Holtingerveld

Voel de rust en de ruimte

Elke stap brengt je ergens anders. Van stuifzand naar bos, naar vennen en heide en bergweide. Het natuurgebied Holtingerveld geeft je alles. 

Zeker zien: D53 & D54

In Havelte vind je het twee na grootste hunebed van Nederland: D53. Dit hunebed is uniek omdat het de enige is die schade heeft opgelopen door de oorlog. Maar mis ook hunebed D54 niet: compleet, goedverzorgd en maakt een imposante indruk.

Bekijk de hunebedden
Hunebed D54 van een afstand.

Het Holtingerveld in het kort

Bezoek je het Holtingerveld, dan valt de Havelterberg direct op. Deze 19m hoge heuvel is 150.000 jaar geleden in de voorlaatste ijstijd opgestuwd door gletjers. De bodem van het gebied heeft een laag keileem gekregen, waar water nauwelijks doorheen zakt. Door deze vochtige ondergrond zie je hier uitgestrekte heidevelden, maar groeien er ook zeldzame planten zoals de klokjesgentiaan, knollathyrus en hertshooi..

TIP: Holtinger schaapskudde

Een bezoek meer dan waard is aan de Holtinger schaapskudde. Hoewel de kooi modern is, straalt het toch de oude Drentse sfeer uit. In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden, met de schaapskudde de heide op. De kudde vertrekt rond 9.30 uur van kooi en is rond 16.30 uur weer terug. Het is altijd weer een spectaculair gezicht om de hele kudde de kooi uit te zien gaan! 

Bezoek de schaapskudde

Wandelen in het Holtingerveld

Het Holtingerveld liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Ook doen in het Holtingerveld

 

  • De plek om het ontdekken van het gebied te starten is de Toegangspoort Holtingerveld
  • Ga voor een hapje en drankje naar het kloppend hart in het natuurgebied, Brasserie OER, en geniet nog meer van de omgeving. 
  • Overnacht in hartje van Havelte in hotel Ludiek en geniet van een heerlijke lunch of diner met lokale producten in het restaurant.
  • Proef de monumentale sfeer in het in 1933 gebouwde Theehuis 't Hunebed
  • Blijf op de hoogte van het meest bijzondere en zeldzame natuurtype van het Holtingerveld, het heischraal grasland, door middel van deze link.

Meer over het Holtingerveld

In het Holtingerveld vind je het unieke heischrale grasland, een zeldzaam stukje natuur in Nederland. Op dit moment wordt er hard gewerkt om dit type natuur te behouden en te versterken voor de toekomst. Want al duizenden jaren lang bewandelen mensen het oerlandschap van het Holtingerveld. Sporen van hun aanwezigheid zijn overal te vinden. De cultuurhistorische wandelroute leidt je langs prehistorische grafheuvels en hunebedden, maar ook langs restanten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een spoorlijntje, bomkraters en een startbaan. Het is alsof je even door de tijd reist. 

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!