Vincents Aankomst, Van Gogh fietsroute

(50.0 km)

 • Download
 • Deze fietsroute staat helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Op 11 september 1883 kwam hij met de trein aan in Hoogeveen. Bij het treinstation van Hoogeveen start dan ook deze 50 km lange fietstocht. Tijdens deze tocht maak je net als Vincent kennis met het landschap van Drenthe, waarin de schilder een nieuwe liefde vond.  

  Onderweg kun je op informatiepanelen e…

  Deze fietsroute staat helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Op 11 september 1883 kwam hij met de trein aan in Hoogeveen. Bij het treinstation van Hoogeveen start dan ook deze 50 km lange fietstocht. Tijdens deze tocht maak je net als Vincent kennis met het landschap van Drenthe, waarin de schilder een nieuwe liefde vond.  

  Onderweg kun je op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten. Op deze locaties kan je ook genieten van luisterverhalen over Vincents tijd in Drenthe.

  Ook kun je de 160 pagina’s tellende fietsgids: Op de fiets met Van Gogh: Van Gogh Drenthe fietsroutes, kopen bij Tourist infopunten. In de fietsgids staan alle drie de Van Gogh fietsroutes opgenomen met uitgebreide extra informatie.

  Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

  Parkeren en OV
  Bij station Hoogeveen is parkeergelegenheid (Stationsplein 6, 7901 AA Hoogeveen). Uiteraard is het station ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. 

  Bewegwijzering

  De route wordt met groene witte bordjes: Van Gogh fietsroute  aangegeven. Deze bordjes kunt u volgen. Er zijn drie Van Gogh fietsroutes in Drenthe: Vincents Aankomst, Vincents Dagtocht en Vincents Inspiratie.

  Alle drie de routes zijn rond de 50 km. Blijf de juiste bordjes volgen (Van Gogh fietsroute: Vincents Aankomst), de drie Van Gogh fietsroutes kruisen elkaar op enkele punten.

  Wil je alle drie de routes als één lange route fietsen? Download de route via deze link

  • Vincents Aankomst routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Stationsstraat 2
  7901 AB Hoogeveen
  1

  De locatie waar Vincent van Gogh op 11 september 1883 aankwam in Drenthe - Station Hoogeveen.

  Station Hoogeveen
  2

   In het centrum van

  Muurschildering van Gogh | Hoogeveen
  3

  Oude postkantoor van Hoogeveen, tegenwoordig Eetcafé De Beurs.

  Postkantoor Hoogeveen
  4

  De molen is open: Donderdag- en zaterdagmorgen van 9.30 uur tot 12.30 uur.

  Korenmolen "De Zwaluw"
  5

  Het oude gemeentehuis van Hoogeveen aan de Hoofdstraat 148

  Oud gemeentehuis Hoogeveen
  6

  Dit is een knooppunt tussen restaurant Schippershuus en restaurant Het Huis met de Duivengaten in Hoogeveen.

  Het Kruis
  7

  Vlak bij de molen zag Vincent een curieuze begrafenis. Hij schreef hierover aan zijn broer.

  Begrafenisstoet op de Vaart
  8

  Paadje van Van Gogh in Hoogeveen. Dit is een schelpenpad die de schilder waarschijnlijk gelopen heeft. Dit pad is onderdeel van de Wandelroute Van Gogh.

  Tochten van Van Gogh
  9

  Café Troost is het dorpscafé voor Noordscheschut en omliggende dorpen. Door de gezellige uitstraling en de altijd goed gestemde gasten een plaats om even heerlijk een avondje door te brengen. Kenmerkend...

  Café Troost
  10

  Deze Hervormde kerk is een neoclassicistische zaalkerk met een geveltoren in Hollandscheveld.

  Hervormde gemeente Hollandscheveld
  11

  Op een van zijn tochten rond Hoogeveen kwam Vincent van Gogh waarschijnlijk op deze begraafplaats van Hollandscheveld of de begraafplaats van Pesse uit.

  Kerkhof Hollandscheveld
  13

  Uitkijkpunt turfgraverij in de omgeving van Nieuwlande.

  Verveend landschap
  14

  Dit natte natuurgebied rondom de Geeserstroom is waar Vincent van Gogh naar op zoek was.

  Oorspronkelijk landschap Van Gogh
  15

  De Verlengde Middenraai is een voormalig turfverveningsgebied en later landbouwgebied. Je ziet het gebied als je Nieuw Buininge weer uit rijdt. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit veengrond en wordt...

  Verlengde Middenraai en Mantingerzand
  16

  Zwartschaap is een buurt aan de gelijknamige weg in de gemeente Hoogeveen.

  Zwartschaap
  18

  Logeeradres Van Gogh. Vincent beschreef op de dag van aankomst in het logement in een brief aan zijn broer.

  Logeeradres Van Gogh | Hoogeveen | Drenthe
  Eindpunt: Stationsstraat 2
  7901 AB Hoogeveen

  Beschrijving

  Startpunt: Stationsstraat 2
  7901 AB Hoogeveen

  In dit eerste deel van de Drentse Van Gogh Fietsroute maak je kennis met de aankomst plaats van Vincent van Gogh. Op 11 september 1883 kwam hij met de trein aan in Hoogeveen. Tijdens de eerste fietstocht maak je net als Vincent kennis met het landschap van Drenthe, waarin de schilder een nieuwe liefde vond.  

  In Den Haag nam Vincent het besluit om naar Drenthe te gaan. Vincent had een kaart van het gebied en schreef zijn broer hierover: 
  ‘Ik voor mij nu, vooral na ’t bezoek van Rappard, zou erg graag naar Drenthe gaan. Zoo zeer zelfs dat ik onderzocht heb of het verhuizen van het heele boeltje makkelijker of bezwaarlijker te doen zou zijn […]. Het leven is daar zoo veel goedkooper dan hier dat ik geloof het mij f. 150 of f. 200 per jaar in elk geval reeds zoude bezuinigen, op woning vooral in elk geval.’

  Vincent wilde naar de natuur. Zijn beeld van natuur was die van de omgeving inclusief de mens die erin leeft. Hij was niet een landschapsschilder puur sang, hij wilde er vaak ook menselijke figuren in weergeven.
  Uiteindelijk nam hij de beslissing om Sien en haar gezin te verlaten. Toen Theo een extra financiële bijlage stuurde, vertrok Vincent met de trein vanuit Den Haag naar Drenthe. Daar hoopte hij zich zodanig te ontwikkelen, dat hij na zijn terugkomst het vereiste niveau zou hebben om bij de Teekenmaatschappij te worden aangenomen. 

  Eindpunt: Stationsstraat 2
  7901 AB Hoogeveen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!