Zuidwest Drenthe

Binnen anderhalf uur rijden vanuit de Randstad beland je in Zuidwest Drenthe. Hier kun je de stilte 'horen', de rust ervaren en genieten van een ongekende sterrenpracht tijdens donkere nachten. Je hebt hier maar liefst 3 Nationale Parken, historische schatten uit de oertijd en de Koloniën van Weldadigheid.

Wissel je dagen af in de natuur met bezoekjes aan authentieke brinkdorpen zoals Dwingeloo, Diever, Ruinen, of steden zoals Meppel en Hoogeveen. Hippe boetiekjes gezellige restaurants en sfeervolle evenementen wachten op je!

Dé highlights van Zuidwest Drenthe - Onze tips voor jouw bezoek

Drie Nationale Parken om te ontdekken

Nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende natuur bij elkaar. Zuidwest Drenthe bevindt zich dan ook in het hart van maar liefst drie Nationale Parken. Struin door het Drents-Friese Wold, met eindeloze bossen en vennen. Ontdek het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van Europa. Of maak een uitstapje naar de Weerribben-Wieden, een labyrint van meren, plassen en slootjes.

Naast de drie Nationale Parken zijn er nog meer bijzondere natuurgebieden om te ontdekken. We tippen je het Reestdal, dat grenst aan het Vechtdal in Overijssel. En ook het Holtingerveld, waar IJstijden en oorlogen hun sporen heel zichtbaar hebben achtergelaten.

Ontdek de nationale parken te voet, op de fiets of te paard. Daarbij kun je onze fietsroutes, wandelroutes en ruiterroutes gebruiken. Uitleg over wat je onderweg tegenkomt? Download de app met fietsbeleefroutes en Dieuwertje Blok vertelt je er alles over.

 

Met Dieuwertje door Drenthe

Dieuwertje fietst met je mee in zes routes die de verhalen van Zuidwest-Drenthe vertellen. Fiets samen met haar door nationale parken en langs sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Een avontuurlijke reis door dit historische gebied.

Bekijk de routes

Kom je buitenspelen in Zuidwest Drenthe?

Ga op avontuur door de bossen en beleef dikke pret op en rond het water! Download ook de buitenspeelkaart met de leukste plekken om te spelen in de natuur. 

Download de kaart
En jongetje sleept met een grote tak door het bos.

De tips van de OutdoorBloggers

Beter bekend als de leukste outdoorvrouwen van Nederland. Onlangs hebben zij deelgenomen aan een wandelestafette door Drenthe. Elke dag een ander traject, gewandeld door een andere outdoorvrouw. 

Lees hun ervaringen

Evenementen in Zuidwest Drenthe

Van Gogh in Drenthe

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. Op 11 september 1883 arriveerde hij in Hoogeveen, en dit jaar worden er diverse evenementen georganiseerd ter gelegenheid van dit jubileum.

Fiets de Vincents Aankomst fietstroute (50km), of bewonder de huizenhoge muurschildering met zijn zelfportret, maak een Van Gogh stadswandeling met een gids, doe een familiespeurtocht Op zoek met Vincent, ontdek de Kunstroute, Welkom Vincent weekenden in september en een Van Gogh Game. Zin om zelf creatief te zijn? Download hier het zelfportret en leef je uit.

Doen in Zuidwest-Drenthe

Met kinderen naar Drenthe op vakantie? Dat is een heel goed plan. Het is hier een paradijs voor jonge gezinnen, met volop verrassende uitjes. Openlucht zwembaden, attractieparken, stoere beleefpaden en musea, je komt zeker tijd te kort. We tippen je:

Meer leuke uitjes
Een gezin komt tijdens een wandeling in de Drentse natuur een schaapskudde tegen

Culinair genieten

Lekker eten en drinken, dat hoort er bij op vakantie! In Zuidwest Drenthe vind je legio unieke adresjes. Van theehuis, bospub, strandtent (!), tot pannenkoekenboerderij en ideale plekjes om met kinderen een hapje te gaan eten. Zin in iets lekkers? Je kunt heerlijk eten bij:

Alle restaurants in Zuidwest Drenthe
Een glas wijn op het terras met ondergaande zon

Blijf overnachten in Zuidwest Drenthe - In een boomhut, back to basic op een natuurcamping, of juist heerlijk verzorgd in een hotel

Meer inspiratie voor je bezoek - Ontdek de steden en dorpen in Zuidwest-Drenthe

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!