Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Zuidwest Drenthe

Binnen anderhalf uur rijden vanuit de Randstad bevind je je in een compleet andere wereld. In de regio Zuidwest Drenthe word je gegarandeerd verrast en verwelkomd door ruimte, 'hoorbare' stilte en een diepe duisternis met een ongekende sterrenpracht.

Zuidwest Drenthe is goed bedeeld met maar liefst 3 Nationale Parken en nog meer natuurgebieden. In deze oeroude natuur ontdek je bovendien de sporen van een bijzonder historisch verleden. Laat je intrigeren door de verhalen achter prachtige landgoederen en de unieke cultuurhistorie van de Koloniën van Weldadigheid. 

Wissel een dag in de natuur af met een bezoek aan authentieke brinkdorpjes als Dwingeloo, Diever en Ruinen of de steden Meppel en Hoogeveen. Hippe boetiekjes, gezellige terrassen en sfeervolle evenementen wachten op je!

Kom je buitenspelen in Zuidwest Drenthe?

Ga op avontuur door de bossen en beleef dikke pret op en rond het water!

Een meisje loopt over een boomstronk over het water.
  • Een meisje loopt over een boomstronk over het water.

Dé highlights van Zuidwest Drenthe - Onze tips voor jouw bezoek

Drie Nationale Parken om te ontdekken

Nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende natuur bij elkaar. Zuidwest Drenthe bevindt zich dan ook in het hart van maar liefst drie Nationale Parken. Struin door het Drents-Friese Wold, met eindeloze bossen en vennen. Ontdek het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van Europa. Of maak een uitstapje naar de Weerribben-Wieden, een labyrint van meren, plassen en slootjes.

Naast de drie Nationale Parken zijn er nog meer bijzondere natuurgebieden om te ontdekken. We tippen je het Reestdal, dat grenst aan het Vechtdal in Overijsel. En ook het Holtingerveld, waar IJstijden en oorlogen hun sporen heel zichtbaar hebben achtergelaten.

Ook tijdens de lockdown is iedereen welkom in de natuur. Behandel de natuurgebieden wel met respect. Kom je met de auto? Parkeer dan nooit in de berm als een parkeerplaats vol is. In dit overzicht en op deze kaart vind je de belangrijkste parkeerplaatsen in Zuidwest Drenthe. 

De tips van de OutdoorBloggers

De leukste outdoorvrouwen van Nederland hebben onlangs deelgenomen aan een wandelestafette door Zuidwest Drenthe. Elke dag een ander traject, gewandeld door een andere outdoorvrouw. Hun ervaringen hebben ze vastgelegd in mooie blogs. 

Lees het blog

Doen in Zuidwest-Drenthe

Met kinderen naar Drenthe op vakantie? Dat is een heel goed plan. Het is hier een paradijs voor jonge gezinnen, met volop verrassende uitjes. Openlucht zwembaden, attractieparken, stoere beleefpaden en musea, je komt zeker tijd te kort. We tippen je:

Meer leuke uitjes
Een gezin komt tijdens een wandeling in de Drentse natuur een schaapskudde tegen

Culinair genieten

Lekker eten en drinken, dat hoort er bij op vakantie! In Zuidwest Drenthe vind je legio unieke adresjes. Van theehuis, bospub, strandtent (!), tot pizzeria en ideale plekjes om met kinderen een hapje te gaan eten. Zin in iets lekkers? Je kunt heerlijk eten bij:

Alle restaurants in Zuidwest Drenthe
Een glas wijn op het terras met ondergaande zon

Blijf overnachten in Zuidwest Drenthe - In een boomhut, back to basic op een natuurcamping, of juist heerlijk verzorgd in een hotel

Voorpret!

Op zoek naar een mooie fietsroute, een natuurgebied waar je heerlijk kunt dwalen of een uitje voor het hele gezin? Wij hebben alle tips voor je gebundeld in de regiogids van Zuidwest Drenthe. Download ook de buitenspeelkaart of bekijk hier de kaart van Zuidwest Drenthe waarin alle handige adressen opgenomen zijn. 

Een jongetje speelt in het bos en is op stapel takken geklommen.

Meer inspiratie voor je bezoek - Ontdek de steden en dorpen in Zuidwest-Drenthe

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!