Weldadig Rondje

(36.0 km)

  • Download
  • Beleef en ervaar de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Deze fietstocht 'Weldadig Rondje' van 36 kilometer leidt u langs bijzondere monumenten in de Vrije Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Omringd door drie schitterende Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben-Wieden en het Dwingelderveld.

    Parkeren
    De route start in Frederiksoord bij museum de Proefkolonie. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

    Bewegwijzering
    Deze route is bewegwijzerd aan de hand van bordjes met een groene opdruk 'Weldadig Rondje'.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Whilhelminaoord, Willemsoord en Steenwijkerwold.

    Dit ga je zien

    Startpunt: Majoor van Swietenlaan 1
    8382 CE Frederiksoord
    1

    ZIE - BELEEF - VERWONDER Welkom in dit bijzondere belevingsmuseum dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. Hier ontdekt u de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis. Beleef het verhaal van de eerste kolonisten.

    Museum De Proefkolonie Frederiksoord
    2

    Een ontginningsboerderij met stoookhok/varkensschuur. De boerderij is gebouwd in 1929. De boerderij ligt in een gebied dat momenteel de procedure doorloopt tot aanwijzing als beschermd gebied.

    Ontginningsboerderij Frederiksoord
    3

    Koloniekerkje en pastorie

    Koloniekerkje en pastorie
    4

    Tramremise

    Tramremise
    5

    Hoeve Koning Willem III

    Hoeve Koning Willem III
    6

    Rustoord I en II

    Rustoord I en II
    7

    In het hart van het koloniedorp Wilhelminaoord is bij 'Ons Dorpshuis' de buitenexpositie; Het Verhaal van Kolonie Wilhelminaoord' te zien. Hier kom je alles te weten over de bijzondere geschiedenis...

    Het Verhaal van Kolonie Wilhelminaoord
    8

    Oudste dorpshuis van Drenthe (Ons dorpshuis)

    Oudste dorpshuis van Drenthe (Ons dorpshuis)
    9

    Hervormde Koloniekerk en pastorie

    Hervormde Koloniekerk en pastorie
    10

    De Mandenmakerij in Wilhelminaoord is onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid.

    Mandenmakerij
    11

    Kolonieschool en onderwijswoning

    Kolonieschool en onderwijswoning
    12

    Landelijk goedje op het Drentse platteland, niet ver van Friesland. Met zorg en liefde gemaakt liefhebbers van natuur en een landelijke omgeving! Met tuin, veranda, overkapping en hottub. Comfortabel, veel privacy, compleet en kindvriendelijk.

    De Vierde Kolonie
    13

    Hoeve Prinses Marianne

    Hoeve Prinses Marianne
    14

    Mei Chu is een landelijk bekende tuin van hoog niveau. De tuin met theeschenkerij herbergt 3 nationale plantencollecties. deze zijn ondergebracht bij de NPC (Nederlandse Planten Collectie), Op de tuin van 3 Ha. worden 80 soorten bamboe ...

    Botanische Tuin - Mei Chu
    15

    Het afgelegen Nijensleekerveld bestaat uit een afwisselend heidelandschap met een drietal vennen. Enkele breed vertakte, verspreid staande eiken geven het terrein de sfeer van een oud Engels parklandschap.

    Nijensleekerveld
    16

    Bezoekers-Theetuin aan de Gierwal 3 in Eesveen tegenover Langoed "Heerlijkheid de Eese"

    Eesveen
    17

    Hedendaags & Moderne Beeldende Kunst. Bezoek onze Kunstgalerie 'Beeldschoon' en u treft een ruim aanbod waarbij kunstenaars zich onderscheiden in materialen en disciplines. Kunst van hoge kwaliteit. Deelnemende kunstenaars: zie website

    Galerie 'Beeldschoon' bij De Pol
    18

    In 1876 kreeg de voormalige woning van de directeur van het fabriekswezen van de Kolonie III Willemsoord) van de Maatschappij van

    Eethuys de Steen
    19

    Ga mee met deze Virtuele Tijd Reis naar het Willemsoord van 1825. Ga tijdens de 8 minuten durende Virtual Reality belevenis kom je als nieuwe kolonisten aan in Kolonie 3 van de Maatschappij van Weldadigheid. Een bijzondere belevenis.

