Vincents Inspiratie, Van Gogh fietsroute

(50.0 km)

 • Download
 • Deze fietsroute staat helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Voor Vincent vanuit Den Haag vertrok, bestudeerde hij een kaart van Drenthe. Het landschap waar hij naar op zoek was, vind je terug in deze fietstocht van 50 km. 

  Onderweg kun je op informatiepanelen extra informatie…

  Deze fietsroute staat helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Voor Vincent vanuit Den Haag vertrok, bestudeerde hij een kaart van Drenthe. Het landschap waar hij naar op zoek was, vind je terug in deze fietstocht van 50 km. 

  Onderweg kun je op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten. Op deze locaties kan je ook genieten van luisterverhalen over Vincents tijd in Drenthe. Ook kun je de 160 pagina’s tellende fietsgids: Op de fiets met Van Gogh: Van Gogh Drenthe fietsroutes, kopen bij Tourist infopunten. In de fietsgids staan alle drie de Van Gogh fietsroutes opgenomen met uitgebreide extra informatie.

  Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

  Parkeren en OV
  Deze route start en eindigt bij het Van Gogh Huis (Van Goghstraat 1,  7844 NP Veenoord). Je kan parkeren bij P+R Spoorbaan (Veilingstraat 15, 7844 NX, Veenoord), naast het station van Nieuw-Amsterdam. Het treinstation Nieuw-Amsterdam bevindt zich op 4 minuten lopen. Parkeren kan ook langs de haven aan de Industrieweg in Nieuw-Amsterdam.

  Bewegwijzering

  De route wordt met groene witte bordjes: Van Gogh fietsroute aangegeven. Deze bordjes kun je volgen. Er zijn drie Van Gogh fietsroutes in Drenthe: Vincents Aankomst, Vincents Dagtocht en Vincents Inspiratie. Alle drie de routes zijn rond de 50 km. Blijf de juiste bordjes volgen (Van Gogh fietsroute: Vincents Inspiratie), de drie Van Gogh fietsroutes kruisen elkaar op enkele punten. Bij deze route fiets je richting Schoonebeek.

  NB. de Griendsveenstraat vanaf Weiteveen is tot maart 2024 afgesloten en de fietstocht van Gogh inspiratie wordt omgeleid via de Noordersloot en de peelstraat naar het Amsterdamscheveld.

  Dit is de derde van drie fietsroutes die door de omgeving gaan waar Vincent van Gogh ooit was. Wil je alle drie de routes als één lange route fietsen? Download de route via deze link

  • Vincents Inspiratie routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord
  1

  Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland.

  Van Gogh Huis Drenthe
  2

  Op de Schooldijk 41 staat nog een arbeidershuisje uit de periode 1885.

  Schooldijk 41
  4

  Dit buurtschap, gelegen aan de gelijknamige weg Westersebos, vormt samen met het vroegere Kerkeinde, Middendorp en Oosterse Bos een hele oude nederzetting op vier zandruggen.

  Westerse Bos
  5

  Hier op het oude kerkhof ligt nu een kruiden- bloemen- en fruitpluktuin die door dorpelingen wordt beheerd.

  Voormalige kerk van Schoonebeek
  6

  De boerderij is een mooie plek om even uit te rusten.

  Oosterse Bos
  7

  De Wilmsboo in Nieuw-Schoonebeek is de laatst overgebleven boo in het Nederlands-Duitse grensgebied van Drenthe. Waar vroeger de hooischuur stond, staat nu een comfortabel vakantiehuisje.

  Erfgoedlogies de Wilmsboo
  8

  De kerktoren is gebouwd in 1855 in een sobere Neo-Romaanse stijl. De toren vormt een restant van een Rooms-katholieke zaalkerk die eind jaren zestig is gesloopt.

  Kerktoren Nieuw Schoonebeek
  9

  Wandelingen o.l.v. een gids door het Natuurgebied Bargerveen.

  Veenloopcentrum Weiteveen
  10

  In september 2018 is de nieuwe schaapskooi Bargerveen in Weiteveen in gebruik genomen. Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is voor natuurbegrazing.

  Schaapskudde Bargerveen
  11

  Uitzichtpunt over het Bargerveen

  Uitzichtpunt over het Bargerveen
  12

  Vanaf hier kan je naar het Industrieel Smalspoor Museum en De Fijnfabriek.

  Industrieel Smalspoor Museum en De Fijnfabriek
  14

  Arbeidershuisjes in Griendtsveen. Hoe westelijker hij staat, hoe luxer de woning.

  Arbeidershuisjes Griendtsveen
  15

  Villa Carex is gebouwd in 1912. Carex is het Latijnse woord voor veenheide.

  Villa Carex
  16

  Hier aan het Dommerkanaal stonden in de tijd van Van Gogh schitterende huizen, gebouwd voor de Amsterdamse heren die in 1850 de Drentsche Landontginning Maatschappij oprichtten.

  Huizen van stand
  17

  In 1852 bouwde de Maatschappij een pand dat gebruikt werd als logement. Jan Hendrikus Bakker, destijds de voorman van de maatschappij, beheerde het logement en bijbehorende café.

  La Paix
  18

  In deze omgeving is mogelijk het schilderij De Turfschuit van Vincent van Gogh geschilderd.

  De Turfschuit
  Eindpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord

  Beschrijving

  Startpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord

  In dit derde deel van de Drentse Van Gogh Fietsroute maak je kennis met het landschap waarnaar Vincent van Gogh zocht; het oerlandschap. In deze regio was rond 1883 de turfwinning volop bezig. In Zuidoost-Drenthe bevond zich waarschijnlijk de dikste veenlaag van alle veengebieden in het noorden en was 30.000 hectare groot. Het tempo van aanleg en de intensiteit van de exploitatie lagen veel hoger dan in de oudere veengebieden. 

  Voor Vincent vanuit Den Haag vertrok, bestudeerde hij een kaart van Drenthe. Het landschap waar hij naar op zoek was, vind je terug in deze fietstocht. 

  Eindpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!