Hart van Drenthe

Voel de rust en de ruimte

Ben je op zoek naar rust en ruimte? Of ben je een avontuurlijke fietser of wandelaar? Ontdek de prachtige natuur in de drie boswachterijen: Grolloo, Hooghalen en Schoonloo. Maar liefst 5.000 hectare ongerepte natuur waar je kunt dwalen door bossen, langs vennen en over heide. 

Zeker doen: Veenpluisroute

Het Grolloërveen is een groot veengebied midden in het Hart van Drenthe. Een echte aanrader is de Veenpluisroute (7,3 km), met als hoogtepunt het fotogenieke vlonderpad over de vennen.

Bekijk de route

Het Hart van Drenthe in het kort

Rond de Drentse dorpen Hooghalen, Grolloo, Elp en Schoonloo ligt het robuuste natuurgebied het Hart van Drenthe. 5000 hectare aaneengesloten natuur, met gevarieerde bossen, onverwachte vennen, weidse heidevelden, stuifzand en grillige beken. Elk moment van de dag is het er anders; de mystiek van zon en nevel, de geur van alles wat groeit en bloeit, de afwisseling van open vennen en donker bos en overweldigende stiltes… Een gebied waar je soms het gevoel hebt de natuur helemaal voor jezelf te hebben.

TIP: Even helemaal weg van de bewoonde wereld

De behoefte om even de boel de boel te laten, de natuur in te trekken en weer tot jezelf komen? Daarvoor hoef je niet naar Scandinavië. Dat kan ook in Nederland, in Drenthe. De minst bevolkte provincie van ons land. In het Hart van Drenthe staan 4 unieke zelfvoorzienende cabins midden in de natuur, kilometers van elkaar vandaan. Je kunt kiezen voor 1 of meer nachten in 1 cabin of een meerdaagse trektocht langs verschillende cabins.

Boek je overnachting
Een cabin midden in het bos vanuit de lucht gezien.

Wandelen en fietsen in het Hart van Drenthe

Het Hart van Drenthe liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Ook doen in het Hart van Drenthe

 

  • Bewonder de serie grote telescopen in Hooghalen, want in (het Hart van) Drenthe kan je perfect sterren kijken. 
  • Laat je inspireren door de uitgebreide collectie beelden en schilderijen van galerie Wildevuur op het prachtige landgoed Dennerode in Hooghalen. 
  • Breng een bezoek aan voormalig Kamp Westerbork. Een plek met een geschiedenis die je raakt.
  • Strijk na je bezoek aan het Hart van Drenthe neer bij Herberg de Loohoeve in Schoonloo. Voor een kopje koffie, een lunch of diner met producten uit de streek.
  • Ontdek het prachtige uitzicht vanaf de Holmers-Halkenbroek Uitkijktoren op 14 meter hoogte bij het Amerdiep.

Meer over het Hart van Drenthe

Het Hart van Drenthe is het brongebied van veel beken in Drenthe: de Drentsche Aa, de Hunze, het Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht. Brongebieden voeden de beken op twee manieren. Regenwater dat zich van hoog naar laag een weg zoekt. En kwel, dat is regenwater dat elders is gevallen, wat in de bodem zakt en via ondergrondse stromen reist om vervolgens weer als mineraalrijk water aan de oppervlakte te komen. Water wordt in het gebied vastgehouden om langzaam zijn eigen weg te zoeken naar de beken.

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!