Nieuw begin - Van Gogh wandelroute

(12.0 km)

 • Download
 • In de route ‘Nieuw begin’, (12 kilometer) die start in Hoogeveen, ligt de nadruk op de persoon Vincent van Gogh en wat we kunnen leren uit de brieven die hij tijdens zijn hele Drentse periode schreef aan zijn broer Theo. 

  Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars, t…

  In de route ‘Nieuw begin’, (12 kilometer) die start in Hoogeveen, ligt de nadruk op de persoon Vincent van Gogh en wat we kunnen leren uit de brieven die hij tijdens zijn hele Drentse periode schreef aan zijn broer Theo. 

  Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars, trok Vincent van Gogh in de herfst van 1883 naar Drenthe. Hij kwam aan op het treinstation van Hoogeveen en na enkele weken reisde hij per trekschuit verder naar Zuidoost-Drenthe. Stap tijdens deze wandelroutes in de voetsporen van Van Gogh. Reis langs de locaties waar hij verbleef, schilderde en tekende. De wandelroutes laten je ontdekken wat Vincent hier beleefde en leiden je langs het landschap waar hij verliefd op werd. Er zijn vier Van Gogh Drenthe wandelroutes beschikbaar. 

  De routes zijn verrijkt met podcasts die je aanvullende informatie geven.

  Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

  Parkeren en OV
  Bij station Hoogeveen is parkeergelegenheid (Stationsplein 6, 7901 AA Hoogeveen). Uiteraard is het station ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Kijk op www.9292ov.nl of bel (0900) 9292

  Bewegwijzering
  De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.

  Deze route gaat deels over onverharde, soms drassige wegen. Deze route is niet daarom niet wielvriendelijk.

  Wil je net als Vincent van Gogh blijven slapen in Drenthe, kijk dan op www.drenthe.nl/verblijven-overnachten. Wil je meer informatie over andere Van Gogh activiteiten in Drenthe, kijk dan op www.vangoghdrenthe.nl 

  • Nieuw begin routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Station Hoogeveen
  Stationsplein 1
  Hoogeveen
  2

  Erfgoedlocatie Van Gogh

  Logement Hartsuiker
  3

  In de rust en stilte van het stroomgebied van het Oude Diep.

  Ontdekken wie je bent
  5

  Zwartschaap is een buurt aan de gelijknamige weg in de gemeente Hoogeveen.

  Zwartschaap
  6

  Ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Hoogeveen ligt het bosreservaat Kremboong. In 1999 is besloten om in dit bos geen beheersingrepen meer te plegen. Mensen komen hier alleen nog maar om te kijken hoe de natuur het verder oplevert.

  Kremboong
  8

  Deze streek staat op oude kaarten beschreven als Siberië. Waarschijnlijk heeft het gebied die naam gekregen in de Franse tijd, omdat het afgelegen en verlaten lag.

  Siberië
  9

  De watergeulen, ook wel wijken genoemd, komen uit de verveningstijd en zijn hier nog steeds in originele staat aanwezig. Het landschap moet rond 1883 veel van dit soort wijkstructuren hebben gekend.

  In den vreemde als een vreemde
  Eindpunt: Station Hoogeveen
  Stationsplein 1
  Hoogeveen

  Beschrijving

  Startpunt: Station Hoogeveen
  Stationsplein 1
  Hoogeveen

  Extra Info

  • De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.
  • De routes gaan deels over onverharde, soms drassige wegen. Aan het begin van iedere route staat of deze wielvriendelijk is. De wielvriendelijke opties zijn aangegeven in de papieren wandelgids die te koop zijn bij de lokale Tourist Infopunten.
  • Om overlast van flora en fauna (teken,brandnetels etc.) te voorkomen, raden we aan om een lange broek en stevige schoenen te dragen.
  • Niet op elke route wandel je langs eet- of drinkgelegenheden, maar overal staan bankjes of picknicktafels waar je, net als Vincent van Gogh waarschijnlijk deed, kunt eten in de buitenlucht.
  Eindpunt: Station Hoogeveen
  Stationsplein 1
  Hoogeveen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!