Fochteloërveen

Voel de rust en de ruimte

Zover als je kunt kijken, veen, veen en nog eens veen. Het uitgestrekte gebied ligt op de grens van Drenthe en Friesland. In dit veenlandschap leven veel bijzondere dieren en planten. Denk aan de kraanvogel, het veenhooibeestje en de zonnedauw. Vergeet je verrekijker dus niet.

Zeker doen: 'De Zeven'

Je herkent deze uitkijktoren al van verre. Door de bijzondere vorm, een zeven, valt hij goed op. Na een flinke klim, kun je vanaf 18m hoogte alle kanten op kijken. En waar je ook kijkt, het uitzicht is prachtig.

Bezoek de uitkijktoren
Uitkijktoren in de vorm van een zeven.

Het Fochteloërveen in het kort

Het Fochteloërveen is een uniek hoogveen gebied. Hoogveen ontstaat op plekken waar regenwater blijft staan en waar veenmos groeit. De bodem is zuur en arm, waardoor er veel zeldzame planten en dieren leven. Zo nestelen hier o.a. de kraanvogel en het Paapje. Maar kijk niet alleen naar de lucht, ook op de grond vind je veel leven. In de zomer kan je zomaar een adder op het pad zien liggen opwarmen in de zon. De natuur staat hier voorop en dat zie je terug in de diversiteit aan planten en dieren. 

TIP: bezoek het Fochteloërveen in het voorjaar

De stilte, rust en weidsheid van het gebied zorgen ervoor dat kraanvogel zich hier thuis voelt. In het vroege voorjaar maken de mannetjes en vrouwtjes elkaar het hof. Dit doen ze met een ingewikkelde paringsdans onder luid trompetgeschal. Met uitgestrekte vleugels ‘baltsen’ ze om elkaar heen en springen daarbij soms meters de lucht in. Vanaf uitkijktoren De Zeven kun je dit spektakel met een beetje geluk zelf zien en horen.

Waterrijk gebied Fochtloerveen met opvallend gekleurde lucht op de achtergrond.

Wandelen en fietsen in het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Ook doen in het Fochteloërveen

 

  • Bezoek Veenhuizen; voormalig Koloniedorp met UNESCO status.
  • Drink een lokaal biertje bij Bierbrouwerij Maallust.
  • Overnacht in het monumentale Bitter en Zoet of geniet van een heerlijke lunch of diner met lokale producten in het restaurant.
  • Het startpunt voor jouw fiets- of wandeltocht door het Fochteloërveen is het Fietstransferium in Veenhuizen. Huur hier een fiets of start je tocht met een kopje koffie.
  • Ga voor een hapje en drankje naar brinkdorp Norg. Een dorp dat al sinds de middeleeuwen bestaat.
Door het raam zie je buiten een stel staan met een biertje in hun hand.

Meer over het Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een van de laatste hoogveen gebieden in West-Europa. Maar het scheelde niet veel of het Fochteloërveen was helemaal verdwenen. Vanaf de 17e eeuw werd op veel plekken veen afgegraven, tot turf gedroogd en gebruikt als brandstof. Langzaam verdween op de meeste plekken het veen. In 1938 kocht Natuurmonumenten de eerste 200 hectare in het Fochteloërveen aan. Op deze manier konden ze het kwetsbare hoogveen veiligstellen. De komende jaren wordt er hard gewerkt aan het natuurherstel in het gebied.

 

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!