Boswachterij Gieten-Borger

Voel de rust en de ruimte

Prikkel al je zintuigen tijdens een wandeling in Boswachterij Gieten-Borger, waar de Hondsrug tot leven komt. Het stiltegebied brengt je over kronkelende paden, tussen eeuwenoude bomen en langs idyllische vennetjes. 

Zeker doen: Gasselterveld

Tropisch, helderblauw water en een hagelwit strand. Omringd door ondoordringbare bosjes. Rondom het Gasselterveld kan je heerlijk wandelen, volg de blauwe paaltjes. De omgeving geeft je het gevoel dat je echt even weg bent in Drenthe. 

Naar de recreatieplas
Een luchtfoto van het blauwe water van het Gasselterveld, het witte zandstrand en het aangrenzende groene bos.

Boswachterij Gieten-Borger in het kort

Boswachterij Gieten-Borger is een typisch ontginningsbos dat al sinds het begin van de 20e eeuw bestaat. Tijdens de aanleg werden keien uit de ijstijd blootgelegd, die vervolgens een nieuw leven kregen als keienwegen om het gekapte hout af te voeren. De genummerde stenen, die nog steeds zichtbaar zijn, markeren de grenzen van de bospercelen. Het bos vol larixbomen was oorspronkelijk aangelegd voor de houtproductie en bestemd voor de duurzame houtkap.

TIP: Vollemaanwandeling

Maak samen met de gids van Staatsbosbeheer een leuke en onvergetelijke tocht door het bos tijdens een Volle maan. Door de maanverlichte bossen en over de heide wandelen is een onwerkelijke ervaring. De duisternis maakt dat je op andere zintuigen gaat letten dan je ogen. De stilte is oorverdovend en je hoort geluiden die je overdag nooit zou horen. Welke nachtdieren kom je tegen? Misschien zie je vleermuizen, een bosuil of zelfs een nachtzwaluw.

Bekijk de wandeling
Een volle maan aan een heldere hemel.

Wandelen en fietsen in Boswachterij Gieten-Borger

Boswachterij Gieten-Borger liever op eigen houtje ontdekken? Stel je eigen route samen.

Boswachtersweetje!

Boswachterij Gieten-Borger is het thuis van het ree. Dit hoefdier heeft een gevarieerd dieet van jonge blaadjes, boomknoppen, kruiden en paddenstoelen. Vooral in de schemer scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dan heb je de meeste kans om ze te spotten!  -  Boswachter Linde Veldhoen

Een ree in de Drentse natuur.

Ook doen in Boswachterij Gieten-Borger

 

  • Luister naar het gezang van vogels, verwarm jezelf aan het knisperende kampvuur en geniet van de ruimte die natuurkampeerterrein landgoed Mariahoeve te bieden heeft.
  • Bekijk het bos vanuit een ander perspectief, hoog in de boomtoppen tijdens een wandeling op het Boomkroonpad
  • Ga terug in de tijd naar hoe de eerste boeren zich in Drenthe vestigden en bezoek het Hunebedcentrum in Borger. 
  • Hou je meer van actie en avontuur? DX Adventurepark is de plek voor iedereen die fun, sport en spanning wil combineren! 
  • Zin in een kop koffie, lunch of een uitgebreid diner? Loop of rij een stukje Gieten en breng een bezoek aan Jimm's restaurant
Een droneshot van de overnachtingsdome op het bosrijke natuurkampeerterrein Mariahoeve aan de rand van het pingomeer.

Meer over Boswachterij Gieten-Borger

De boswachterij bestaat al sinds het begin van de 20e eeuw, maar je vindt hier ook sporen uit een nog verder verleden, zoals grafheuvels en hunebedden. De mens heeft dus een lange geschiedenis met dit gebied. Tegenwoordig is er in Boswachterij Gieten-Borger volop ruimte voor recreatie, dus pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en ontdek welke sporen uit het verleden jij tegenkomt.

Meer gebieden om te ontdekken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!