    Kolonie Virtual Reality Experience
    20

    Protestantse kerk Steenwijkerwold
    21

    Een omstreeks 1875 gebouwd KOETSHUIS, behorende bij het Rijksmonument 'Huis Westerbeek'. Het koetshuis is gebouwd in een sobere Neoclassicistische stijl. Het koetshuis staat ver van de Hoofdweg in het bospark achter het landhuis. Een weg van oude kli...

    Koetshuis Huis Westerbeek
    22
    Nieuw

    POSTEN nordic cuisine is een Restaurant, Koffiebar en Vergaderlocatie. In het voormalige Postkantoor van Frederiksoord. In het hart van UNESCO werelderfgoed De Koloniën van Weldadigheid.

    POSTEN nordic cuisine Frederiksoord Voormalige Postkantoor van Frederiksoord
    Eindpunt: Majoor van Swietenlaan 1
    8382 CE Frederiksoord

    Beschrijving

    Startpunt: Majoor van Swietenlaan 1
    8382 CE Frederiksoord

    Extra info

    • Het is 1818. Johannes van den Bosch en zijn Maatschappij van Weldadigheid willen paupers in Nederland perspectief op een beter bestaan bieden. De Maatschappij sticht daarom landbouwkoloniën. De eerste Kolonie heet Frederiksoord en al snel volgen Willemsoord en Wilhelminaoord.
    • Sinds juli 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze fietstocht van 36 kilometer leidt je langs bijzondere monumenten in de Vrije Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord.
    • Welkom Toen Welkom Nu in een uniek gebied dat genomineerd is voor UNESCO Werelderfgoedstatus. Het begin van een groots maatschappelijk experiment start in Frederiksoord (Kolonie 1 & 2) waar onder andere Huis Westerbeek, Hotel Frederiksoord, het voormalige Postkantoor, de authentieke ambtenarenhuisjes te zien zijn. Dit bijzondere dorp telt verschillende Rijksmonumenten én monumentale panden.
    • Via Hoeve Koning Willem III fietst u naar Wilhelminaoord (Kolonie 4). In de verte ziet u het Kiemhuis staan. In het verleden werden hier pootaardappelen bewaard. Nu vervult het Kiemhuis een mooie, maatschappelijke rol. Er worden namelijk projecten gerealiseerd op het gebied van zorg en arbeid. In Wilhelminaoord staat het oudste dorpshuis van Drenthe, vroeger bekend als ‘het onderwijs en ontspanningsgebouw. Tegenwoordig heet het Ons Dorpshuis. In het hart van Wilhelminaoord staat het Koloniekerkje en pastorie.
    • Tussen Wilhelminaoord en Noordwolde Zuid ontdekt u nog een paar bijzondere, historische objecten, namelijk Rustoord I en II en de Kolonieschool. Rustoord I is een voormalig bejaardentehuis, ontstaan aan het eind van de 19e Deze plek bood ruimte voor bejaarde kolonisten. Acht kolonistenechtparen werden hier gehuisvest. Door een mooie gift kon in 1904 ook Rustoord II gerealiseerd worden voor 25 alleenstaande bejaarde kolonisten.
    • De Mandenmakerij. De kolonies boden in eerste instantie vooral landarbeid aan de kolonisten. Omdat het aantal kolonisten dat ongeschikt was voor de landarbeid steeds groter werd, zocht de leiding van de Maatschappij van Weldadigheid naar alternatieve werkgelegenheid. Aan deze groep kolonisten werden fabrieksmatige werkzaamheden aangeboden. In eerste instantie werden vooral zaken voor de eigen behoefte van de kolonies gefabriceerd zoals kousengarens, touw, kledingstukken, dekens en linnengoed. Dit gebeurde onder andere bij de Mandenmakerij. Op dit moment worden in dit Rijksmonument dertien appartementen gerealiseerd, waar jongeren met autisme kunnen wonen en meedraaien in de maatschappij.
