Zuidwest Drenthe

Binnen anderhalf uur rijden vanuit de Randstad bevind je je in een compleet andere wereld. In de regio Zuidwest Drenthe word je gegarandeerd verrast en verwelkomd door ruimte, 'hoorbare' stilte en een diepe duisternis met een ongekende sterrenpracht.

Zuidwest Drenthe is goed bedeeld met maar liefst 3 Nationale Parken en nog meer natuurgebieden. In deze oeroude natuur ontdek je bovendien de sporen van een bijzonder historisch verleden. Laat je intrigeren door de verhalen achter prachtige landgoederen en de unieke cultuurhistorie van de Koloniën van Weldadigheid. 

Wissel een dag in de natuur af met een bezoek aan authentieke brinkdorpjes als Dwingeloo, Diever en Ruinen of de steden Meppel en Hoogeveen. Hippe boetiekjes, gezellige terrassen en sfeervolle evenementen wachten op je!

Dé highlights van Zuidwest Drenthe - Onze tips voor jouw bezoek

Drie Nationale Parken om te ontdekken

Nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende natuur bij elkaar. Zuidwest Drenthe bevindt zich dan ook in het hart van maar liefst drie Nationale Parken. Struin door het Drents-Friese Wold, met eindeloze bossen en vennen. Ontdek het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van Europa. Of maak een uitstapje naar de Weerribben-Wieden, een labyrint van meren, plassen en slootjes.

Naast de drie Nationale Parken zijn er nog meer bijzondere natuurgebieden om te ontdekken. We tippen je het Reestdal, dat grenst aan het Vechtdal in Overijsel. En ook het Holtingerveld, waar IJstijden en oorlogen hun sporen heel zichtbaar hebben achtergelaten.

Doen in Zuidwest-Drenthe

Zuidwest-Drenthe is één grote speeltuin, waar jong en oud volop vertier beleven. Schaapskooien, speelbossen en beleefpaden of heerlijk zwemmen midden in de natuur. Een Drents wijntje? Ga mee met een rondleiding bij Wijngoed Havelte incl. een wijnproeverij. Voor een huifkartocht, midgetgolf of een ambachtelijke pannenkoek ga je naar Pospub de Boerdennen. Voor die laatsten kun je overigens ook heel goed terecht bij Pannenkoekschip Liberté. Minder mooi weer? Geen paniek! Er zijn ook volop leuke indoor uitjes in de regio:

 

Blijf overnachten in Zuidwest Drenthe - In een boomhut, back to basic op een natuurcamping, of juist heerlijk verzorgd in een hotel