Bargerveen

Voel de rust en de ruimte

Een plek met oorverdovende stilte ervaren? Zelfs voor Drentse begrippen is het hier ontzettend weids en stil. Tot rust komen gaat hier dus automatisch. Je kunt hier uren fietsen en wandelen zonder iemand tegen te komen. Bijzonder is de kans om over veenkades te lopen en zelf te voelen hoe sponzig het veen kan zijn.

Zeker doen: fietsen met Van Gogh

Wist je dat Vincent van Gogh verknocht was aan het Drentse veenlandschap? Hij maakte meerdere schilderijen in dit gebied. Bekijk het Bargerveen door de ogen van deze Hollandse meester en fiets naar de plekken die hem inspireerden.

Bekijk de fietsroute
Een man fietst door het Drentse landschap langs een doorkijkpaneel met een schets van Van Gogh.

Beleef het Bargerveen

Door de stilte die je hier ervaart denk je misschien dat je hier in je ééntje loopt, maar je bent hier zeker niet alleen. Met bijna 110 broedende vogelsoorten is het Bargerveen een feestje voor je ogen én je oren. Er leven hier ook wel 35 soorten dagvlinders, ruim 950 nachtvlinders en zo'n 40 verschillende libellen. Er lopen meer dan 30 verschillende soorten zoogdieren rond en dit natuurgebied staat ook bekend om zijn grote populatie reptielen; adders, de gladde slange en de levendbarende hagedis.

 

TIP: de grootste schaapskooi van Nederland

Deze schaapskooi is niet alleen heel groot - er is hier een slaapplek voor 1000(!) schapen -, maar ook energieneutraal. En het is een groot spektakel wanneer alle dames met veel geblaat terugkeren naar de kooi. Op het dak zijn twee balustrades gecreëerd. Kun je de kudde mooi van bovenaf bekijken. 

Bezoek de schaapskooi
Drie schapen staan in het gras te grazen, waarvan één er in de camera kijkt.

Wandelen en fietsen in het Bargerveen

Het Bargerveen liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Boswachtersweetje!

"Wat het Bargerveen zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de veenmossen die het hoogveen in duizenden jaren gevormd en opgebouwd hebben. De kleurrijke variatie van tinten groen en rood geven zelfs een winterbezoek aan het Bargerveen kleur."  -  Boswachter Klaas van den Berg

Een vennetje met daarom heen veel fel groen mos in het natuurgebied het Bargerveen.

Ook doen in het Bargerveen

 

  • Zin in een kop koffie, lunch of een uitgebreid diner? Stap binnen bij Restaurant Wollegras, pal naast de schaapskooi.
  • Maak een veenloop vanuit het Veenloopcentrum. De gids vertelt je over de flora, fauna en de eerste bewoners van dit gebied.
  • Liever zelf op pad? Bij het Natuur Infocentrum vind je fiets- en wandelroutes en kom je alles te weten over het Bargerveen.
  • Ga op pad op een E-chopper. Door de dubbele accu's, kun je tot wel 100 km rijden. Voldoende om het Bargerveen te verkennen.  
  • Stap samen met de boswachter in op de Veenland Express. Geniet van het uitzicht en hoor verhalen over de vele vogels, slangen en vleesetende planten.
Een man en een vrouw zijn in het Bargerveen even van de fiets afgestapt om van het veenlandschap te genieten.

Meer over het Bargerveen

Met maar liefst 2.100 hectare is het Bargerveen groot. Toch is het slechts een klein restant van het Bourtangemoeras, dat 300.000 hectare groot was. Drenthe bestond vroeger voor een groot gedeelte uit hoogveen. Tussen de 16e en de 20e eeuw is dat bijna allemaal afgegraven. Het werd gedroogd en daarna verhandeld als turf. Doordat steenkool in de 20e eeuw de populaire brandstof werd, is er hier een stukje hoogveengebied bewaard gebleven.

 

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!