    • Hoeve Prinses Marianne (Rijksmonument). Johannes van den Bosch liet enkele grote boerderijen bouwen, waaronder de Hoeve Koning Willem IIIin Frederiksoord en de Hoeve De Dankbaarheid in Wilhelminaoord. De kleine kavels van de oorspronkelijke kolonisten werden samengevoegd tot een grote landbouwkavel van circa 50 hectare, waardoor een grootschalige vorm van landbouw mogelijk werd. De kolonisten werkten als arbeiders onder leiding van een bedrijfsleider op de hoeve. De nieuwe opzet bleek succesvol. De naam van de Hoeve Dankbaarheid werd in 1883 gewijzigd in Hoeve Prinses Marianne toen bleek dat de in dat jaar overleden prinses Marianne de anonieme schenker was geweest van het kapitaal waarmee hoeve De Dankbaarheid kond worden gerealiseerd.
    • Noordwolde-Zuid is een buurtschap in het Westellingwerfse dorp Noordwolde (Friesland). Noordwolde-Zuid was oorspronkelijk een gebied dat bestond uit heidevelden, veen en groepen bomen. Het landschap veranderde drastisch door de vervening. In de 19e eeuwkwamen de eerste bewoners naar Noordwolde-Zuid. Noordwolde-Zuid is grotendeels omringd door bossen die zich uitstrekken van Steenwijk tot Appelscha. Het recreatiegebied Spokedam met de Spokeplas ligt op steenworp afstand en biedt op warme dagen heerlijk verkoeling.
    • Via Noordwolde-Zuid fietst u via het prachtige landgoed de Eese richting Willemsoord (Kolonie 3). De fietsroute gaat via de Westvierdeparten (Kolonie 6). Op uw route wordt u verrast door de indrukwekkende landhuizen van de Eese, mat geverfd in Zweeds Rood.
    • De Joodse begraafplaats. In de kolonie Willemsoord werden ook joodse armen gehuisvest. Hier werd een aparte buurt gecreëerd, ook wel de Jodenhoek genoemd. Voor het begraven van de overleden joodse inwoners werd een begraafplaats nabij deze buurt gesticht
    • Willemsoord (Kolonie 3). Deze kolonie telde een relatief groot aantal opleidingen naast de lagere school. Zo was er nabij het centrum een naai- en breischool alsmede een tekenschool. De jeugd kon ook opgeleid worden in verschillende takken van nijverheid. Zo was er een zakkenweverij, een touwbaan, een timmerwinkel en een verfwinkel, waarvoor de bos- en landbouwopleiding de jeugd perspectief bood. De Maatschappij bezat in de directe omgeving van Willemsoord drie grote boerderijen (Hoeve Utrecht, Hoeve Amsterdam en Hoeve Generaal van den Bosch) waardoor er voldoende grond beschikbaar was voor het aanleggen van proefvelden voor de studenten.
    • Voor een beetje afwisseling tijdens de fietstocht kunt de wereld van de paupers ontdekken tijdens de ‘Kolonie Experience’ In een acht minuten durende Virtual Reality belevenis komt u als pauper aan in de Kolonie III). Hier wordt u ontvangen door Generaal Johannes van den Bosch die uw wegwijs maakt in het dagelijks leven in ‘zijn’ kolonie. De VR Kolonie Experience vindt u bij Eetcafé de Steen te Willemsoord.
    • Via de Marijenkampen (Desperado Kolonie) fietst u weer richting Frederiksoord. Marijenkampen is ontstaan toen de Maatschappij van Weldadigheidde kolonie Willemsoord had gesticht. Sommige bewoners uit Willemsoord -vooral jongere uit de kolonie weggestuurde kolonisten- vestigden zich in de directe omgeving in haastig gebouwde plaggenhutten en vormden de zogenaamde desperadokolonies. Hier is Marijenkampen er één van. Ook het Nijenslekerveld, Vledderveen en het Oosterse- en Westerseveld staan bekend als de zogenaamde ‘desperado koloniën’.
    • Via Steenwijkerwold en Tuk vervolgt u het Weldadig Rondje langs ‘De Bult’ waar u kunt genieten van bosrijke natuur. Ten slotte fiets u via Nijensleek terug naar Frederiksoord.
    Eindpunt: Majoor van Swietenlaan 1
    8382 CE Frederiksoord

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!