Orvelte

Monumentendorp Orvelte - terug in de tijd

Het nostalgische dorp Orvelte is een knus dorp waar je helemaal terug gaat in de tijd. Zodra je over de gezellige oude klinkerweggetjes en kinderkopjes het dorp binnenstapt, word je omgeven door de schitterende monumentale boerderijen en woningen welke worden afgewisseld door statige bomen. Je ruikt hier nog de geur van Drentse kniepertjes en koopt er nog lekkere Oudhollandse snoepjes in het snoepwinkeltje.

Activiteiten in Orvelte

Orvelte lijkt wel een levend geschiedenisboek met een hedendaagse invulling. Kinderen kunnen spelen met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen. Maar ook een bezoek aan Zoo Bizar, een mini-dierentuin met bijzondere dieren, is zeer de moeite waard. Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt Orvelte juist zo leuk! Ook de diverse markten maakt Orvelte nog leuker dan het al is. Juist de diversiteit maakt Orvelte zo interessant, want waar je ook naar binnen kijkt, het is overal weer anders.

Met een beetje geluk zie je de schaapsherder met zijn kudde bij de schaapskooi. In het hoogseizoen kun je met de paardentram een mooie dorpstoer maken en vertelt een gids je alles over de historie en hedendaagse invulling van Orvelte. Het dorpshart is regelmatig het centrale decor voor bijzondere evenementen en themadagen en speciale markten. In Orvelte neem je een kijkje in het verleden, maar wel met beide voeten stevig in het heden. De winkels in Orvelte zijn helemaal van deze tijd. Net buiten het dorp is een avontuurlijke speelroute ‘Het houten pad van Theodoor’.

Het startpunt voor je bezoek aan Orvelte De Orvelte Poort is een echte aanrader. Hier kun je echte Drentse producten bekijken en kopen. Zo neem je een stukje Drenthe mee naar huis. Naast de Orvelte Poort vind je het Ottenshoes, dat in 1860 gebouwd is. Hier kun je ervaren hoe het boerengezin Otten rond 1900 leefde. Een bijzondere film, verschillende gebruiksvoorwerpen, de hooischuur, de schaapskooi, de turfschuur en de authentieke inrichting van de boerderij creëren een bijzondere beleving. Momenteel kun je op eigen gelegenheid de boerderij bekijken. Er is een gids aanwezig om vragen te beantwoorden.

Modellen op schaal

Een ander bijzonder plekje in Orvelte is de tentoonstelling 'Vrachtauto’s van Toen en Nu'. Het is een tentoonstelling van miniatuurvrachtwagens, vrachtautomodellen op schaal en allerlei voorwerpen van transportbedrijven en vrachtwagenmerken. Deze verzameling is ondergebracht in een boerenschuur.

De eerste en enige pannenkoekenwinkel in de wereld

Een uniek plekje is Professor Pannenkoek. Het is de eerste pannenkoekenwinkel ter wereld. Daar ontstonden de smaken en mixen die een tikkeltje eigenwijs, maar vooral verrassend lekker zijn. Professor Pannenkoek staat hier elke dag en je kunt gratis een kijkje nemen én komen proeven natuurlijk. Motto van de Professor? De lekkerste pannenkoek, maak je zelf!

De kleinste Zoo van Nederland

Maar ook een bezoek aan Zoo Bizar is zeer de moeite waard. De naam zegt het al: het is een mini-dierentuin in een oude Saksische boerderij. Je vindt er veel bijzondere, exotische dieren bij elkaar. Door het kleinschalige karakter sta je oog en oog met de dieren en kan je ze soms zelfs aanraken. Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt Zoo Bizar juist zo leuk!

Ook leuk om te bezoeken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!