schapen. Maar niet tijdens de lammertijd. Dan zijn er liefst twee keer zoveel! Het is heel bijzonder om de kudde in beweging te zien. Dat kan elke dag vanaf de paasvakantie tot en met de herfstvakantie, want dan trekt de scheper (herder) met z’n kudde dwars door het dorp. Buiten deze periode kun je dit spektakel ook in de weekenden en schoolvakanties zien. Zo hoeft geen kind dit feest te missen. In Exloo vind je ook nog een zwembad, leuke winkeltjes waar je heerlijke kunt sneupen (we tippen je Thuis op 41 en De Koffer), en golfers kunnen terecht op Golfpark Exloo.

Natuur in de omgeving

Het landschap rond Exloo is ontzettend divers. Je vindt hier essen, bossen (Hunzebos), heide (Molenveld) en veen (Zoersche Landen). In 2010 is een 400 hectare groot nieuw natuurgebied ingericht, dat behalve uit moeras en graslanden ook een kwelmoeras heeft. Dit kwelwater komt aan de oppervlakte uit de Hondsrug en zorgt voor nieuwe natuur. Je vindt hier nu bijvoorbeeld orchideeën, moeraskartelblad en andere moerasplanten. Vogels zijn ook fan. Jaarlijks broeden hier onder andere paartjes kwartelkoningen, watersnippen en waterrallen.

Radiotelescoop LOFAR

Dit prachtige gebied is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen de gemeente en ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Beide zochten namelijk naar een mooie manier om LOFAR, een nieuw type radiotelescoop, een plekje in het landschap te geven. LOFAR (Low Frequency Array, ofwel lagefrequentietelescoop) is een netwerk dat bestaat uit rond de 25.000 kleine radioantennes in Noord-Europa. Samen vormen ze de grootste radiotelescoop ter wereld. Het spectaculaire centrale punt – de ‘hoofdantennes’ – staat bij Exloo.

Nog meer leuke dingen

In en rond Exloo is veel te ondernemen. Spannend en interessant voor jong en oud zijn de wandelingen in het Hunzebos en de Leewal. Tijdens het 2,5 kilometer lange Sabeltandtijgerspoor springen en klauteren kinderen langs kabelbanen en touwbruggen. Met spannende games onderweg via de app. De Tijdreisroute Leewal brengt je 470.000 jaart terug in de tijd. Je loopt 7,5 kilometer door bossen, over heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en grafheuvels.

Aanrader

Vanuit Exloo maak je ontzettend gave safaritochten in fluisterstille elektrische Eko-explorers. Je komt op de mooiste plekjes op de Hondsrug, rijdt langs hunebedden en komt vast en zeker een Drentse hooglander of een Drents heideschaap tegen.

Horeca en overnachten

In Exloo heb je aan een dag niet genoeg. Gelukkig zijn er genoeg eet- en slaapgelegenheden in de buurt. Prachtige vakantievilla’s vind je bij familieresort PUUR Exloo. Ook op Villapark de Hondsrug kun je voor rust en luxe terecht. Vlak in de buurt, in Ees, vind je Landal Land van Bartje en op camping t Vlintenholt kampeer je tussen heel veel groen.

Leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!