Grolloo

Grolloo – ‘We want more’

In Grolloo krijg je nooit de blues. Het kleine esdorp op de Rolderrug is populair om de bluesmuziek en horeca, maar ook voor kinderen, sporters en rustzoekers is Grolloo top. Niet voor niets beoordeelde de ANWB het gehele dorp in 2018 als beste uitje in Drenthe. En het oeroude dorp breidt zijn populariteit nog steeds uit. ‘We want more’ is hier dan ook de meest gehoorde kreet. We leggen je graag uit waarom.

Fietsen en wandelen

Grolloo ligt in hartje Drenthe. Het een klein, gemoedelijk dorpje, midden in de natuur: in 2019 woonden er maar net zeshonderd mensen. In het zuiden van het dorp vind je het Grollerholt, een buitenvergaderplaats uit de 17e eeuw. Ten oosten van het dorp liggen de Grollooërkoelanden, ten noorden het boscomplex Grollooërveld en ten zuidoosten ervan ligt het Grolloërveen, onderdeel van de boswachterij Grolloo. Met al die natuur om je heen is het er prachtig wandelen. De Veenpluisroute en het Wolvenspoor zijn twee schitterende routes. Ook voor fietsers is het een mooi gebied. En dan niet alleen voor recreatieve fietsers, ook mountainbikers halen hier hun hart op.

Kinderparadijs

Voor kinderen is Grolloo één grote speeltuin. Bij Joytime Vrijetijdsactiviteiten kun je oneindig klauteren en ravotten. Je vindt er een klimpark, een zwemplas (De Kleine Moere), een klimwand en nog veel meer stoere binnen- en buitenactiviteiten. En Camping de Berenkuil is een paradijs voor kinderen. De ANWB heeft deze autovrije camping in 2019 genomineerd als Camping van het Jaar. Met liefst 25 (binnen) speeltuinen, een eigen zwembad, recreatieteam en sportveld vinden kinderen hier alles wat ze willen. Op deze camping hoef je trouwens niet in een tent te slapen: je kunt er ook huisjes huren.

Cuby & The Blizzards

Harry Muskee is degene die Grolloo in de jaren zestig op de kaart zette. Hij was de zanger van de bluesband Cuby & the Blizzards die in Grolloo ging wonen. De band, waarin ook Herman Brood speelde, was immens populair en scoorde een aantal grote hits, zoals Window Of My Eyes en Somebody Will Know Someday. De elpee Groeten uit Grolloo (1967) is een klassieker.

Bluesdorp Grolloo

In 2009 verscheen de laatste cd van de band, maar dat betekende niet het einde van de blues in Grolloo. In 2011, Muskee is dan net 70 jaar geworden, vindt het eerste Groeten-uit-Grolloo-bluesfestival plaats. Muskee sterft twee maanden later, maar met de komst van een jaarlijkse festival is een van zijn grote wensen in vervulling gegaan. Hij wilde van Grolloo bluesdorp nummer één maken en jong talent een podium geven. Het Holland International Blues Festival heeft het stokje inmiddels overgenomen. Hier komen jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers af. Het in 2011 geopende C+B Museum trekt jaarlijks nog een groter aantal.

Horeca en overnachten

Tot slot noemen we de uitstekende horeca in Grolloo. Want of je nu van muziek, avontuur of natuur houdt: goed en lekker eten willen we allemaal. Kijk daarvoor eens bij Café-Restaurant Hofsteenge of Café-Restaurant Gerrie. Logeren kan trouwens op enorm veel mooie locaties. We noemen rijksmonument De Suyderhof, boerderijcamping Jobinghoeve, Kalverhemsheugt (B&B), De Lindenhof, de Boerhaarshoeve, het Voorhuis en camping De Amerhoeve. En de bijzonderste ‘tent’: een cabiner. Dit is een verplaatsbaar huisje dat midden in de natuur staat, afgezonderd van alles en iedereen. Zoek je favoriete plek uit en ook jij kunt de Groeten uit Grolloo doen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!